Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епизоди от живота

Библиотеката в Трън – какво четат жителите на града?

Снимка: facebook/Библиотека-към-НЧ-Гюрга-Пинджурова

Какво четат хората в град Трън и как се справят с предизвикателството да обновяват по-често фонда на библиотеката, от която единствено могат да получат достъп до новите книги, които излизат на пазара?

“Самото читалище в Трън е създадено през 1895 г. и съществува заедно с библиотеката. То беше опожарено след това и тази сграда, в която се намираме в момента, е построена по-късно. За щастие все още имаме инициативни жители, които обичат да четат. Времената са такива, че повечето хора предпочитат компютри, таблети и телефони, но тук си предпочитат и книгата в книжен формат. Разчитаме много на дарения. Имаме много хубави книги, които са дарения“.

Това каза в интервю за БНР Цветана Маркова, главен библиотекар на Народно читалище “Гюрка Пенджурова“


“Ние сме единствените, които предлагаме ксерокс в града, с парите от тях закупуваме нова литература, стигаме до шест книжки на месец. Предимно читателите ги поръчват. Всяка година участваме в проекти на Министерството на културата за обновяване на книжния ни фонд. Само тази година сме отхвърлени, иначе до момента всяка година сме били одобрявани и по този начин сме обновявали с нова литература фонда. Отпускат ни най-много до 2000 лева, може би набавяме малко по-малко от 100 заглавия“, казва още тя в ефира на “Нашият ден“.


В момента във фонда на библиотеката има около 25 000 заглавия. Картотекираните читатели са около 250.

“Библиотеката ползват както хора от града, така и от близките села. Има много летуващи, които имат вили в района.

Децата не са толкова отворени към книгата, те явно са привлечени от други устройства, но все пак има и такива, който четат приказки. “Франклин“ е любимата поредица на малките читатели. Естествено, колкото по-цветна е книжката, толкова повече ги привлича“, посочва Маркова.


Читателите обичайно поръчват…

“Търсят предимно художествена литература – любовни романи и трилъри. От няколко години се наблюдава, това, че хората се запалват по духовната литература, набавяме много и от нея.

Отворени са и към политиката, поръчват се и такива книги. Има интерес и към българските автори. Има търсене на  Георги Господинов и Мария Лалева“, казва още тя.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

Снимки: facebook/Библиотека-към-НЧ-Гюрга-Пинджурова
По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вера Бонева - Чолашка и Антон Митов

Антон Митов представя: Вера Бонева - Чолашка – състезател по петанк и любител на каяка

Каква е връзката между спорта петанк и религиозния туризъм? За едно състезание в Израел, сигурността там, как се преживява културният шок и може ли да се кара каяк в Мъртво море? Да прекараш законно няколко буркана със сладко от вишни – или защо са кухи топките за петанк? За морските експедиционни каяци и къде се намира най-доброто място за каране..

публикувано на 17.06.24 в 11:45

Инициативата "Светилник" представя новите училищни химни

В рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" обсъдихме "Светилник" – национална инициатива на "Музикаутор" за даряване на химни на български училища. Участници в предаването бяха Иван Димитров, изпълнителен директор на "Музикаутор", Милен Митев, генерален директор на БНР, Николай Маджаров-Файчето, музикант, продуцент и пътешественик, Денко..

публикувано на 17.06.24 в 11:34

Връчват наградите "Млад Благотворител" 2024

На днешния 17 юни фондация "Благотворител" отбеляза своята 20-годишнина с раздаване на наградите от националния конкурс "Млад Благотворител" 2024. Събитието бе коментирано в рубриката “Епизоди от живота” на предаването “Нашият ден”, където председателят на УС на фондацията Станислава Рашева сподели повече за доброволците и техните проекти. Станислава..

публикувано на 17.06.24 в 10:41

Програмата "Еко лято" стартира

Днес (17 юни) стартира програмата "Еко лято", организирана от Младежки център - Добрич. За програмата и участниците в нея в "Нашият ден" разказва Силвия Венелинова – организатор в Младежки център - Добрич. Програмата изгражда традиция вече над 15 години, което е заявка, че младите хора имат необходимост от подобни занимания. Венелинова..

публикувано на 17.06.24 в 09:22
Ивайло Динев

Ивайло Динев: Дебатът за идеи и програми тотално е изчезнал сред политиците

Защо и как "ТикТок политиката" набира сили в Европа и България, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Ивайло Динев , политолог от Центъра за Източноевропейски и международни изследвания в Берлин. "Това са политически формации, популяризирани най-вече в социалните мрежи. Това променя начина на провеждане на политическите кампании –..

публикувано на 17.06.24 в 08:55