Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Влез в играта на 5 ноември със Sofia Game Night

Игри в музея, из града, в галерии, читалища и клубове, кинопрожекции и турнири – Нощта на игрите е на 5 ноември на 55 локации в цяла България

От древността до днес най-бързият начин да опознаете другия, да проверите уменията и рефлексите си, да създадете общност и да се противопоставите на противника е играта. Независимо дали сме деца или сериозни възрастни, всички играем и харесваме покачването на адреналина, което идва с вдигането на залозите. Играта е една от най-бързоразвиващите се и усъвършенстващи човешки дейности. Днес голяма част от технологичните скокове идват именно от света на игрите. И ако някога сте били изкушени да опитате преживяване във виртуална реалност или пък изпитвате носталгия по добрите стари настолни игри – имате повод да посетите Sofia Game Night.

Четвъртото издание на Нощта на игрите е посветено на цялото разнообразие на игрите и приобщава цялата страна в преживяването. Събития има в Пловдив, Варна, Русе, Бургас, Сливен, Велико Търново, Враца, Перник. Различни прояви ще има на над 55 места, като участват не само традиционни за любителите на гейминга локации, но и музеи, галерии, и читалища. Фестивалът разчита и на познавателния ефект на игрите, така че идва и с богата детска програма, както и със събития за хората, които подозират, че да създадеш игра може да е по-вълнуващо от това да я играеш и да се запознаеш с хората, който развиват гейминг индустрията у нас – една от най-привлекателните сфери за развитие и реализация.


Специално предизвикателство чрез игри от глухи към чуващи е организирано от партньорите на фестивала deaf.bg. В галерия Credo Bonum на 5-и ноември от 18.30 ч. можете да разберете повече за глухата общност у нас, да научите понятия и жестове от българския жестов език (БЖЕ) и да се запознаете с нови и интересни хора.

"Кинематограф" – най-голямата мрежа за късо кино – се включва в нощта с късометражни филми, изследващи важните теми, свързани с нахлуването на изкуствения интелект, пристрастяването и сливането на живота с виртуалната реалност. Не на последно място, игрите, поставяйки ни в активна роля, дават възможност да проверим настройките на личния си морален компас – как ще постъпим ние, озовавайки се в ролята на протагонисти и на какво сме готови в името на победата. Прожекциите започват от 18.00 часа в клуб The Steps с вход свободен.

Чуйте разговора с основателката на фестивала Хелиана Велинова, Юли Спасов – основателя на платформата за късо кино "Кинематограф", и с Девина Василева, режисьор на филма "На игра", който можете да видите на 5 ноември в рамките на Sofia Game Night.

Снимки: Sofia Game Night
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Еврика! Успешни българи: Радина Бодурова

"Когато сложих униформата, започнах да мисля като по-зрял човек", казва Радина Бодурова. Тя е студентка в четвърти курс във Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия, нейната специализация е щурман и ръководител на полети. В началото на тази година тя получи   голямата награда "Студент на годината", която се връчва от..

публикувано на 25.09.23 в 17:05

Палави делфини, пищящи стриди и гигантски костенурки в Оман

Представете си: лодката пори кристална вода, в която нежно се поклащат пъстроцветни риби и корали. Изведнъж изскача сребърният гръб на делфин, който весело ви опръсква, преди да се гмурне отново. Майки делфинки, следвани от бебетата си, правят лупинги във въздуха. И докъдето погледът ви стига, морето прилича на пълно със сребърни лъжици, които сякаш..

публикувано на 25.09.23 в 08:20

Смирненски като емблема на противоречивата българска история

125 години от рождението и 100 години от смъртта на едно от най-талантливите български пера – роденият в Кукуш Христо Измирлиев. Разсъждаваме за историята на страната, видяна в огледалото на творчеството, но и на живота на нашите класици. Често те са придърпвани за идеологическа употреба, често след това – компенсаторно отричани с обратен знак...

публикувано на 21.09.23 в 10:35

За положителната сила на отрицателната частица "не"

Колко хубава дума е "независимост", назоваваща едно така желано и така рядко постигано състояние. А даваме ли си сметка, че голямата магия на думата, а оттам и на състоянието, се крие в най-малката ѝ съставна част – отрицателната частица "не", показваща, че бремето на зависимостта е отречено и отхвърлено.   Обикновено никой не обича да чува "не" – то..

публикувано на 20.09.23 в 15:35

Имат ли алтернатива санкциите, за да цари ред и спокойствие в клас

Освен че показват силно разминаване със съвременната педагогическа мисъл и практики, периодично отправяните призиви за въвеждане на строги санкции за "ученици агресори и родители без родителско призвание" от страна на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" може да дадат повод и за по-сериозно обсъждане на проблема с насилието в училище...

публикувано на 18.09.23 в 12:20