Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделя, 19 май

Избрано от програмата

от 0.30 до 2.00 часа
Радиотеатър след полунощ
"Изложба на рози" от Ищван Йоркени

от 2.00 до 3.00 часа
Нощна Академия комика
водещ: Весел Цанков
Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора".

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Стоян Дечев, Надка Караджова, Стоян Величков, Галя Петрова, Димитър Рекалов, Игнат и Васил Виденови и ОНМ на БНР.

от 6.07 до 7.00 часа
Изгрев
водещ: Зорница Гъркова
Фифика Георгиева от София завършва актьорство майсторство за куклен театър, а днес съчетава театралното изкуство с храната. Фифика организира кулинарна академия за деца, както и гурме театрални вечери. Освен всичко това, тя произвежда сладка, лютеница и сладоледи за българския, но и за чуждия пазар.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Наталия Цекова
• Слушаме приказката "Подарък за ваканцията" от Джани Родари.
• Даваме думата на второкласниците от 41-во ОУ "Св. Патриарх Евтимий", които питаме за предваканционното им настроение.
• Говорим с началната учителка Камелия Михайлова за предизвикателствата в начален етап на обучение.
• Звучи стихотворението "Букви" на Цветан Ангелов, посветено на българската азбука.
• Питаме децата от 3 г клас какво знаят за българската азбука?

от 8.06 до 9.00 часа
Благовестие
водещ: Ана-Мария Кръстева
• Радвайте се!
Протойерей Александър Шмеман пише: "Ето какъв е смисълът на неделята на жените-мироносици. Тя напомня, че тогава в безнадеждната тъмнина са светили единствено любовта и верността. Призовава ни да пазим любовта и верността, за да не умрат, да не изчезнат от този свят. Осъжда нашето малодушие, страх и вечното ни робско самооправдание. Тайнствените Йосиф и Никодим или жените, които вървят на разсъмване към гроба, заемат толкова малко място в Евангелието. Обаче тъкмо на това място се решава вечната съдба на всеки от нас." В неделята на жените мироносици ще се спрем на христовия поздрав "Радвайте се". Какъв е смисълът на неделята на жените мироносици? За понятията еманципация и феминизъм в Църквата. На какво се основават упреците, че в православното учение жената е подценявана? Защо ни напомня, че в безнадеждната тъмнина са светили единствено любовта и верността. Как тези жени осъжда нашето малодушие, страх и вечното ни робско самооправдание. На тези теми се спираме заедно с д-р Жасмина Донкова, богослов и презвитера Ренета Трифонова, докторант по Християнска етика в ВТУ "Св. Кирил и Методий".
• Християнска поезия: стихотворението "Книгата на живота" от Мара Белчева, в изпълнение на актьора Ириней Константинов.

от 9.30 до 11.00 часа
Гласът на времето
водещ: Даниел Ненчев

от 11.00 до 13.00 часа
От песен в песен
водещ: Магдалена Маданска
• С родопската певица Татяна Скечелиева проследяваме творческия ѝ път и представяме новите ѝ записи с Оркестъра за народна музика на БНР.
• Илия Луков с подробности за XVIII Общобългарски младежки фолклорен събор "С България в сърцето".
• С граовската изпълнителка Радка Алексова отбелязваме 80-годишния ѝ юбилей.
• Диригентът на ОНМ на БНР – Димитър Христов отправя покана за концерта "Музика в портрети".

от 13.00 до 14.00 часа
Академия Комика – "Хоум офис"
водещ: Нина Божидарова
Актьорът Кирил Бояджиев чете текстове на Георги Гълов.

от 14.00 до 16.00 часа
Неделен следобед
водещ: Цветана Тончева
• Припомняме интригуващото творчество на един от най-великите композитори на размирния, бурен и изпълнен с войни, страдания и тежки изпитания ХХ век. Бенджамин Бритън – централната фигура в британската музикална култура от миналото столетие; автор на огромно творчество: оперно, симфонично, кантатно-ораториално, камерно. Звучат нови документални записи от Музикалния фестивал в Шлезвиг-Холщайн, Дните на ранната музика в Херне, Дните на камерната музика в Метлах и регистрация, която може да се чуе само при нас - от Операта в Сидни.
• Поводът да звучи енигматичната музика на Бенджамин Бритън е кореспонденция на Милен Венков от Белгия за новата постановка на операта "Въртенето на винта" в Кралския театър "Ла Моне" в Брюксел - продукция на известната немска режисьорка Андреа Брет и младия испански диригент Антонио Мендес.
• Шедьоври на камерната музика: предлагаме неповторима интерпретация на легендарния виолончелист Миша Майски и неговите дъщеря и син – пианистката Лили Майски и цигуларя Саша Майски. На фестивала в Шлезвиг-Холщайн миналото лято те са представили програма, в центъра на която е Клавирно трио № 3 в до минор, опус 101 на Йоханес Брамс – истинска кулминация в класическо-романтичната форма на този жанр от края на 19-ти век.

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър в неделя
"Микеланджело Лудия" от Роландо Кристофанели

от 17.00 до 18.00 часа
Покана за пътуване
водещ: Магдалена Гигова
• Д-р Надежда Джакова, комисар на българското участие на Биеналето за изкуства във Венеция за града по време на форума, атмосферата, за чуждестранните павилиони и тенденцията да изпъкват африкански и южноамерикански, за австралийския, обявен за най-добър.
• Петя Кръстева за Маями и Палм бийч - забележителности, природни красоти, национални паркове и музеи.

от 18.30 до 19.00 часа
Концерт "Златният кос"
водещ: Весел Цанков
Песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от Йосиф Сърчаджиев, Асен Кисимов, Антон Радичев, Коста Цонев и Илия Добрев.

от 19.00 до 20.00 часа
Голямата къща на смешните хора
водещ: Весел Цанков
Документален запис от 12 май на спектакъла с публика в град Кубрат.

от 20.00 до 21.00 часа
Кино с думи
водещ: Таня Димова
Срещи със съвременното българско кино – разговор за алтернативния кинопреглед Pop-up Cineplex, който дава възможност за свободен диалог за изкуство, с организаторите му Андрей Паунов, режисьор, и Иван Чертов, оператор.

от 21.00 до 22.00 часа
Изпята поезия - Избрано
водещи: Димитрина Кюркчиева, Кристиян Бояджиев
В предаването звучат изпълнения на: Станислав Сланев-Стенли, Лучо Батисти, "Муув", "Холийс", "Мармалейд", Мелъди Гардо, Рики Лий Джонс, Робин Макел и "Тен Шарп".

от 22.00 до 24.00 часа
Музикалните вечери
водещ: Петя Габрова
Симфонични и камерни творби на Бедржих Сметана.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 2 юни

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Възкресение" от Лев Толстой от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа..

публикувано на 01.06.24 в 08:20

Събота, 1 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Момчетата от Cool Den представят новия си (трети) албум "Фар и факла". • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от..

публикувано на 31.05.24 в 16:02

Петък, 31 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 10 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Ивайло Стефанов, Цветан Цветанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 30.05.24 в 09:05

Четвъртък, 30 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 9 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Поредният китарист, също гостувал ни в София – Бирели Лагрен с последната си продукция "Бирели свири музиката на..

публикувано на 29.05.24 в 08:25

Сряда, 29 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 8 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Приказните сюжети в развитие - финал с Пинокио и тромпета на Паоло Фрезу, Пари Комбо, Ману Чао и нашето Феъри тейл..

публикувано на 28.05.24 в 16:42