Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделя, 2 юни

Избрано от програмата

от 0.30 до 2.00 часа
Радиотеатър след полунощ
"Възкресение" от Лев Толстой

от 2.00 до 3.00 часа
Нощна Академия комика
водещ: Весел Цанков
Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора".

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на трио "Българка".

от 6.07 до 7.00 часа
Изгрев
автор: Зорница Гъркова
Анджела Иванова е част от екип, разработил и готов да произвежда в България биоразградими опаковъчно и ламиниращо фолио, като второто е първият подобен продукт в света на опаковките, рекламната и печатната индустрия.
Темата е с продължение от март 2021 година, когато в ход беше сертифициране на продуктите на компанията и търсене на машини.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Наталия Цекова
• Слушаме стихотворението "Към брата си" на Христо Ботев в изпълнение на режисьора и актьор Димо Димов.
• Децата от СУ "Св. Св Кирил и Методий", град Радомир, разказват какво знаят за личността на Христо Ботев.
• Знаем ли какво е безопасен интернет? За това как да предпазим децата си в интернет пространството разказва Илияна Елиас, част от инициативата "Кибер знам".
• Петокласниците от СУ "Св. Св Кирил и Методий", град Радомир отговарят на въпроса, безопасно ли е интернет пространството за тях?

от 8.06 до 9.00 часа
Благовестие
водещ: Ана-Мария Кръстева
• С дух и истина.
Стремежът на хората към безсмъртие съществува от древни времена. Той е отразен и в приказките за деца чрез мотива за "живата вода", която има свойството да възкресява и да прави други чудеса. Истинската жива вода може да дойде обаче единствено чрез Бога, Който е Извор на живота. Сам Той обяснява на самарянката свойствата на живата вода: "А който пие от водата, която Аз ще му дам, той во веки няма да ожаднее; но водата, която му дам, ще стане в него извор с вода, която тече в живот вечен." Благодатта и словото Божие са живата вода, чиито свойства разкрива Богочовекът. Христовата благодат се получава от всеки християнин при кръщението му, а след това той редовно я получава при светото тайнство Евхаристия. Като получава тази благодат, човек не само се ползва от нея, а стига да я приеме безкористно и с вяра, то и неговата душа става извор на жива вода. Но Христос казва още нещо важно на Фотина: "Бог е дух: и тия, които Му се покланят, трябва да се покланят с дух и с истина." С тези редове от Евангелието според Йоан като че ли започва християнството. В "Благовестие" заедно с д-р Слава Янакиева, културолог ще се спрем на беседата на Господ Иисус Христос със самарянката.
• Християнска поезия: стихотворението "Святата" от Елисавета Багряна в изпълнение на актьора Ириней Константинов.

от 9.30 до 11.00 часа
Гласът на времето
водещ: Бойко Ламбовски
Свободата и свободите
Денят на Ботев и загиналите за свободата е повод да се запитаме за това всеобхватно и така податливо на безброй тълкувания понятие. Какво е свободата във философско измерение, и защо "тоз, който падне в бой за свобода, той не умира"? А свободата на избора, на вкуса, на обикновения егоизъм? И накъде води Свободата народа в прочутата картина на Дьолакроа?
Говорим с професор Стилиян Йотов, философ, с Едвин Сугарев – поет и общественик, с Моно Петра – скулптор и син на Петър Манолов, който освен дисидент беше и нещо като анахорет, живял в колиба край нос Емине.

от 11.00 до 13.00 часа
От песен в песен
водещ: Ивайло Маджаров
• Отбелязваме 75-ата годишнина на северняшката певица Надка Томова.
• Пламен Мирянов отправя покана за тържествените пасхални концерти "Мост на небесата".
• Красимир Драгунин представя песни в дует със своя баща Атанас Драгунин.
• Виолета Маринова ни гостува дни след рождения си ден с нови пазарджишки и велинградски песни.
• Мартин Влахов ни кани на ревю-спектакъла "Непреходна вечност".

от 13.00 до 14.00 часа
Академия Комика – "Дамско парти"
водещ: Георги Гълов
Актрисата Мая Бабурска чете текстове на Димитрина Желязкова, Светла Чимчимова и Нина Божидарова.

