Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Фунгита", една "джобна" ферма за гъби

Йосиф Хамед с прототипа на "Фунгита" в Нощта на учените.
Снимка: личен архив

Знаете ли, че 95% от печурките на българския пазар, са внос от Полша. Голяма част от храната, която консумираме, пътува хиляди километри, за да се озове в чинията ни, натоварвайки се с транспортни разходи и грешни емисии въглероден диоксид.

Фунгита"Фунгита" предлага лесно и елегантно решение на тези проблеми. Проектът представлява вертикална ферма за отглеждане на гъби в домашни условия. Фермата изисква малко площ и може да се използва от сам човек или група хора – съседи, съученици, колеги, а за хранителна среда може да се използва дори хартия за рециклиране.

Автор на проекта е Йосиф Хамед, ученик в ТУЕС, който разказва в "Лабиринти на познанието" как е стигнал от идеята до реализацията. "Фунгита" беше показана на Нощта на учените 2022 г. В момента прототипът на проекта е в Професионалната гимназия по селско стопанство "Бузема" в Овча купел и се очаква първата реколта. Освен, че решава чисто практически проблеми, проектът може да се използва и с обучителна цел в училище.

Чуйте разговора с Йосиф Хамед, един млад предприемач, който не се бои да мечтае и да създава.


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Прозорци към подземния свят в Нощта на учените

Преди 145 години, в годината на Освобождението – 1878, са открити първите пещерни животни в България, а около век по-късно вече са съобщени над 860 вида обитатели на българските пещери, което нарежда страната ни на едно от челните места в списъка на страните с най-богата и разнообразна подземна фауна в света. Има ли какво още да се открива или пещерната..

публикувано на 26.09.23 в 10:15

Еврика! Успешни българи: Радина Бодурова

"Когато сложих униформата, започнах да мисля като по-зрял човек", казва Радина Бодурова. Тя е студентка в четвърти курс във Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия, нейната специализация е щурман и ръководител на полети. В началото на тази година тя получи   голямата награда "Студент на годината", която се връчва от..

публикувано на 25.09.23 в 17:05

Палави делфини, пищящи стриди и гигантски костенурки в Оман

Представете си: лодката пори кристална вода, в която нежно се поклащат пъстроцветни риби и корали. Изведнъж изскача сребърният гръб на делфин, който весело ви опръсква, преди да се гмурне отново. Майки делфинки, следвани от бебетата си, правят лупинги във въздуха. И докъдето погледът ви стига, морето прилича на пълно със сребърни лъжици, които сякаш..

публикувано на 25.09.23 в 08:20

Смирненски като емблема на противоречивата българска история

125 години от рождението и 100 години от смъртта на едно от най-талантливите български пера – роденият в Кукуш Христо Измирлиев. Разсъждаваме за историята на страната, видяна в огледалото на творчеството, но и на живота на нашите класици. Често те са придърпвани за идеологическа употреба, често след това – компенсаторно отричани с обратен знак...

публикувано на 21.09.23 в 10:35

За положителната сила на отрицателната частица "не"

Колко хубава дума е "независимост", назоваваща едно така желано и така рядко постигано състояние. А даваме ли си сметка, че голямата магия на думата, а оттам и на състоянието, се крие в най-малката ѝ съставна част – отрицателната частица "не", показваща, че бремето на зависимостта е отречено и отхвърлено.   Обикновено никой не обича да чува "не" – то..

публикувано на 20.09.23 в 15:35