Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 3 октомври

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
Сатирични разкази от Кръстьо Кръстев – "Стриптийз", "Давай, Лазаре"

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Срещу понеделник
водещ: Ивана Мурджева
• Метаморфози срещу понеделник
Гост ще бъде Христо Анастасов, политолог. В нощта след парламентарните избори ще поговорим за политика сериозно. Без лозунги и популизъм, какво е политиката днес, какво показват резултатите от изборния ден, какви са основните послания които политиците успяха да формулират и разбира се къде са жените в политиката
• Въведение в понеделник: Какво да очакваме от седмицата.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Георги Стефанов
Джаз

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Изборът е автентичен фолклор и уърлд от Финландия. Сред изпълнителите – ансамбъл "Талари", Рънси, виртуозните "Фриг", Тепо Репо и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Цар Безсънко" от Светослав Минков

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Вълшебното камъче", от Мария Георгиева (по африканска народна приказка) – 1част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Люба Константинова, Мария Мира Христова
• "Епизоди от живота" на избирателя.
• Включване от Централната избирателна комисия. Анализ на данните от социолог от "Галъп интернешънъл".
• В каква България поиска да живее гласувалият българин – разговор с твореца и общественик Вихрен Георгиев.
• "Разговорът" с избирателя - посредник в него ще е социологът Стефан Георгиев.
• Времето на редактора: Размислите на един гласуващ редактор.
• Terra Култура: Архивите…
"Първите владетели на Европа" с пътуваща изложба в Института за изучаване на Античния свят в Ню Йорк, Музея Фийлд в Чикаго и Канадския музей за история в Гатино, Квебек, от септември 2022 до януари 2025 г. – за културните ценности, културния обмен и ролята на съвременна България в опазването на световно културно наследство коментира доц. д-р Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей.
• Непознатите будители
За втора поредна година в очакване на Деня на народните будители - от 19 септември до 31 октомври, се излъчва поредица, посветена на непознати факти и данни за българската будителска мисия на съвременни и исторически личности.
Епизод 3 – Д-р Петър Величков: "На Яна Язова с любов!" – за една успешна съвременна будителска мисия и историческите гени на кръвта.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
водещ: Цвети Бахариева
• Нови продукции: "Fifty” на вокалния квартет Manhattan Transfer. Албумът е записан с WDR Funkhausorchester.
• Земя на таланти: Чавдар Павлов и Дона Златанова представят песента си "Потънах в очите ти".

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Ангелина Грозева
• Балет "Арабеск" открива новия сезон с премиерата "Триптих". Разговор с хореографите Ангелина Гаврилова (Infinity), Аршак Галумян (Германия) – (Mare Crisium) и Боряна Сечанова.
• Изложбата "Картини с история" в зала "Средец" на Министерството на културата. Разговор с художника Лъчезар Ошавков.
• Новата книга "Виртуалният човек - опит върху фантоматиката". Разговор с автора Николай Генов.
• "Изгубеният ангел" – книга на Хавиер Сиера. Разговор с редакторката Деметра Димитрова.
• Античният театър "Огнян Радев" представя на официална премиера по случай 45 години от основаването на НГДЕК спектакъла за началата на света, боговете и понятията "Теогония", вдъхновен и изграден по Хезиод. Разговор с режисьора Боян Крачолов.
• Групата за плейбек театър "Storycatchers" представя социалните си каузи за работа с деца и възрастни хора, настанени в домове в страната. Разговор с актрисата Виолина Александрова.

