Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Хагабула" или как се прекосява животът в космогоничен мащаб

Снимка: facebook/407665578223302

“Хагабула“ е роман в стила на магическия реализъм, който следва пътешествието на Ернан Кортес и неговата експедиция към планината на ацтеките. Разположен в междината на приключенското, философското и фантастичното, романът пита за краищата на света и историята, за разрива на човека с първичните сили на живота, за вечността на желанията и ролята на жените в един обречен свят, създаден от мъже. Героите прекосяват феерична, съноподобна реалност, която ще ги отведе до непредвидими разкрития и развръзка с космогоничен мащаб.

На 24 октомври (понеделник) от 19:00 часа е премиерата на романа на Тодор Тодоров “Хагабула“.

"Тодор П. Тодоров, когото познаваме с философския му, неоромантичен език, в този свой епически разказ превръща историята в магически шемет, едновременно пищен, но и мрачно-суров, и ни потапя в атмосфера, каквато помним от филмите на Вернер Херцог. Умна, еклектично-парадоксална, красива книга, която чуваме и виждаме, докато четем“, пише за романа Надежда Радулова.

"Хагабула на Тодор П. Тодоров излиза извън рамките на българската литература. Буквално: в нея няма българска история, в нея няма български проблеми, в нея я няма, най-сетне, българската котловинност. И независимо от това романът е много българска книга - не само защото е написан на български, но и защото поставя пред нас, читателите, важни задачи: да вдигнем главите си, за да видим хоризонта и небето; да сведем очите си, за да проникнем в дълбините и потайното; да отпуснем душите си, за да срещнем неустоимото и вълшебното“, пише за книгата Митко Новков.

“Мисля доста време този роман. Дълго време носих в себе си тази история преди да реша да я превърна в роман. Не бях сигурен дали подобна концепция може да се превърне в книга. Реших да пробвам да видя какво ще се получи. Процесът на писане ме повлече, заживях в този свят с тези герои, така че направих 100, после 200, а след това 300 страници и вече беше ясно, че това ще стане роман“, казва в ефира на “Нашият ден“ авторът Тодор Тодоров и допълни:

“Това изисква и работа, за да стане една книга добра изисква време и работа. Отне и допълнително време редакторска работа. Няколко пъти съм минал през всичко в книгата, за мен лично е дългоочаквано, тъй като съм го замислял преди години. Даже първо написах разказ с тази концепция, тъй като се отнася най-вече до финала на книгата. От чисто историческа гледна точка е трудно да се обясни как е възможно да се обясни подобно нещо, но аз намерих някакъв ключ към тази тема“.

“За мен винаги най-важното в писането е било използването на езика. Не историята е най-важното в случая. Една най-банална история би могла да се разкаже по впечатляващ начин, който я прави изключителна и извънредна“, казва още той в интервю за БНР.

“За мен беше важно самият разказ да бъде увличащ и да даде едно усещане за пребиваване в тези светове, които героите прекосяват“, посочва още той.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

София от началото на миналия век оживява в изложба

Стара София оживява в изложбата "София в минало време". Експозицията съдържа 15 кадъра, заснети от именития фотограф Димитър Карастоянов между 1910 и 1912 г. Те представят някои от най-забележителните сгради в столицата в техния автентичен вид от началото на XX век.  Част от снимките са публикувани за първи път в рекламния албум "София – 1912"...

публикувано на 13.06.24 в 19:00

Ревю в кутия

"Ревю в кутия" е социален проект на Асоциацията на българските модни дизайнери. Конкурсът съчетава творческия дух и социалния елемент, предоставяйки на млади таланти в модата възможност да се изявят и развият. Насочен е към ученици и студенти с интерес към текстила, облеклото и модния дизайн и талантливи деца и младежи в неравностойно положение...

публикувано на 13.06.24 в 18:17

"Пътят…" на Цветан Казанджиев

Самостоятелната изложба на Цветан Казанджиев показва черните матрици на най-изявените си графични листа, чиито оригинали са заслужили престижни международни отличия. "Пътят…" този път ще бъде не само в цвят, но и в "черно и бяло", защото публиката ще може да види отпечатъци на цветните му оригинали, както и още графики и рисунки.   Авторът..

публикувано на 13.06.24 в 18:05

Унгарски танци на Тенерифе

"Унгарски танци на Тенерифе" е първата книга на Весо Портарски, издадена в България. 25 разказа от личния дневник на автора се превръщат в скечове през погледа на един българин в чужбина, турист в курорти със съмнителни практики, йога инструктор и гост на хайлайф събития. През последните 30 години Портарски живее и твори в Германия, където е..

публикувано на 13.06.24 в 17:36

Вътрешният свят на художника и музикант Венцислав Диков

"Стилът на Венцислав Диков е разностранен – едновременно фигуративен и абстрактен. Графичният аспект също присъства осезателно в творчеството му. Впечатлен съм от чистотата на рисунъка на отделните персонажи. Композициите се характеризират с богата вариантност от геометрични и недотам стандартни, причудливи форми. В добавка, почеркът на художника..

публикувано на 13.06.24 в 13:53