Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Тechniverse: Завръщане в бъдещето" в неделя в София

Снимка: techniverse.bg

Форумът Techniverse предлага футуристичен свят пълен с технологии, изкуство, автомобили и изкуствен интелект.

Невронни мрежи рисуват картини по зададен текст, снимаме триизмерно видео, работим по сензори на автомобили, програмираме на Arduino роботи, интегрираме IoT поток от данни с облачни услуги, обработваме снимки, потапяме се в тайните на дигиталните карти или работим с големи данни – това са само някои от дейностите, в които всеки може да участва в технологично-образователното събитие от нов вид - "Тechniverse: Завръщане в бъдещето".

На 2 октомври специалисти и любители се включват в свободно достъпни практически занимания с разнообразни технологии в 18 работилници и дискусии по най-иновативните области на 21 век. Всичко това се случва в Techniverse - първото по рода си у нас целодневно събитие за информационни и други технологии с изцяло практическа насоченост. Мястото на провеждане е "Маймунарника", в парк Борисова градина, София.


Techniverse започва в 10.30 ч. и продължава чак до полунощ. Очаква ни среща с технологии, наука, творчество и изкуства без билети. Достъпът е свободен, но за да си осигурите места на първите редове, се регистрирайте тук.

Форумът е насочен към техничари, учени, инженери, ентусиасти, ученици, и към всички с интерес към STEM (наука, технологии, инженерство и математика).

В Techniverse знанията се предават чрез пряк опит, а технологиите предизвикват възторг и вдъхновение.

Четири тематични потока!
Заниманията в четирите потока са едновременни.
Всеки поток е в своя шатра с екран и мониторни колони.
Всеки е поканен да вземе участие във всяка работилница.
Всеки е поканен да участва в дискусия или да допълни темата.

Първият акцент е Мобилност с демонстрации и работилници по теми като CANbus комуникация между централна конзола и инструментен панел, визуализиране на данни от тях, създаване на оптимален план за посещение на десетки адреси в пътна мрежа с помощта на облачни услуги и др. Важен фокус са темите, свързани със създаване на софтуер за придвижване и автомобили, както и за оптимално планиране на маршрути.

Другите три тематични потока са: Творчество, Устройства и Софтуер, а заниманията в тях се движат едновременно, в различни шатри.

Още теми, които заслужават внимание:
• въведение в програмирането за отворената процесорна архитектура RISC-V,
• как да станем видео инфлуенсъри с подръчни средства
• състезание по сглобяване на сървър.

В сферата на образованието ТЕХНОКРАТИ представят виждането си за ефективни методи за подобряване на учебния процес с помощта на технологиите.

Музиката също е важен акцент в събитието - работилниците се случват на музикален фон.

От 14 часа започва музикалната програма с участието на утвърдени имена от родната клубна сцена. Стиловете са техно дъб, псайхаделик дъб, рокстеди, реге и мелодичен дъбстеп.

В любопитни музикални работилници получаваме съвети за диджей умения; създаване на музика с tracker (като "едно време”) и ставаме свидетели на демонстрации по създаване на музика и звук по изцяло хардуерен път – с модуларни синтезатори.

Георги Пенков
Подробности за Techniverse научаваме от организатора му Георги Пенков, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" и специалист по софтуерна архитектура:

"Тechniverse е събитие, подготвено от знаещите и можещите в областта на информационните технологии. Експерти от различни иновативни среди се включват в общи занимания, в които пряко ни запознават с някои от най-футуристичните технологични нововъведения. Techniverse се роди от желанието ни повече хора в България да бъдат не само потребители, но и създатели на иновации. Днес влиянието на технологиите върху живота е огромно, създават се възможности за взаимодействие със заобикалящата среда, за изкуство и предприемачество. Въпреки това мнозина остават наблюдатели и консуматори, вместо да се възползват от огромния потенциал на новите екосистеми за разработка и развитие на интелектуалния потенциал. Правим достъпни някои от най-иновативните аспекти на дигиталните технологии, които вече определят бъдещето ни."


В програмата на Тechniverse не е предвидена лекционна част, а само преки занимания. Всички активности са на открито в Борисовата градина и се водят от доказани в своята област специалисти.

В случай на нестабилно време е предвидена зала. Следете за промени тук:

https://techniverse.bg/programa/

https://fb.me/e/2BnFDUVXp

https://www.linkedin.com/events/6975122469976190976/about/

Снимки: Ася Чанева, techniverse.bg

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54