Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Микеле Плачидо пристига с новия си филм на Киномания

Сянката на Караваджо - филм на Микеле Плачидо
Снимка: Киномания

Българският филм „Майка” на режисьора Зорница София, копродукция с Германия и Хърватия, който ще има само една прожекция в рамките на фестивала, ще открие тазгодишната Киномания на 17 ноември от 19.00 ч. в зала 1 на НДК. Публиката ще може да съпреживее автентичен филм, вдъхновен от реалната история на една българка и от нейната борба да превърне травмата си от невъзможността да има свои деца в триумф на различен тип родителство. 

Главната роля се изпълнява от актрисата Дария Симеонова, за която това е дебют за главна роля в киното. Всички деца участници във филма, и в България, и в Кения, не са деца-актьори – те са сираци или деца от улицата- факт, който допринася за автентичното звучене на лентата.

Сред хитовите заглавия на Киномания са: „Семейство Фейбълман“ (The Fabelmans) - почти биографичният филм на световноизвестния режисьор Стивън Спилбърг и „Сянката на Караваджо“, за чиято премиера в България специално пристига неговият режисьор, съсценарист и изпълнител на една от главните роли - Микеле Плачидо, познат у нас най-вече с образа си на Корадо Катани в култовия сериал „Октопод“. Новият му филм „Сянката на Караваджо“ бе показан за първи път по време на Международния кинофестивал в Рим, извън конкурсната програма, и беше ентусиазирано приет от публиката и от критиците.

Плачидо лично ще представи филма си, а прожекцията ще е предшествана от среща на публиката с италианската звезда на 19 ноември в зала 1 на НДК- съобщи за „Артефир“ Хермина Азарян, организатор на Киномания.

Фестивалът ще продължи до 4 декември.

Чуйте разговора с Хермина Азарян в звуковия файл.

Снимки – Киномания

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Прави Карнавал, не война

Пъстроцветни костюми, маски, танци и музика ще завладеят Габрово в края на седмицата, Предстои традиционният за града карнавал. Мотото тази година е "Прави Карнавал, не война".  Отделните сцени, изработвани в продължение на няколко месеца от художници, артисти, шивачи и доброволци, представят сатиричен поглед върху политически и обществени теми и..

публикувано на 16.05.24 в 09:20

Световен театър в София за 18-и път

С много богата програма  от 2 юни до 9 юли предстои да видим платформата Световен театър в София. Включени са спектакли на  Тимофей Кулябин, Оскарас Коршуновас и Едуардо Гереро , които ще гостуват на Световен театър в София - 2024 на живо, на сцената на Народен театър "Иван Вазов", Сатиричен театър и Театър "Българска армия" ...

публикувано на 16.05.24 в 09:00

Българската танцова платформа за четвърти път

Започва четвъртото издание на Българската танцова платформа, която е част от 17-ия Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик". От 16 до 19 май на различни места в София ще покаже работите на 15 български автори. В България пристигат над 40 международни гости – селекционери на водещи танцови фестивали и институции, както и..

публикувано на 16.05.24 в 08:25

Личността на актьора

"Актьорската професия със сигурност е много интересна от психологическа гледна точка – казва Деница Каприева, психолог и доктор по културна и диференциална психология. – Изследванията за нея обаче са малко, имайки предвид, че това е професия, която много борави с психичното, с душевния материал и емоциите. Интересно е да се провери какви са хората,..

публикувано на 16.05.24 в 08:10

Двоен рожден ден на Арт театър на 22 май

С едно красиво музикално пътешествие  Арт театър ще отпразнува 32-рия си рожден ден  на 22 май от 19 ч .  на Арт сцената на "Шипка" 34. Тогава рожден ден има и актрисата Милена Червенкова – директор на театъра и художествен ръководител на Арт студията. В новия спектакъл на Арт театър "Музикално пътешествие" можете са чуете песни на 15 езика!..

публикувано на 15.05.24 в 17:50