Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Спас Иванов: Казват ни – винаги знайте чий е Крим

Снимка: БГНЕС

Какъв начин на "общуване" са кибератаките срещу институционални сайтове, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" на БНР Спас Иванов, специалист по киберсигурност.

Кой кого и за какво предупреждава

"В Русия масирани атаки като тази, която се случи през миналия уикенд, не се случват без благословията на Кремъл и на ФСБ, тоест няма как това да стане случайно. По тази причина такива предупреждения имат винаги някакъв политически подтекст. На Русия ѝ харесва ние да стоим далеч от конфликта и да не се ангажираме с него, включително да не изпращаме оръжия на Украйна, и в крайна сметка да станем нейна най-вярна колония на Балканския полуостров, каквато безспорно някои политици демонстрират, че сме.

Атакуваха президентската институция, защото тя към момента е единствената работеща институция, правителството е негова функция, а парламента е в насипно състояние и никой не знае, дали ще произведе консенсус, или ще се окаже импотентно сборище на много хора с болни амбиции. Тоест казват ни – винаги знайте чий е Крим и че ние можем.

Русия поддържа киберармия от 1800-2000 души, без да броим троловете. Тролските ферми са нещо съвсем различно и никой не знае с точност колко хора работят там. Фабриката им е базирана в Санкт Петербург и оперира съвсем легално, и никога не е отричала връзките си с Кремъл. Но киберармията от активни хакери, които си сътрудничат с диктатора в Москва, те могат на практика да приземят и да заблудят обществото, в частта, в която то зависи от публични интернет услуги по някакъв начин – мобилни банкирания, мобилни оператори и т.н."

Главният прокурор и кибератаките

"Преди дни в репортаж на БНТ по повод новината, че и сайтът на прокуратурата е бил атакуван, Иван Гешев направи странна връзка – каза, че според него не било случайно, че тъкмо когато евроатлантически партии атакуват прокуратурата, заедно с това и руски хакери са я атакували. Това е прочит на ситуацията, който всъщност е изгоден само и единствено за Гешев. По някакъв начин той иска да покаже, че е жертва на някакъв вид конспирация, а не е виновен за половината от ситуациите, които имаме в момента в България.

Първо, прокуратурата не беше атакувана конкретно, а беше атакуван целият домейн "government.bg", между които е и прокуратурата, защото за нея отговарят същите сървъри, същите DNS услуги, и това, че нейният портал изчезна временно, е вторичен ефект. Но няма данни, че сайтът на прокуратурата е атакуван пряко. Тоест г-н Гешев тълкува събитията, както му е изгодно, в този случай внушава, че някой е против него."

Медийният закон в Труция и предоставяне на лични данни от социални мрежи

"Невъзможно е Фейсбук и останалите социални мрежи да "угодят" на искането на Ердоган и да предоставят на правителството му лични данни за потребителите си. По тази причина е много вероятно те да бъдат забранени в Турция. Което може би е и желаният от Ердоган резултат. Да ги забрани по подобие на Путин в Русия или както е в Китай? Самите платформи не са готови да предоставят такава информация, дори и да имат желание. Това означава да се дадат на турските служби безпрецедентен достъп до базата данни на платформите, така че службите да могат да ровят свободно в тях и да извличат каквато информация им е необходима. Такъв достъп не е даден на никого досега. Няма да бъде даден, още по-малко пък на Турция."


По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тодор Алексиев, Росен Мирчев, Ангел Николов, Асен Масларски (от ляво надясно)

Ти нявга риба фатял ли си уа, каунь?

Неслучайно с този въпрос започваме предаването си от Хасково, където попадаме навръх откриването на поредното издание на фамозния "Каунь фест"! Защото това – за рибата – питаме специалния ни гост и "баща" на културното събитие Янко Митев , който пък се оказа, че и риба е фатял, и желва, че и водна кукарджа! Та се затруднихме като какъв да го водим –..

публикувано на 25.09.23 в 17:15

National Geographic отличава победителите във фотоконкурса на списанието

"Фотографите отблизо" щe се проведе на 26 септември от 19:00 часа в Pirotska 5 Event Center.  (София, България - 13.09.2023 г.) Финалът на втория годишен фотоконкурс на National Geographic ще бъде отбелязан със специално събитие, на което ще бъдат отличени победителите в четирите категории и техните подгласници. Публиката ще има възможността..

обновено на 25.09.23 в 13:23
Варненски и Преславски митрополит Йосиф (1937-1988)

Звуковата памет пази отбелязването на Деня на независимостта през 1940 г.

Преди дни България отбеляза за 115-и път Деня на независимостта. Звуковата памет на България пази запис на молебен и парад по случай Деня на независимостта на България и годишнина от възкачването на цар Борис III на престола на 22 септември 1940 година , отслужен от Варненския и Преславски митрополит Йосиф .  Точно тогава в онези моменти е звучало..

публикувано на 25.09.23 в 11:35
Ивон Теофилова

Радости по растенията

Наместо болести по растенията, по-хубаво е да говорим за радости по растенията. Когато основната цел на селското стопанство, било то конвенционално, индустриално или пък някакво друго, бъде не добивът, а работата в разбирателство с природата, наистина имаме шанс да говорим за радости по растенията, не за болести по растенията. Но докато сечем вековни..

публикувано на 25.09.23 в 11:10
Старата аптека на д-р Сотир Антониади в Архитектурно-историческия резерват

Знаем ли кога стартира аптечното дело у нас?

Световният ден на фармацевта, отбелязван на 25-и септември, е специален ден, посветен на професионалистите в областта на фармацията. Тази година той се отбелязва под мотото "Магистър-фармацевтите укрепват здравната система". Този ден има историческо значение, тъй като преди 111 години на същата дата е била създадена Международната федерация на..

публикувано на 25.09.23 в 10:49