Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Епизод 475

По следите на преоткритото време

Жаклин Вагенщайн и Емил Янев
Снимка: Калина Станева

В епизод 475 "Трамвай по желание" представя на своята публика осмото издание на единствения в света Международен кино-литературен фестивал "Синелибри".

Мотото "Преоткритото време" отбелязва 100 години от смъртта на Марсел Пруст, една от иконите на литературния модернизъм, автор на монументалния роман "По следите на изгубеното време". "Преоткритото време“ е заглавието на седмия, последен том на тази словесна катедрала, където мъчителните мисли и безсъници на героя намират упование в творческия процес, единствен антидот срещу невъзвратимо еднопосочния времеви ход.

Осмото издание на Международния кино-литературен фестивал "Синелибри" ще се състои между 8 и 30 октомври в София и още шест града в България: Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора. Програмата ще се реализира с подкрепата на Столична община, Национален филмов център, съответните общини и със съдействието на множество партньори и съмишленици, които предстои да обявим. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 г.

Старт на фестивала на 8 октомври дава антиутопичната приказка "φ1.618" на режисьора Теодор Ушев, адаптация по романа "Пумпал" на Владислав Тодоров.

Снимка – Калина Станева

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Стефан Данаилов. Игра на живот"

Книгата с това заглавие, написана в чест на 80-годишнината от рождението на легендарния български актьор, излиза на книжния пазар на 6 декември. Неин автор е Георги Тошев. Изданието е част от предстоящата поредица събития под надслов "Стефан Данаилов на 80: години любов". Подготовката на тази книга е със съдействието на Българската национална..

публикувано на 29.11.22 в 18:00
Марко Видал

"Едно мъжко момиче" на Марко Видал

Испанският поет, българист и преводач от български език, Марко Видал не спира в годините да развива поетичната ни среда със своите собствени стихотворения, както и с преводаческите си усилия да популяризира български автори. Завършва славянска филология в университета в Гранада. От 2016 до 2019 г. живее и работи в София. Той е един от редакторите в..

публикувано на 29.11.22 в 17:30

"Мигове светлина" – изложба на Греди Асса

Галерия "Нюанс" представя самостоятелната изложба на художника Греди Асса, като един нов ракурс към картинното пространство, като внимателно "вникване в художествените послания“, както казва самият той.  Експозицията има заглавие "Мигове светлина", като търсене на вътрешното очарование на светлината, превърната от артиста в изненада. Тук любопитното..

публикувано на 29.11.22 в 15:42

"Доматени хроники" – фотографски проект на Веселина Николаева

Доматът е плод, чиито семена се събират грижовно в края на лятото и с времето се предават между поколенията. Плод на наследството. Фотографската изложба на Веселина Николаева е визуален разказ за градината на нейните родители. В него тази градина е сцена, на която се събират микро- и макрокосмосът. Грижата за градината е начин да се предаде и..

публикувано на 29.11.22 в 13:21

LaText празнуват 10 години на сцена

Литературната рок банда LaText празнува 10-годишен юбилей от създаването си с нова песен, видеоклип и предстоящ концерт с песни от двата им краткосвирещи албума. "Когато говори за секс" е песен в отличителния за групата poetry rock стил, който съчетава деликатността на поезията и суровата енергия на рок музиката. Провокативните стихове са на..

публикувано на 29.11.22 в 11:27