Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

In Memoriam

Акад. Антон Дончев обичаше красивото и се прекланяше пред духовното

Снимка: БГНЕС

На 20 октомври 2022 г. на 92 години почина българският писател и общественик акад. Антон Дончев. Той остава в историята на българската литература с редица исторически книги. Това са "Сказание за времето на Самуила, за Самуил и брата му Арон, за синовете им Радомир и Владислав, за селяка Житан и старейшината Горазд Мъдрия, и за много други хора, живели преди нас“, историческите епоси "Сказание за хан Аспарух, княз Слав и жреца Терес“, и с емблематичния роман "Време разделно", разглеждащ насилствената ислямизация и турцизация, довели до ислямизиране на значителни маси българско християнско население в Родопите през XVІІ в. Романът е екранизиран през 1987 г. от режисьора Людмил Стайков. Дори заглавието на тази книга е станало устойчив фразеологизъм в нашия език.

В Златния фонд на БНР се пазят неговите думи, прозвучали в рубриката "Време и хора" на програма Христо Ботев на 31.03.2000 г.:

"Време разделно" се роди по един сравнително странен начин, тъй като аз никога не бях се занимавал с този откъс от историята. Проучването ми продължи много, всъщност колебанието продължи. Винаги съм се колебал дали това, което вълнува мен, ще развълнува другите. Написването на една книга за който да е писател е в същност, откъсване на един лист от голямата книга на неговия живот. Това е само един епизод, само една проява на неговата философия, която не се проявява само в тази конкретната книга, а е резултат на опита му на целия му живот“, твърди акад. Антон Дончев.

Думите на акад. Антон Дончев от Златния фонд на БНР можете да чуете от звуковия файл.

Акад. Антон Дончев и Васил Попов
 В "Нашият ден" младият писател Васил Попов припомня са срещите си с големия български творец акад. Антон Дончев:

"Мислех си, че в "Сказанието за Хан Аспарух“ присъства този мотив за жреца, за разказвача  на истории, когото съдбата пази жив, за да може да разкаже на останалите за големите личности, живели преди него. Според мен Антон Дончев доживя една дълбока старост, като до последно твореше и имаше бистър ум. Той самият виждаше себе си именно като жрец, като човек, който съдбата ще пази, докато той разкаже всичко, което има да ни разкаже. България загуби един от големите си писатели", споделя младият автор.

Поклонението ще се състои в 24 октомври, понеделник, от 10.00 ч. в Българската академия на науките (БАН) и от 13.30 часа в църквата "Света София", съобщиха от Съюза на българските писатели.

Интервюто на Христина Симеонова с Васил Попов можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Артседмици на "Артистократи": Как се възпитава у децата любов към изкуството?

Как се възпитава у децата любов към литературата и различните форми на изкуство разказват Ренета Иванова – актриса и сугестопед и Николина Харизанова  – актриса, творец и дългогодишен преподавател, по повод откриващата се днес (3 юни) Артседмица на "Артистократи". В артистичното пространство "Арт къща" предстоят четири артседмици за деца от..

публикувано на 03.06.24 в 09:31
 Антон Митов и Елена Веселинова

Антон Митов представя: Елена Веселинова, студентка

Елена Веселинова е втори курс студентка по медицина в СУ "Климент Охридски". Стипендиант е на програма "Готови за успех" и е одобрена за научен обмен в Тунис, където ще прекара един месец в отделение по Имунология. За разликите между поколенията, франкофонията и социалните текстове на френския певец Струмая. Размисли за феминизма и отношението..

публикувано на 03.06.24 в 09:02
Калина Иванова, Габриела Петрова и Виктория Бакърджиева

"Вълшебната градина" и нейната хармонията с архитектурата

Лесно ли е да създадеш усещане за женственост, красота и вълшебство, преплетени с характера на българската природа споделят студентките по стенопис Габриела Петрова , Калина Иванова и Виктория Бакърджиева от Националната художествена академия? Основна задача пред студентите бе разработване и представяне на проекти за стенопис на част от фасадата..

публикувано на 03.06.24 в 08:32
Момчил Карамитев

Вариации за цигулка и човечност

В епизод 546 "Трамвай по желание" поставя във фокус късометражната кинолента "Вариации за цигулка: 100 долара", представена в студиото от своя продуцент и режисьор Момчил Карамитев. 16-минутният филм заслужи световно признание с включването му сред стотици участници в късата листа на една от съпътстващите програми на фестивала в Кан. Как..

публикувано на 02.06.24 в 17:35

Изложба "Избори" в обновената Художествена галерия в Казанлък

Преди 123 години в Казанлък от Петър Топузов и Иван Енчев-Видю е поставено началото на колекцията, която е в основата на първата по рода си институция у нас. До днес във фондовете на галерията се пазят 5000 произведения. "Събирателството и историзирането на творбите са неотменно свързани с жеста на избора. Изборът, който науката описва като..

публикувано на 02.06.24 в 09:05