Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"От въглен към огън" – в памет на Димитър Грозданов

10
Снимка: Антонио Георгиев-Хаджихристов

Галерия "Райко Алексиев" към Съюза на българските художници представя една мемориална изложба на Димитър Грозданов, назована "От въглен към огън". Това една знаменателна експозиция в памет на художника изкуствовед и теоретик на изкуството Димитър Грозданов, име свързано с важни събития от нашата художествена сцена. Изложбата представя над 80 предимно живописни творби, в характерния отличаващ  се стил, авторски техники и новаторски търсения с различни материали.

Експозицията е много концептуално организирана – на една от стените се прожектира филма на Димитър Липовански "Данте и въздушното перо", за неговите за неговите уъркшопи и акции, за организацията на утвърдения през годините Фестивал  за съвременно изкуство „Процес – Пространство“ в Балчик. В колекцията се показва и пластика от дърво, интересна скулптура от бронз на любимото му куче, и един негов Автопортрет в  експресивен стил, въздействащ като колорит и особено напрежение.


Куратори на изложбата "От въглен към огън" са Христина Бобокова, самата тя управител на фондация "Процес – пространство", и проф. Станислав Памукчиев – и двамата добри приятели на твореца, с личен сантимент към събитието, което съвпада с неговия 71-годишен рожден ден – 3 октомври.

На откриването Христина Бобокова представи изложбата в памет на Димитър Грозданов.


Ето и професионалното изключително точно представяне на изкуството на Димитър Грозданов, от неговия съмишленик по посока на работа проф. Станислав Памукчиев.

Снимки: Антонио Георгиев-Хаджихристов
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в