Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как мислим човешкото тяло?

"Моето тяло е мястото без изход, на което съм осъден. Мисля, че в крайна сметка именно срещу него и за да бъде то заличено, са били създадени всички онези утопии… Утопията е… място, където аз бих имал тяло без тяло, едно тяло, което ще е красиво, светло, прозрачно, блестящо… колосално по своята мощ, безкрайно по своето траене, освободено, невидимо, защитено, винаги трансфигурирано; и е възможно първата утопия, онази, която е най-неизкоренима в човешкото сърце, да е точно утопията за безтелесното тяло.“

Откъс от "История на сексуалността" на Мишел Фуко, в превод на Антоанета Колева.

Ние живеем едновременно в телата си, но и извън тях, за да живеем по някакъв начин с идеята за изход. С разбирането ни за нашата смъртност. Разбира се, идеите за тялото са много. В различните исторически епохи то се мислило и се е преживявало по различен начин, тръгвайки от античността, където то е било естетическото съвършенство, преминавайки през християнството, където тялото е място на страдание, стигайки до днес, епохата на тялото, когато сме обсебени от тялото и можем да си зададем въпроса, какво е тялото и как го мислим сега?

Заедно със събеседниците: доц. д-р Боян Манчев, философ и драматург, Стоян Ставру, доктор по право, доктор по философия, доцент в БАН и Слава Савова, архитект и изследовател в БАН, се опитваме да отговорим на този въпрос.

В предаването се обсъждат и границите на тялото. Смислите, които се раждат във връзка с тялото. Тялото, властта и политиките. Принадлежат ли ни телата? Какви са правата над тялото? Отправя се поглед към медицината и архитектурата и как местата, които обитаваме, са свързани с продължителността на живота ни.

"Тялото не е субект, нито обект. То е място на актуализиране на опита, място на случването и на съ-съществуването на неповторими събития. Тялото е неприсвоимо, то не е на себе си: тялото е "не на себе си".

Цитат от книгата "Тялото-метаморфоза" на Боян Манчев.

Чуйте предаването от звуковия файл.

Снимка – Pixabay
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Виолета Иванова и водещият - Божидар Александров.

Пет континента с мотор: историята на една дама

В последния епизод на рубриката "Разговорът" гост беше Виолета Иванова – смела българка, обиколила света на мотор. Тя разказва за смелостта и дръзкото съзнание, които я водят през хилядите километри по джунгли и океани, разказвайки за хората, които среща по пътя. За Виолета моторът не е просто превозно средство, а начин да реализира мечтите си . "Моят..

обновено на 10.05.24 в 13:01

Младежка психика и социални мрежи - как да излезем от дигиталния лабиринт?

В последното издание на рубриката "Темата на деня" в предаването "Нашият ден" беше разгледана значимата тема за влиянието на социалните мрежи върху психиката на младите хора. В рамките на дискусията участниците обсъдиха как социалните мрежи могат да създадат зависимост, да намалят концентрацията и да отдалечат младите хора от реалния свят. Юлия Петкова..

обновено на 10.05.24 в 11:30
Даниел Върбанов

Актьорът Даниел Върбанов: Утре е подарък!

В днешния епизод на предаването "Нашият ден" отделяме специално внимание на един млад актьор -  Даниел Върбанов , който днес празнува своя рожден ден, Той  споделя своите мисли и чувства в рубриката "Темите на дена" в един от най-емоционалните дни за него. Даниел споделя, че празнува с най-близките си хора. В момента той учи магистратура по актьорско..

обновено на 10.05.24 в 10:26
Адв. Елиза Николова

Задължителната съдебна медиация влиза в сила от 1 юли

От 1 юли влиза в сила задължителната съдебна медиация , съгласно законовата уредба в ГПК, приета от НС на 25 януари 2023 година. Как ще се случва медиацията преди извън съда в рамките на съдебно дело? Кои видове спорове ще решава, за колко време и при какви условия? Кои имат право да бъдат медиатори? Как се определят медиаторите по конкретния спор?..

публикувано на 10.05.24 в 09:21

Възможност за обмен в САЩ за треньори на хора с интелектуални затруднения

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" представяме една възможност за приобщаване на хора с интелектуални затруднения чрез спорт.  Международната организация за културен и спорт за социална промяна и образователен обмен PH International, с подкрепата на Бюрото за образование и култура, Отдел "Спортна дипломация", на Държавния..

обновено на 10.05.24 в 09:16