Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделя, 26 май

Избрано от програмата

от 0.30 до 2.00 часа
Радиотеатър след полунощ
"Епизод, заснет в Хирошима" от Майкъл Уол

от 2.00 до 3.00 часа
Нощна Академия комика
водещ: Весел Цанков
Избрано от "Д-р Спас и неговите пациенти" и от "Голямата къща на смешните хора".

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Нели Мъничкова, Стоян Дечев, Лиляна Галевска, Румен Сираков, Квартет "Славей", Надка Караджова и Оркестър за народна музика на БНР.

от 6.07 до 7.00 часа
Изгрев - Избрано
водещ: Зорница Гъркова
Денка и Петър Георгиеви от село Исперихово в Пазарджишка област са земеделски производители, които преработват сами продукцията си в сокове, сладка и лютеници в малък цех в селото. И двамата смятат, че дейността им е пример за икономическа и хранителна локална устойчивост и модел за пример и на други земеделски стопани.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Ангелина Грозева
• Какво представлява водният куклен театър. Разговор с актьорите доц. Мирослав Цветанов и Роза Николова.
• Изложбата "Имаш само това, което си дал" на деца от виртуална творческа галерия "Пастелко" в градинката "Кристал". Разговор с организаторката Маргарита Друмева.

от 8.06 до 9.00 часа
Благовестие
водещ: Ана-Мария Кръстева
Нямам си човек!
Евангелският текст от тази неделя Христово ни напомня за цената на здравето и причините поради, които го губим. Къпалнята Витезда, името, на която в превод от еврейски значи "дом на милосърдието", се намира в Йерусалим. В нея на определено време слиза Ангел Господен, който раздвижва водата и тя има лечебно свойство за този, който пръв влезе след раздвижването в нея. Един разслабен от тридесет и осем години човек лежи между множеството болни с надеждата, че някой ще му помогне да влезе пръв във водата и да се изцери. Като влиза в къпалнята Господ Иисус Христос спира погледа Си на Него и не може да остане безучастен към нещастието на този страдалец.
Заедно с Ваня Станчева, богослов и иконом Петър Косев от Несебърския храм "Успение Богородично" ще разговаряме за Църквата като дом на милосърдието. Колко пъти в живота си сме искали да са провикнем: "Нямам си човек!" Много хора в отчаянието си влизат в Църквата и търсят земна справедливост, но какъв е днес духовният смисъл на евангелската Витезда? Както и ще се спрем на предстоящия избор от страна на Св. Синод за Сливенски митрополит.

от 9.30 до 11.00 часа
Гласът на времето
водещ: Радослав Чичев
Минералните бани и османското наследство в България. Какво е културното, социалното и политическото значение на минералните бани днес? Заедно със Слава Савова, архитект и изследовател в Института за етнология и фолклористика на БАН, Любо Стефанов, сдружение "Княжевец", Иво Анев, икономист, специалист по водите. Георги Мъглов, гражданска инициатива "Ти си Сливен" и Ивайло Захариев, архитект, Българска асоциация за термално наследство.

от 11.00 до 13.00 часа
От песен в песен
водещ: Лина Мачева
• Спомен за Ильо Димитров - прочут майстор-лютиер на гъдулки.
• На 5 май се навършиха 50 години от изработването на първия му инструмент. Гост: Павлина Велева, дъщеря на майстора.
• В поредицата "Разкажи ми с песен", с изследователя и певец Костадин Михайлов, припомняме за една от най-популярните и стари песни за празника "Св. св. Константин и Елена".
• Разговор със Зелишах Къзълкан гост-солистката от Турция в концерта "Ритъмът на Балканите 9" на ОНМ на БНР от 25 април.
• Стилияна Алексиева от програма "Хоризонт" ни среща с част от бесарабските българи в XVIII издание на Общобългарски младежки фолклорен събор "С България в сърцето" в Каварна.

от 13.00 до 14.00 часа
Академия Комика – "Летящата читалня"
водещ: Нина Божидарова
Актьорите Йорданка Стефанова и Валентин Ганев четат текстове на Славомир Мрожек.

