Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 20 май

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 1 част

от 0.30 до 3.00 часа
Джаз плюс Дуенде
водещ: Людмил Фотев
Продължението на бразилската тематика е с концерт на Жакоб де Бандолим, Елизет Кардозо и Зимбо трио, наречен "Златната епоха". Годината е 1989, а няколко месеца по-рано, Мишел Петручани, в Общинския театър в Алби, свири както авторски композиции, така и стандарти на Роджърс - Харт и Кърн - Хамерстейн.
Съвременният момент е с Ампараноя - Фан, фан, фанфарлия.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционна музика от Андите – Боливия и Чили.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Димитър Арнаудов, Румяна Филкова, Стоян Физиев, Севда Симеонова и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Особеното дърво" от Тери Джоунс

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Приказка за цар Салтан" от Александър Пушкин

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
водещ: Божидар Александров
• Музикален акцент на седмицата: The Voice of Rock Глен Хюз пристига със собствен бенд в рамките на турнето Glenn Hughes Performs Classic Deep Purple Live – Celebrating Тhe 50-th Аnniversary Оf Тhe Аlbum "Burn" за концерт в столичния клуб Joy Station на 27 май.
• Епизоди от живота: Живот с пчелите - по повод Световния ден на пчелите Владимир Кънев, повече техен любител, отколкото производител на мед, разказва за ежедневието си край кошерите.
• Темите на деня: на ентомолога Тошко Любомиров за бъдещето на пчелите и планетата Земя.
• За душевността на цигуларя, който импровизира с четката и палитрата.
Разговор с Мичо Димитров за самостоятелната му изложба в столичната галерия "Икар".
• Разговорът: Как две българки покориха испанския фестивал "Las Fallas" във Валенсия. За занаята да създаваш фигурите "фаи", оценката от публиката и журито и любовта към България. Разговор от Испания със занаятчийката Теодора Чичанова.
• Изящната комбинация между китайските графични методи и традициите на българския нрав. Самостоятелна изложба "Графика" представи Петър Лазаров на софийската арт сцена.

от 10.05 до 11.00 часа
Terra Култура
водещ: Мария Мира Христова
• Седмицата: Коментар.
• Културен код: "Великден" на художника Велин Динев в столичната галерия "Сердика" – за симфонията от платна, асонанси и света в митове и легенди разказва изкуствоведа Диана Драганова-Щир, с участието и на автора на платната.
• Културен отпечатък: За диригента, музиковеда, просветител, основател на Международния фестивал "Мартенски музикални дни", основоположник на музикално-образователните лектории в България, откривателя, на млади таланти и Човека Илия Темков, разговаряме с Нейка Кръстева, автор на книгата "Илия Темков - един рицар на музиката".

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
водещ: Цвети Бахариева
• Нови продукции:
- "1978" на певеца и автор, любимец на българската публика Хосе Джеймс;
- Cometa – актуален албум, номиниран за награда "Грами" на бразилската вокалистка Лусиана Суза и сънародниците й от трио Коренче (Trio Corrente).
• Нови сингли на Nils Landgren Funk Unit, Стейси Кент, Лоивей (Laufey)…

