Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световната икономическа криза ще се задълбочава

Проф. Красимир Петров: Спестявайте, не теглете кредити!

Снимка: freepik.com

76% от българите се страхуват как ще изкарат зимата, а 78% от хората казват, че се страхуват как ще се справят във финансово отношение през следващата една година, сочи проучване на Агенция "Тренд", представено на финансовия форум NEXT DiFi 2022 в София.

Международният валутен фонд предупреждава за сериозна продоволствена криза, пред която е изправен светът. Как рефлектират световните икономически сътресения у нас и ще се влошава ли тенденцията за увеличаване на инфлацията?

“Световната икономическа криза ще се задълбочава. Имаме сериозна макроикономическа криза, която е свързана с Covid, която се влошаваше, преди изобщо да дойде тази нова продоволствена криза, която е частично причинена от сериозните повишавания на торовете, говорим за между 5- и 10-кратни увеличения на торовете, които по необходимост водят до повишаване на световната продукция и значително качване на цените на храната, което неизбежно води до всеобщо обедняване на световното население“, казва в “Нашият ден“ проф. Красимир Петров, преподавател по макроикономика, пари и банкиране и специалист в бизнес цикли и финансови кризи.

У нас…

Инфлацията ще се ускорява като цяло, цените ще растат. Това ще понижи стандарта на живота на българите, тъй като те ще бъдат принуждавани все повече да орязват другото си потребление – стоките от втора и трета необходимост.

Хората имат сериозни опасения и трябва да вземат мерки. Хората не обичат фразата “затягане на коланите“. Това е единственият смислен отговор за посрещане на предстоящата криза. Всяко семейство трябва да има бюджет, трябва да има приходи и разходи. Трябва да седнат и перо по перо, особено ако са семейство, да видят къде, в кое перо могат да си свият разходите или да намират заместители – на по-скъпата храна с по-евтина и на намаляване на потреблението на ток или на вода. Просто трябва да има бюджет, който да се гледа всяка седмица под лупа и да се държи строга отчетност на парите и на финансите“, съветва той в интервю за БНР.

Кредитите – сега ли е моментът?

“Това е груба грешка при идване на криза. При предстояща криза най-добрият вариант е не да сте с 20 000 на кредит, не да сте на нула без кредит, а да сте с готови пари настрани. Важно е да имате мазнинка отстрани, която да ползвате, когато времената станат тежки“, предупреждава той и акцентира:

Благоразумието изисква хората да имат значителни спестявания“.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илия Налбантов

Илия Налбантов: В Украйна има една скрита мобилизация

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" беше обсъдена темата (Не)възможните прогнози за войната в Украйна. Гост в студиото беше военният експерт Илия Налбантов, с когото се върнахме към прогнозите му от предишни предавания. Илия Налбантов: Украйна е обречена да победи Илия Налбантов, военен експерт: Украйна върви бавно към..

обновено на 26.06.24 в 12:14

Какво е пикълбол?

Запознаваме слушателите на 'Нашият ден" със спорта пикълбол – новата спортна мания в Европа и у нас . Пикълболът се появява през 1965 година в САЩ и представлява ракетен спорт . Съчетава в себе си елементи на тенис, тенис на маса, бадминтон и може да се играе и в открита, и в закрита среда. От 2022 година съществува Българската..

публикувано на 26.06.24 в 11:28

Изкуствен интелект – непредвидимо бързо ли се развива?

Гост в рубриката "Темите на деня" е Петър Петров, експертът, който ни предупреждава, че животът ни няма как да е същият след изкуствения интелект. Предстоящата му книга, посветена на тази тема, обещава да разкрие нови аспекти и предизвикателства, пред които ще се изправим с развитието на технологията. В предаването той сподели, че..

обновено на 26.06.24 в 11:11

Хазартната зависимост – възможна ли е промяна?

Гост в рубриката "Епизоди от живота" на предаването “Нашият ден“ е Ивайло Иванов, създател на инициативата "Живот след хазарта". Ивайло сподели своите впечатления и опит от работата си с хора, които са преминали през хазартната зависимост. На въпроса за съдбите и животите, с които се е сблъскал, Ивайло отговори, че те често са тъжни, трудни и..

обновено на 26.06.24 в 10:18

Екологията като емоция – природата като дом

Според консервативния мислител Роджър Скрутън за трезво отношение към климатичните промени не е достатъчна нито експертността на експертите, нито паническата атака на прогностиците. Нужна е емоция и то любов към дома, която да ни помогне да вместим "природата у дома". Доколко постижимо е това, разсъждава д-р Маргарита Габровска в "Часът на..

публикувано на 25.06.24 в 11:26