от 14.00 до 16.00 часа
Неделен следобед
водещ: Цветана Тончева
• Само два дни след големия празник – Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, поздравяваме слушателите със Славянски танц от Дворжак. Звучат още няколко от най-ярките фрагменти в програмата на фамозния Будапещенски фестивален оркестър и неговия създател – диригента Иван Фишер, от 12 август 2023 г. Истинско пиршество на романтизма, представено на Променадните концерти на БиБиСи.
• И българско оперно събитие от последните дни, което заслужава внимание. На 16 и 17 май в Стара Загора беше представена новата постановка на шедьовъра на Винченцо Белини - "Норма", с диригент Диан Чобанов и режисьор Джандоменико Вакари. Няколко дни преди премиерата директорът на Държавна опера - Стара Загора, режисьорът Огнян Драганов, сподели защо в театъра са направили избора да бъде поставена точно "Норма". С великолепната Таня Иванова – изпълнителка на главната партия, разговаряме по телефона дни след спектакъла.
• Коментираме и изключително стойностна нейна инициатива - конкурса за млади тенори "Гласът на Камен" в памет на големия ни оперен певец Камен Чанев. Второто издание на състезанието ще се проведе в Стара Загора от 20 до 27 август, а като почит към Камен Чанев на 23 август съставите на Старозагорската опера ще представят "Тоска" на Пучини. Припомняме спектакъл на творбата от 28 ноември 2014 г. в рамките на Фестивала за оперно и балетно изкуство с участието на Таня Иванова и Камен Чанев като Флория Тоска и Марио Каварадоси с оркестъра на Старозагорската опера под палката на Диан Чобанов.

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър в неделя
"Есенна соната" от Ингмар Бергман

от 17.00 до 18.00 часа
Покана за пътуване
водещ: Магдалена Гигова
• Весел Цанков за неговия поглед към Виена - костницата на Хабсбургите, изкачване кулата на катедралата "Свети Стефан", модерна експозиция в музея "Албертина” и личното му откритие в двореца "Белведере".
• Магдалена Гигова за старата японска столица Нара, където 1600 питомни сърни и елени преяждат с бисквити и слушат Бетовен.

от 18.30 до 19.00 часа
Концерт "Златният кос"
водещ: Весел Цанков
Песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от Григор Вачков, Мариана Аламанчева, Климент Денчев, Адриана Андреева, Калин Сърменов и Тодор Димитров.

от 19.00 до 20.00 часа
Голямата къща на смешните хора
водещ: Весел Цанков
• "Истинските новини" - за 1 процент повече.
• Суперрубрика "Три в едно" - как да върнем гръцките купувачи на български имоти.
• "Много стар виц" - много стар и тъп виц.
• "Усмивки от старите радиоленти" - език мой, враг мой.
• "Поздрави се сам" - носителят на тазгодишната награда на "Хумор и сатира" в Кубрат Николай Искренов.

от 20.00 до 21.00 часа
Фотофабрика
водещ: Eми Барух
Гостува д-р Катерина Гаджева – изкуствовед, главен асистент в Института за изследване на изкуствата към Българска академия на науките, с която си говорим за немската фотография. Участва и Теодора Златева, с която заедно разгръщаме страниците на най-новото българско списание за фотография ОБСКУРА.
Представяме поп-ъп изложбата "Прекалено ли е да мечтаем за утопия", създадена от артисти, които работят с дигитално изкуство и фотографии, създадени с изкуствен интелект.

от 21.00 до 22.00 часа
Изпята поезия - Избрано
водещи: Димитрина Кюркчиева, Кристиян Бояджиев
В предаването звучат изпълнения на Стинг, "ФСБ", Пати Остин, Емерсън, Лейк енд Палмър, "Бийтълс", Ричард Пейдж, Брус Хорнсби, Бил Уидърс и  Елтън Джон.

от 22.00 до 24.00 часа

Музикалните вечери
водещ: Калина Томова
Из ръкописите, създадени от известния писач, композитор, инструменталист и шпионин Петрус Аламире (ок. 1470-1536).

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 17 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Пенчо Славейков – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Качествен, съвременен уърлд от Финландия. от 5.30 до 6.00 часа..

публикувано на 16.06.24 в 08:10

Неделя, 16 юни

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Стъклената менажерия" от Тенеси Уилямс от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Д-р Спас и неговите пациенти". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на..

публикувано на 15.06.24 в 09:36

Събота, 15 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми – Ayreon - The Theory of Everything. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 14.06.24 в 17:33

Петък, 14 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Валери Петров от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Георги Гълов, Весел Цанков от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 13.06.24 в 08:20

Четвъртък, 13 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Валери Петров от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Лоренсо Моя - талантлив млад фламенко пианист с прект с перкусиониста на Пако де Лусия и специални гости, други сайдмени на гения,..

публикувано на 12.06.24 в 08:25