Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Феноменът "тихо напускане"

Quiet Quitting е феномен, чиито последствия предстои да видим. Какво представлява той, разказват икономистът Димитър Събев и психотерапевтът Силвия Куманова

Снимка: Pxhere

Един призрак броди из социални мрежи и сериозни икономически издания. Става въпрос за феномена на тихото напускане. Quiet Quitting е термин, който описва нагласата за работа на все повече хора. Тихо напускащите – това са работещите, които не намират особено поле за изява на работното си място и дават само абсолютно необходимото, без много-много да се раздават.

67% от работната сила в щатите и 85% от глобалната са в такова състояние на тихо напускане според изследване на "Галъп" от тази година.

На какво се дължи този феномен, който засяга немалко от младите хора – част от най-образованото и най-зле платеното поколение в последните стотина години. Хората, които пораснаха след рухването на комунизма, преживяха глобалната финансова криза от 2008-а, ще живеят с последиците от климатичната криза, енергийната криза, пораженията на войната и – не на последно място – кризата на ценностите.


Доколко феноменът е поколенчески, доколко пандемията играе роля в него и как промени тя структурата на работната заетост?

Какво е тихото напускане – търсим отговорите днес с икономиста Димитър Събев и с психоложката Силвия Куманова.


Димитър Събев – икономист и журналист, който въведе едно ценно понятие економика – т.е. пресечната точка между природа, пазар и култура. Автор е на книгите "Унизената Земя" (2010), "Саламандър" (2016) и "Маркетинг, потребление и икономически растеж" (2021). Носител е на награди за разследваща журналистика и журналистическа етика. Доктор по икономика от УНСС с дисертация на тема Икономически (де)растеж. В момента работи в Института за икономически изследвания при Българската академия на науките.

Силвия Куманова е професионалист ориентиран към поведенческа терапия и управление на последствията от стреса. Трансформационен консултант със задълбочени познания по поведенческа психология и връзката мозък - тяло. Изследовател на стреса. В момента прави докторската си степен по психофизиология.

Силвия смята, че поставянето на човека в центъра на бизнеса е от ключово значение за успеха – принцип, в който тя живее при личностните и бизнес трансформации които прави и чрез своите интереси към индустрия 4.0, въздействието на технологията върху живота на човека и изследването на непознатото.

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Еврика! Успешни българи: Радина Бодурова

"Когато сложих униформата, започнах да мисля като по-зрял човек", казва Радина Бодурова. Тя е студентка в четвърти курс във Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия, нейната специализация е щурман и ръководител на полети. В началото на тази година тя получи   голямата награда "Студент на годината", която се връчва от..

публикувано на 25.09.23 в 17:05

Палави делфини, пищящи стриди и гигантски костенурки в Оман

Представете си: лодката пори кристална вода, в която нежно се поклащат пъстроцветни риби и корали. Изведнъж изскача сребърният гръб на делфин, който весело ви опръсква, преди да се гмурне отново. Майки делфинки, следвани от бебетата си, правят лупинги във въздуха. И докъдето погледът ви стига, морето прилича на пълно със сребърни лъжици, които сякаш..

публикувано на 25.09.23 в 08:20

Смирненски като емблема на противоречивата българска история

125 години от рождението и 100 години от смъртта на едно от най-талантливите български пера – роденият в Кукуш Христо Измирлиев. Разсъждаваме за историята на страната, видяна в огледалото на творчеството, но и на живота на нашите класици. Често те са придърпвани за идеологическа употреба, често след това – компенсаторно отричани с обратен знак...

публикувано на 21.09.23 в 10:35

За положителната сила на отрицателната частица "не"

Колко хубава дума е "независимост", назоваваща едно така желано и така рядко постигано състояние. А даваме ли си сметка, че голямата магия на думата, а оттам и на състоянието, се крие в най-малката ѝ съставна част – отрицателната частица "не", показваща, че бремето на зависимостта е отречено и отхвърлено.   Обикновено никой не обича да чува "не" – то..

публикувано на 20.09.23 в 15:35

Имат ли алтернатива санкциите, за да цари ред и спокойствие в клас

Освен че показват силно разминаване със съвременната педагогическа мисъл и практики, периодично отправяните призиви за въвеждане на строги санкции за "ученици агресори и родители без родителско призвание" от страна на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" може да дадат повод и за по-сериозно обсъждане на проблема с насилието в училище...

публикувано на 18.09.23 в 12:20