Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четири вечери със световни музиканти на Plovdiv Jazz Fest

Гретчен Парлато и "Грами" носителят Тейлър Айгсти, Йълдъз Ибрахимова, Емет Коен, Давид Дорантес и Яз Ахмед са артистите, поканени на тазгодишния Plovdiv Jazz Fest, който ще се проведе в града под тепетата между 4 и 7 ноември, в Дома на културата "Борис Христов".

70-годишният юбилей на Йълдъз Ибрахимова и огромното ѝ значение за джаз музиката в България ще бъдат сред акцентите на фестивалната програма тази година. Ибрахимова дебютира през 1975 г. с джаз квартета на Марио Станчев. Тя концертира с формациите "Джаз линия", "Акустична версия" и за кратко е солистка заедно с Теодосий Спасов на "Бели, зелени, червени". Носителка е на много награди и е имала концерти в над 30 страни по света.

Запазвайки подхода си да кани някои от най-атрактивните и интересни млади джаз музиканти, един от най-големите джаз фестивали в страната ще бъде открит с концерт на тромпетистката от британско-бахрейнски произход Яз Ахмед. Тя ще гостува заедно със своя квартет. Експерименталната ѝ музика опитва да замъгли границите между джаза и електронния саунд дизайн, а това, което прави на сцената, е описвано като опияняващ психеделичен арабски джаз. Тя има три издадени албума и програмата на концертите ѝ включва различни точки на света. 

Яз Ахмед е работила с Radiohead, Лий Scratch Пери, Transglobal Underground, Артуро О'Фарил, Наташа Атлас и др. Била е част от световното турне на These New Puritan. Номинирана е от престижното американско списание DownBeat за "Тромпетист на годината“ и е посочена за "Изгряваща тромпетна звезда" през 2020 г. Отличена е с две от престижните Jazz FM награди за 2020 в категориите "Албум на годината“ и "Изпълнител на годината". Носителка е и на престижното отличие Ivor Novello Award за иновация. "Надявам се, че чрез музиката мога да събирам хората, да строя мостове между културите и да променям възприятието за жените в джаза и наследството на хората от Близкия изток", казва тромпетистката Яз Ахмед, която ще открие Plovdiv Jazz Fest на 4 ноември от 20.00 ч.

Мирослава Кацарова – основател и директор на фестивала, представи програмата на Plovdiv Jazz Fest зa "Артефир" в разговор с Мая Райкова.

Снимки – Plovdiv Jazz Fest, Евгени Димитров, Дом на културата "Борис Христов"

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Руси Чанев

Руси Чанев представя на българчетата по света "Под игото"

Това е мащабно начинание, в което си партнират Българското национално радио в лицето на Радиотеатъра на програма "Христо Ботев“, издателство "Изток-Запад“ и Асоциацията на българските училища в чужбина. Аудиоверсията е записана в Българското национално радио и ще може да се проследи и в "Радиоколекция“ на програма "Христо Ботев“ от 1 юли, в..

публикувано на 11.06.24 в 18:20

Марияна Димитрова представя моноспектакъла "На Бога си, Земльо, икона" във Велико Търново

На 13-и юни във Велико Търново Марияна Димитрова-Алани кани всички жители и гости на града на своя моноспектакъл "На Бога си, Земльо, икона".  Едночасовата изява предлага стихове, музика и танци, които са авторски и носят дълбоката автентичност на българина. Ето какво споделя Марияна Димитрова: "Себеусещането да бъда българка е удоволствие, което..

публикувано на 11.06.24 в 17:50

"Пътят към душевен мир, или пътят към себе си" на Роси Вак

Какво се случва в душата и ума на хората в депресивни и тревожни състояния, на хората с емоционална зависимост, с комплекс за малоценност, с мазохистичен характер и други състояния?  Пет истории, вдъхновени от реални случаи от практическата работа с клиенти на психолога Роси Вак, са основата на новата ѝ книга  "Пътят към душевен мир, или пътят към..

публикувано на 11.06.24 в 15:48
 Дж. М. Кутси

Литературен наблюдател: Живот и страдания на Майкъл К. от Дж. М. Кутси

"Говорим за човешката природа – съзидателна и насилническа, любопитна и арогантна. Съчетание, което Кутси оголва като скелет. Но, ето, романът се разгръща в екологичен пасторал, част от линията на постапокалиптичния реализъм, подхранвана в последните 40 години от автори като Кормак Маккарти." – пише за тази книга Йордан Ефтимов. Южноафриканският..

публикувано на 11.06.24 в 12:15

Грандиозен концерт отбеляза включването на италианското оперно пеене в списъка на ЮНЕСКО

На сцената на римския амфитеатър "Арена ди Верона" в Италия бе проведен забележителен концерт под диригентството на световноизвестния маестро Рикардо Мути. Събитието бе организирано по повод включването на италианското оперно пеене в списъка на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО. Концертът, който привлече многобройна публика,..

обновено на 11.06.24 в 10:11