Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 19-и ноември започва десетото юбилейно издание на "Нощ на театрите"

Снимка: @TheatresNight

Програмата на европейската инициатива събира над 100 събития от различни театрални жанрове, които ще бъдат представени в 13 града – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Благоевград, Плевен, Шумен, Симитли, Кърджали, Търговище, Пазарджик.

Тази година по изключение ден по-рано на 18-и ноември е символичното начало на Нощта и ще бъде сложено в Пловдив – на Голяма сцена в Драматичния театър, с едно от най-новите му заглавия – "Вампир" по Антон Страшимиров (режисьор Пламен Марков). "Нощ на театрите" ще започне от сутринта с детски представления в повечето от градовете, които се включват в инициативата. За първи път в историята на Нощта на театрите Народен театър "Иван Вазов" ще предложи над 12-часова програма на всичките си сцени – "Неведение" (11.00 ч.), "Плач на ангел" (14.00 и 19.00 ч.), "Караконджул" (15.00 ч.), "Народът на Вазов" (19:00 ч.), "Шърли Валантайн" (19.30 ч.), "Фиеса" (23.00 ч.). В съпътстващите активности са включени изложба на театрални фотографии, Pop-up книжарница, Food corner и музейна изложба с театрален реквизит и костюми.

Софийска опера и балет ще "отвори" вратите си за тур зад кулисите (12.00 и 13.30 ч.), като включването в разходките е с предварителни записвания и до изчерпване на местата. А вечерта ще е посветена на премиерата на оперното представление "Дама Пика". Учебните драматични и куклени театри на НАТФИЗ, Софийския университет и Нов български университет се включват в Нощта с част от най-новите си продукции, а в Театър-лаборатория "Алма Алтер" всички спектакли са по текстове на Гео Милев и с вход свободен.

Представления в стандартен и нестандартен час в София ще има и в още десетки локации, сред които са Младежкият театър "Николай Бинев", Малък градски театър "Зад Канала", Открита сцена "Сълза и смях", Театър "Възраждане", Театрална работилница "Сфумато", Театър "Българска армия", Национален студентски дом, Нов Театър НДК, Yalta Art Room, I am Studio, ХаХаХа Импро палас, Дерида, Национален студентски дом, Театър 199 и др.

21 e броят на фотографиите, включени в емблематичния проект #НощниПерсонажи, като и фотосесията е подвластна на посланието "През девет Нощи в десетата". Главни герои в него стават едни от най-обичаните лица на българското театрално, балетно и оперно изкуство – Галин Стоев, Явор Гърдев, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Дарин Ангелов, Христо Петков, Ованес Торосян, Деян Ангелов, Весела Бабинова, Луиза Григорова-Макариев, Силвия Петкова, Георги Златарев, Константин Еленков, Боряна Братоева, прима балерината Марта Петкова и премиер-солистът Никола Хаджитанев. В посланическия екип на инициативата тази година има и няколко нови попълнения – актьорите Владимир Михайлов и Виктория Николова, драматургът Александър Секулов и режисьорите Вера Петрова и Антон Угринов.

Новият прочит на #НощниПерсонажи е дело на фотографите Диляна Флорентин и Цветан Игнатовски, гримьора Слав Анастасов и творческата агенция The Smarts. Фотографиите ще бъдат представени в Градинката пред Народния театър от 15 до 20 ноември.

За "Нощ на театрите" Мария Панайотова разказа в "Артефир", а цялата програма по дати, часове, театри и градове можете да видите тук


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наближава крайният срок за "Искри" 2024

До 30 април 2024 г. всички деца, които обичат да пишат, могат да се включат в Националния радиоконкурс за детско литературно творчество "Искри". Конкурсът се организира за 41-ви път от програма "Христо Ботев" на Българското национално радио и е най-старият национален конкурс за литературни произведения, написани от деца. "Очертава се и..

публикувано на 19.04.24 в 17:15

Послеписът на художника Милко Божков

Откриването на изложбата с живопис на Милко Божков в три зали на галерията на СБХ на "Шипка" 6 изненада посетителите и зарадва приятелите на художника. За новата си мащабна експозиция с лаконичното заглавие "P.S." / "Послепис" Божков казва пред "Артефир": " Пост е, докато един художник нарисува картината, след това  скриптум е, когато..

публикувано на 19.04.24 в 15:12

"Всеки иска да живее" на българска сцена

Премиерните представления на "Всеки иска да живее" от израелския драматург Ханох Левин в Сатиричния театър "Алеко Константинов" са на 19 и 20 април . Режисьор е Елена Панайотова, сценографията е дело на Юлиян Табаков, хореографията на Росен Михайлов, музиката Христо Намлиев. Името на Ханох Левин е в списъка с водещите световни драматурзи, а..

публикувано на 19.04.24 в 14:26

Чужденци навсякъде на 60-ото Венецианско биенале

На 20 април се открива официално 60-ото издание на Венецианско биенале – най-важният световен форум за съвременно изкуство. То е под мотото "Чужденци навсякъде" и продължава до 24 ноември 2024 г. Нашият български проект също има интересно заглавие – "Съседите". Това издание е с най-голям брой артисти, екипи и артколективи – над 330.  Василена Мирчева,..

публикувано на 19.04.24 в 14:10
Ю Хуа

Десет есета за съвременен Китай

Излезе втора книга на китайския писател Ю Хуа на български език в превод на Стефан Русинов след "Живи" – един от най-популярните и превеждани негови романи.  "Китай в десет думи" е сборник с десет есета на писателя, който казва в предговора: "Ако тръгна да разказвам за всички аспекти от живота в съвременен Китай, ще се получи нещо по-дълго от..

публикувано на 19.04.24 в 14:05