Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

LabelFrancÉducation отбелязва 10-ата си годишнина във Варна

Мрежа от ученици от училища, отличени със знака LabelFranceÉducation, ще бъде създадена по време на Регионалния форум на отличителния знак за високи постижения в областта на френскоезичното двуезично обучение във Варна. Събитието ще се проведе на 6 и 7 октомври в морския град, който е специално избран за провеждането на форума.

В професионалната среща ще се включат ученици на 16- и 18-годишна възраст и преподаватели от 28 акредитирани училища, както и представители, отговарящи за сътрудничеството в областта на образованието, от френските посолства и френските институти в 13 европейски държави: Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Унгария, Литва, Северна Македония, Молдова, Полша, Чешката република, Румъния, Сърбия и Словакия.

Мария Конакчиева, Невена Праматарова и Пиер Колио
Ще бъдат представени четири от 11-те езикови гимназии в България, носители на отличителния знак LabelFrancEducation.

"България е водеща страна в изучаването на френски език в света. Изборът ѝ за страна-домакин е мотивиран от високото професионално качество в преподаването и динамиката на мрежата от 18 профилирани езикови гимназии с преподаване на френски език тук.

Варна е също и част от франкофонската традиция, свързана с историята на България, със своите две гимназии, отличени със знака за качество LabelFrancEducation: 4-та гимназия "Жолио-Кюри" и 5-та гимназия "Йоан Екзарх". Във Варна през 1958 г. е открита първата профилирана езикова гимназия с преподаване на френски език в България и това превръща българския град в един от устоите на франкофонията.“

Това сподели Пиер Колио, съветник по сътрудничеството и културната дейност и директор на Френския институт в България.

Форумът във Варна е част от честването на 10-ата годишнина на LabelFrancEducation, в контекста на силното разширяване на глобалната мрежа от 587 двуезични учебни заведения, отличени с LabelFrancEducation в 62 страни.

Програмата включва обучителни ателиета и моменти за размисъл, както и време за обмен на идеи в полза на обучението по и на френски език в езиковите гимназии. Събитието се организира от Френския институт в България, с подкрепата на Министерството на Европа и външните работи на Франция, Френския институт, Агенцията за френско образование в чужбина (AEFE), и в партньорство с France Education international и Центъра по медийно и информационно образование (CLEMI).

Превод в ефир: Мария Конакчиева.

Снимки – Френски институт в България
По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Виртуални игри: Наистина ли са вредни?

В рубриката "Време за наука“ на предаването "Нашият ден" Никола Кереков подчерта някои неочаквани ползи от компютърните игри, като постави в центъра на вниманието си широкия спектър от аспекти, които обхваща тази индустрия. Подчертавайки, че гейминг индустрията е истински мастодонт, Кереков изтъква значителните печалби, които тя генерира...

обновено на 23.04.24 в 13:24

Стоян Ставру: Близостта до човека формира мнението за правата на даден вид животно

Нашият вид Homo sapiens има невероятно влияние върху биомасата на планетата. При това, докато човешката популация съставлява само 0,01% от общата биомаса на Земята, е впечатляващо как той е оказал толкова голямо влияние върху екосистемата. Според последните изследвания, водени от международни научни екипи, човешкият вид е причинил значително..

обновено на 23.04.24 в 12:27
Александър Кашъмов

Свободата на словото и достъпът до информация – какво е новото?

Световният ден на книгата и авторското право е повод за сериозно размисляне за свободата на словото и достъпа до информация . В ефира на "Нашият ден" гостува адв. Александър Кашъмов, чийто ангажимент по отношение на правата на човека и свободата на изразяване е безспорен. Кашъмов подчертава значението на свободния достъп до информация за..

обновено на 23.04.24 в 11:08

Антон Митов представя: българския диджей Dr. Feelgroove

Dr. Feelgroove (д-р Фийлгрув) е диджей и продуцент. Той започва да миксира музика през 1993 г. и от тогава тя играе ключова роля в живота му, а партитата в клубове и работата в студио са неговата сцена за изява. Антон Митов за по-кратко и по-пряко преминава през Мианмар, Индия и Куба, за да попита своя гост може ли диджейството, освен да забавлява,..

публикувано на 23.04.24 в 10:03

Конкурсът "Граждански будилник" – среща между екоактивизма и изкуството

Според тревожните данни днес над 55% от хората на планетата живеят в  градове, като превръщат градската среда в основен свой хабитат. Очаква се до 2050 г. този процент да се увеличи до 68%. България не прави изключение от тази тенденция. С бързото застрояване и липсата на устойчиви решения природата в градовете все повече остава на заден план,..

публикувано на 23.04.24 в 09:18