Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старозагорският театър представя "Сън в лятна нощ" на софийска сцена

Снимка: ДТ "Гео Милев"

Драматичният театър "Гео Милев" в Стара Загора гостува на софийската публика с един от най-новите си спектакли – "Сън в лятна нощ". На сцената на Сатиричния театър "Алеко Константинов" актьорите ще представят прочутата комедия на Уилям Шекспир в постановка на Елена Панайотова, която е работила по превода на Валери Петров.

"Това е една от най-фантазните пиеси на Шекспир, едно тържество на въображението. Една комично-драматична приказка за любовта.

Пиесата е изключително актуална, разказва за всички форми на любовта – това, което винаги е много актуално, при това с невероятно чувство за хумор.

Единственото предизвикателство пред актьорите беше, че героите на Шекспир употребяват много повече думи, за да изразят това, което днешните тийнейджъри правят с емотикони", връща се с усмивка към времето на репетициите режисьорката Елена Панайотова.

В представлението участват повече от 30 души – актьори от старозагорската трупа, балетисти от Държавна опера - Стара Загора, както и деца от театрални школи в града.

Сценографията и костюмите са дело на Николина Костова-Богданова, музика – Христо Намлиев, хореография – Ромина Славова.

Представлението на Старозагорския театър ще се играе в София на 4 ноември в Сатиричния театър "Алеко Константинов".


По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илина Михайлова и Деян Вачков

Оперните изпълнители Илина Михайлова и Деян Вачков отново в България

Два оперни спектакъла на живеещите в Испания съпрузи Илина Михайлова и Деян Вачков предстоят в Държавната опера във Варна. На 17 май Деян Вачков ще дебютира в ролята на барон Скарпия в една от най-драматичните опери на Джакомо Пучини "Тоска". На диригентския пулт ще застане номинираният за награда "Грами" Росен Гергов. Илина Михайлова ще бъде..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Прави Карнавал, не война

Пъстроцветни костюми, маски, танци и музика ще завладеят Габрово в края на седмицата, Предстои традиционният за града карнавал. Мотото тази година е "Прави Карнавал, не война".  Отделните сцени, изработвани в продължение на няколко месеца от художници, артисти, шивачи и доброволци, представят сатиричен поглед върху политически и обществени теми и..

публикувано на 16.05.24 в 09:20

Световен театър в София за 18-и път

С много богата програма  от 2 юни до 9 юли предстои да видим платформата Световен театър в София. Включени са спектакли на  Тимофей Кулябин, Оскарас Коршуновас и Едуардо Гереро , които ще гостуват на Световен театър в София - 2024 на живо, на сцената на Народен театър "Иван Вазов", Сатиричен театър и Театър "Българска армия" ...

публикувано на 16.05.24 в 09:00

Българската танцова платформа за четвърти път

Започва четвъртото издание на Българската танцова платформа, която е част от 17-ия Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик". От 16 до 19 май на различни места в София ще покаже работите на 15 български автори. В България пристигат над 40 международни гости – селекционери на водещи танцови фестивали и институции, както и..

публикувано на 16.05.24 в 08:25

Личността на актьора

"Актьорската професия със сигурност е много интересна от психологическа гледна точка – казва Деница Каприева, психолог и доктор по културна и диференциална психология. – Изследванията за нея обаче са малко, имайки предвид, че това е професия, която много борави с психичното, с душевния материал и емоциите. Интересно е да се провери какви са хората,..

публикувано на 16.05.24 в 08:10