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Таня Димова
• Милен Хальов и неговото "Общежитие за чудовища 2: Мракът на вампира" - разговор с автора за фентъзи романа му.
• Премиера "Без гаранция" – новия стендъп театър представят режисьорът Николай Гундеров, по чиито текстове е създаден, и актьорите Стефания Колева и Деян Ангелов.
• "Пеещи пясъци" – изложба живопис и скулптура на Моно Петра и Сава Цонев в арт пространството на "Фабрика 126".
• "Интимно за кръга "Мисъл" – премиера на документалния филм на Илия Костов. Разговор с режисьора.
• Изложба живопис и графика на Захари Каменов в галерия "88 Камен Попов" - разговор с художника.
• "Джаз срещи" с пианиста и композитор Милен Кукошаров.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Български изпълнители
водещ: Цветелина Начева
Честит рожден ден на Стефка Минева, мецосопран – една от най-ярките и гласовити солистки на Софийската опера от втората половина на ХХ век.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Познати и непознати
водещ: Цвета Николова
• Познатите и непознати "Св. Св. равноапостоли Константин и Елена"
С доц. д-р Веселина Вачкова разговаряме за ролята на двамата равноапостоли в налагането на християнството като държавна религия в цялата Римска империя и обединяването на различните култури в нейните предели.
• Без предразсъдъци: В навечерието на Световния ден на културното разнообразие разговаряме с ромския музикант Минко Ламбрев.
• Светове: надникваме в света на актрисата и режисьор Цвета Балийска. Разказваме за работата ѝ с незрящи актьори, както и за театралните постановки, адаптирани за незряща публика. Автор: Катрин Димитрова.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Цвета Николова
Уроците на Темида: Най-старите известни закони в света
Четвъртото хилядолетие пр. Хр. се разпадат родовите общини и се появяват първите форми на държавно управление. Но най-старите известни писмени закони са от средата на третото хилядолетие пр. ХР. Те се появяват в района на Месопотамия. Кои са Урукагина, Ешнуна и Хамурапи и какви са техните закони... С какво е характерно законодателството на древен Египет и кои са най-известните фараони – законодатели...
Какво е интересното за античните правни системи на Индия и Китай. Кой е К`унг-фу-тце, чиито закони са действали в Китай до 1913 година.
За всичко това разказва Михаил Матеев – главен асистент по теория и история на държавата и правото в Юридическия факултет на СУ "Климент Охридски".

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Мариана Ганчева
Четене с разбиране. Разговор с Искра Джанабетска – "Книговище", Снежана Блажева – учител по български език от Свищов, и ученици, участвали в Априлското състезание по четене, за съвременното отношение на младите към книгите и начините да бъдат изкушени от литературата.

от 18.30 до 19.30 часа
Песните от конкурса "Пролет 2024"

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
водещ: Цветана Тончева
Концерт от програмата на фестивала BBC Proms в Лондон. Свири Филхармонията на БиБиСи с диригент Марк Уигълсуърт и солист Стивън Хаф - пиано. В програмата: Грейс Еванджелин Мейсън – "Изпълнете Луната"; Сергей Рахманинов – Концерт за пиано и оркестър № 1 във фа диез минор, опус 1; Густав Малер – Симфония № 1 в ре мажор "Титан".

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Радослав Чичев
• Нина Баде (Германия) и Беа Ковач (Румъния/Унгария) гости на шестия рожден ден на "Радар София". Те са победителки в програмата Take Care 2024 на арт резиденцията. От началото на април двете артистки работят в България по селектираните проекти и ще представят резултатите от творчеството си по време на две атрактивни събития в сърцето на София.
• "Кимоната на златната рибка" – изложба на Гергана Рахнева в Пловдив.

от 23.00 до 24.00 часа
Джаз импровизации
водещ: Сибила Лилова
Повече от 50 години постановките на Ричард Роджърс привличат многобройни зрители на Бродуей. Голяма част от тях не слизат от сцената на театъра с години. С професионализъм и методична последователност, композиторът използва най-типичните черти на европейската оперета и ги приспособява към изискванията на американската сцена.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 3 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 11част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Поредният епизод от мини-бразилската ни поредица започва с любими боси, свирени от Фил Уудс и Стефано Болани с вокалите на Барбара Казини. Минутите за концертни записи са двойни: Чик..

публикувано на 02.06.24 в 08:35

Неделя, 2 юни

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Възкресение" от Лев Толстой от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа..

публикувано на 01.06.24 в 08:20

Събота, 1 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Момчетата от Cool Den представят новия си (трети) албум "Фар и факла". • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от..

публикувано на 31.05.24 в 16:02

Петък, 31 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 10 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Ивайло Стефанов, Цветан Цветанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 30.05.24 в 09:05

Четвъртък, 30 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 9 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Поредният китарист, също гостувал ни в София – Бирели Лагрен с последната си продукция "Бирели свири музиката на..

публикувано на 29.05.24 в 08:25