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Музикален момент
водещ: Аделина Александрова
Прочути концертни и оперни зали по света (първа част).
Ще посетим Златната зала на "Музикферайн"- Виена, Миланската Скала, Рудолфинума - Прага, Залата в Сан Ремо, където се провежда световноизвестният фестивал на италианската забавна песен, както и кабарето "Мулен Руж" в Париж.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Познати и непознати
водещ: Цвета Николова
• Осиновяването: мярка за закрила
С помощта на Цвета Бахчеванджиева, гл. експерт в Дирекция "Дейности и мерки за закрила на детето" в АСП, разказваме за процедурата по осиновяване и механизма за контрол през следосиновителния период. В разговора включваме и представители на НПО: Величка Дошева – психолог от БАОО /Българска асоциация осиновени и осиновители/ и Неда Петрова – директор на Комплекс за социални услуги за деца и семейства в гр. Пловдив. Заедно с тях търсим има ли пробойни и къде са те в механизма за контрол; как могат да бъдат отстранени и какви възможности за превенция на случаите като този в Пловдив съществуват.
• Между Роша Шана и Йом Кипур
Разговаряме с Максим Делчев – председател на Централния израилтянски духовен съвет за дните и обредите между двата празника.
• Светове: "Между нотите и боите" гостува ни етно и поп певицата Лика Ешкенази.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Росица Панайотова
Петте сетива и шестото чувство
1 част: Петте сетива и шестото чувство
Сетивността в света на животните
Как някои птици като папагалите, сойките и сокериците успяват да имитират човека, както и други животински твари, а други като совата могат буквално да виждат със затворени очи? Кои са сетивните "екстри” при недолюбваните от мнозина змии и свързани ли са те с така нареченото "шесто чувство”?
Кои животински видове притежават по-съвършени рецептори за равновесие, осезание и болка в сравнение с човека?
Отговорите от зоолозите Стоян Лазаров, Марио Лангуров и Асен Игнатов.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Мариана Ганчева
Доброволчеството като емпатия и кауза - разговор с документалния фотограф Денислав Стойчев, работещ по проекти за младежите в България и с Надежда Павлова, куратор на интерактивната му изложба "Ще участвам", която документира 27 доброволчески акции в България
"Моята история, моята тема"- Проф. Димитър Вацов, преподавател по философия в НБУ, главен редактор на сп. "Критика и хуманизъм"- след конференцията "Българските пътища в сянката на войната" - как се отразява войната в Украйна върху обществено-политическата ситуация у нас и върху изборните кампании и резултати.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
водещ: Магдалена Маданска
Фиданка Котева разказва за XVII Международен фолклорен фестивал "Малешево пее и танцува".
Елена Кичукова ни запознава с Националния фолклорен фестивал "Среща в Тракия".
А от Тодорка Владимирова научаваме за X фестивал "Мамалига".

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
водещ: Мануела Манчева
Концерт от програмата на Международния музикален фестивал BBC Proms в Лондон, състоял се на 15 юли 2022 г. в Роял Албърт Хол. Тържествено откриване на фестивала с участието на солистите: Масабане Сесилия Рангуанаша - сопран, Дженифър Джонстън – мецосопран, Дейвид Джонхън Ким – тенор и Киуан Сим – баритон; Фестивалния хор на Крауч Енд, Смесения хор и СО на БиБиСи с диригент Сакари Орамо. В програмата: Джузепе Верди – Реквием.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Радослав Чичев
Организацията "Паник бутон театър”, която допринася за повишаването на емпатията и толерантността у човека и обществото чрез създаване и разпространяване на качествено, социално ангажирано изкуство. Ще разберем за техните настоящи проекти и как изследват и популяризират в България световни артистични практики с хуманитарна, социална, обучителна и екологична насоченост.

от 23.00 до 24.00 часа
Рецитал
водещ: Петя Габрова
Рецитал на ансамбъл "Наш" в състав: Стефани Гонли и Джонатан Стоун (цигулки), Лоурънс Пауър (виола), Ричард Хосфорд (кларинет), Алистър Бийтсън (пиано) и Ейдриън Брендел (виолончело), състоял се в Уигмор хол, Лондон през март 2021 г. В програмата: Макс Брух – фрагменти от цикъла "Осем пиеси", опус 83; Йоханес Брамс – Клавирен квинтет във фа минор, опус 34.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 27 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Great Wide Nothing" и тяхното разбиране за катарзиса - "Hymns for Hungry Spirits, Vol. I, Vol. II". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 26.04.24 в 18:32

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15