Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кин Стоянов:

ПОДбудителите, които вкараха България в духовната сфера на Европа

На 27 октомври от 18.00 ч. в Централното фоайе на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий“ писателите Георги Мишев, Марин Георгиев и Недялко Йорданов ще представят новоизлезли книги на Радой Ралин и Марко Ганчев. 

"Двете кръгли годишнини на практика доведоха до известно внимание на издателите и към Марко Ганчев, и към Радой Ралин. И имаме резултати, които къде да ги покажем, ако не в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", споделя в "Нашият ден“ журналистът Кин Стоянов.

И допълва, че "в началото на тази година издателство “Милениум“ направи едно голямо юбилейно издание с лирика и сатира на Радой Ралин и всичко това беше по инициатива на Недялко Йорданов, комуто съм синовно благодарен. Баща ми го приемаше като негов по-малък брат. Освен това проф. Божидар Кунчев винаги е бил много близко до Радой Ралин. Той направи една книга с избрани стихове, които издателство "Рива“ издаде. А ние, наследниците, направихме едно фототипно издание на "Люти чушки“. Така че тези три книги ще бъдат представени откъм страната на Радой Ралин.

Заедно с Ганчо Ганчев, големия син на Марко Ганчев, решихме с това събитие на 27 октомври да започнем една поредица, за да сложим ударението и да насочим вниманието върху нещо друго. Така както будителите, чиято памет честваме на 1 ноември, това бяха тези хора на духа, които вкараха България в духовната сфера на Европа. Имаше хора, които на практика изкараха българската култура от стигмата на социалистическия реализъм и я върнаха към реалността. Именно тези хора са ПОдбудителитеСмятам, че Марко Ганчев е най-достоен да сложи началото на тази поредица. Тя ще включва хора, които са сред нас и ни дават кураж и ние се радваме на тяхното продължаващо творчество, и хора, които са останали в литературната и културната история“, подчертава Кин Стоянов.

Обзорът на седмицата през погледа на Кин Стоянов може да се синтезира с перифраза на една позната коледна песничка, която за първи път е показана в ефира на една телевизия през 2005 г. и се отнася за тогавашното Народно събрание:

Тихо се сипе първият сняг,
галено щипе бузките пак,
де е на двора старият пън?
Той в парламента е,
не е навън.

Заедно със своя колега Емил Янев през 2014 г., Кин Стоянов е уволнен от БНР заради сатира с депутата Делян Пеевски. 

"Имахме един формат "риалити роман", който беше фикция и се разказваше в студиото на живо. И в една от нашите поредици "Коварна Варна“ си направихме голяма гавра“, припомня Кин Стоянов.

Целия разговор на Кин Стоянов можете да чуете в звуковия файл.

Снимка – Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий“
По публикацията работи: Наталия Маева
ВИЖТЕ ОЩЕ
Част от участниците в хумористичните празници (останалите са зад кадър)

Хайде пак в Кубрат!

В редакция "Хумор и сатира" сме се събрали все хора, дето обичат да пътуват. Миналия уикенд гостувахме в Кубрат, за да участваме в XVII конкурс за хумор и сатира, организиран от местния клуб на хумористите "Жарава". За да не сме с празни ръце, подготвихме спектакъл, който записахме, за да могат всички наши слушатели да го чуят в неделя. След..

публикувано на 17.05.24 в 18:10
Поло Оконе

Поло Оконе, мултижанров артист: В селото има по-специална енергия от градската!

Гост в рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" беше Поло Оконе - човекът, който си е поставил за цел да възроди културния живот в пернишкото село Мурено. Той е мултижанров артист, реализирал множество инсталации, хепънинги и пърформанси. Освен че рисува и изнася лекции по философия, Поло е и физик по образование. Поло Оконе сподели в..

обновено на 17.05.24 в 11:17

"Области на особен интерес" на Силвия Попова

"Области на особен интерес" е името на изложбата на Силвия Попова. Пътят към природата в живописта на художничката минава през събирането и използването на разнообразни дигитални ресурси, запечатващи с пикселизиращите си зеници земната повърхност. Нейните картини са природни, но апроприиращи алгоритмични изображения. Това са кадри от Google..

публикувано на 17.05.24 в 08:10

Много приятни изненади очакват жителите и гостите на Габрово в следващите дни

Дните на хумора и сатирата започват днес (16 май) в Габрово и ще са изпълнени с творчески преживявания, изложби, церемонии за таланти, конкурси, карикатури, куклен театър, концерти, детски събития и разбира се – карнавално шествие с мото "Make Карнавал not war" . Няколко дена, които ще превърнат Габрово в столица на мира, изкуството и хумора,..

публикувано на 16.05.24 в 17:42

Седем години SoFest

От джаз, поп и рок музиката, през театъра и изложбите, SoFest Spring предлага на публиката 4 дни истинско изкуство. От 16 до 19 май на фестивалната сцена в Sofia Live Club пролетното издание ще представи 6 концерта и спектакъла, както и 5 специални премиери. Фестивалът, който вече 7 години предлага разнообразие от изкуство във всякакви форми, е подготвил..

публикувано на 16.05.24 в 17:03