от 14.00 до 16.00 часа
Неделен следобед
водещ: Цветана Тончева
На 2 юни – Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, започваме с българска класика: оркестрови пиеси на Владигеров и Големинов.
• На 28 май в рамките на Международния фестивал "Софийски музикални седмици" беше представена новата книга на Августина Серафимова  - дългогодишен преподавател по музикално-теоретични дисциплини в НУИ "Панайот Пипков" в Плевен и музиколог на Плевенската филхармония. "Споделена музика", посветена на 70-ата годишнина на Плевенската филхармония, е сборник рецензии, интервюта и информационни материали на авторката, отразяващи дейността на културния институт, публикувани между 2000 и 2023 година. Материал на Цветелина Начева.
Предлагаме и исторически запис на Плевенската филхармония с диригент Георги Нотев и концертмайстор-солист Валентина Бунарджиева от 1982 г. – фрагмент  от симфоничната сюита "Шехерезада" опус 35 от Николай Римски-Корсаков.
• Във втората част – празник със съставите на Метрополитън опера и голямата звезда Кири Те Канава. Наскоро най-престижният американски оперен театър отвори безценните си архиви за Еврорадио. Специално за неделните ценители на класиката – най-ярките фрагменти от спектакъл на "Прилепът" на Йохан Щраус-син – вечната виенска класика, оперетата на оперетите. Запис от 31 декември 1986 г., дирижиран от именития англичанин Джефри Тейт с участието на Кири Те Канава – Розалинда, Хокан Хагегорд – Габриел фон Айзенщайн, Джудит Блеген – Адела и още една голяма звезда на Метрополитън от 70-те и 80-те години на миналия век – американката Татяна Троянос в ролята на младия, много богат и ужасно отегчен руски княз Орловски.

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър в неделя
"План Б" от Яна Добрева

от 17.00 до 18.00 часа
Покана за пътуване
водещ: Магдалена Гигова
• Теодора Хлебарова – Венеция, или как се живее в "непотопяем" град на вода.
• Татеос Татеосян за живота си във Флорида, Ню Йорк, в Мексико, Мумбай и Китай и за това как е участвал в рекорд на Гинес в Индия за най-много хора, тичали заднешком.
• Магдалена Гигова за Музея под открито небе в Хаконе, Япония, където има над 300 произведения на Пикасо, 26 на Хенри Мур и творби на Роден и Сезар.

от 18.30 до 19.00 часа
Концерт "Златният кос"
водещ: Весел Цанков
Песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от Асен Кисимов, Йорданка Стефанова, Николай Калчев и Васил Попов.

от 19.00 до 20.00 часа
Голямата къща на смешните хора
водещ: Весел Цанков
• "Истинските новини" - Северна Корея като вдъхновение, немските влакове втора употреба като решение.
• "Животът ни като виц" - протести срещу туристите в Палма де Майорка, помагаме с каквото можем.
• "Акъл за всички" - елегантно и окончателно решение за цената на електричеството.
• "Вопли от интернета" - субективно и тенденциозно подбрани.
• "Поздрави се сам" - Васил Сотиров и Чавдар Шинов пеят и разказват.
• "Тъп виц" - тъп и не чак толкова стар виц.
• Лекция на тема "Народните умотворения, пословиците и поговорките в новия 21 век".
• "Слушател на телефона" - ужасите на един обикновен ден.

от 20.00 до 21.00 часа
Кино с думи
водещ: Таня Димова
В обувките на превъплъщенеца – актьорът Кире Гьоревски за живота на и извън сцената.

от 21.00 до 22.00 часа
Изпята поезия – Избрано
водещи: Димитрина Кюркчиева, Кристиян Бояджиев
В предаването звучи песенна лирика и изпълнения на Марвин Гей, Ал Жаро, Били Джоел, Ения, "Ху", "ФСБ", Ения, "Мираж" и "Щурците".

от 22.00 до 24.00 часа
Музикалните вечери
водещ: Антония Барулова
Из творчеството на Йозеф Хайдн.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 21 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Бленика от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Теодор Иванов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00..

публикувано на 20.06.24 в 08:35

Четвъртък, 20 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Пенчо Славейков – 4 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Представяме две любими дами - в началото мини-албума на Мелъди Гардо "Сайонара, моя любов", а след нея Юн Сун На на живо от..

публикувано на 19.06.24 в 08:25

Сряда, 19 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Пенчо Славейков – 3 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Музиката, която обичам приключва темата за качването на небето, дори и със стълба. Като част от текста на "Ла Бамба". от..

публикувано на 18.06.24 в 16:53

Вторник, 18 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Пенчо Славейков – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам "Музиката, която обичам" слага финална точка на концертите на Чик Кърия – този път с групата му My Spanish Heart, чието име говори всичко. от..

публикувано на 17.06.24 в 08:15

Понеделник, 17 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Пенчо Славейков – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Качествен, съвременен уърлд от Финландия. от 5.30 до 6.00 часа..

публикувано на 16.06.24 в 08:10