Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 400 учени представиха последните си научни пробиви в Берлин

Снимка: Ася Чанева

Всяка година през ноември Берлин изживява вълнуващи срещи, вдъхновени от науката и най-големите предизвикателства пред света и човечеството.

Безкрайното любопитство и неуморната страст към познанието създадоха вдъхновяващата атмосфера на Falling Walls Science Summit – срещата която събира изследователи и експерти с представители на бизнеса, обществеността и политиката. Докато учени, изследователи, мислители, артисти изграждат мостове помежду си за по-отворен, по-мирен и по-устойчив свят, публиката е ангажирана по иновативни и въздействащи начини.

Falling Walls Science Summit срещата за наука "Падащи стени 2022" (до 2020 г. срещата се нарича "Конференция на падащите стени") е основана през 2009 г., за да отбележи 20-ата годишнина от падането на Берлинската стена. Фондация Falling Walls е основана през 2010 г. като уникален глобален център, свързващ науката, бизнеса и обществото. Целите на ежегодната среща са даването на гласност на решения за бъдещето на човечеството и Земята.

Рушащите се бетонни блокове на Берлинската стена белязаха зората на нова ера на свобода, разбивайки физическите и невидимите бариери на 9 ноември 1989 г. Фондация Falling Walls превърна този емблематичен образ в организация, посветена на мисията да събира заедно онези, които събарят следващите стени в науката и обществото. Falling Walls е непрекъснато разрастваща се мрежа от най-амбициозните и далновидни умове от целия свят.

Кои са следващите стени, които ще паднат? Това беше мотото на тазгодишната среща в Берлин, на която нямаше представители на българската наука.

Всяка година през март Фондация Falling Walls изпраща покани за номинации до университети, изследователски институции и научни организации по цял свят да номинират учени в 10 научни дисциплини.

Всяка категория има жури, което преглежда кандидатурите и избира участниците, един от които във всяка категория става лауреат за Научен пробив на годината.

Програмата на срещата на високо равнище се предава на живо безплатно и включва ексклузивни онлайн формати – на семинари, конференции, кръгли маси, работилници, по време на които публиката участва чрез чат на живо.

Онлайн участниците бяха над 35000 от над 30 държави, а посетителите на живо – над 2000 души.

FootPrint Coalition – организацията, създадена от актьора Робърт Дауни Джуниър има нов център, където водещи учени споделят своите изследвания и се ангажират директно с публиката. Специална онлайн платформа на организацията пък предоставя бързи безвъзмездни средства в размер на от 5000 до 20000 долара на учени и изследователи, работещи върху технологии, борещи се с кризите в климата и биоразнообразието.

Falling Walls раздаде награди за "Научен пробив на годината 2022" в категориите: ангажираност в науката, стартиращи научни стартъпи и нови таланти.

В категорията Falling Walls Engage (Научна ангажираност) се отличават проекти, които насърчават трансфера на научни знания, укрепват научната комуникация и включват обществото в научните процеси. Бяха представени 193 проекта от 66 държави.

Голямата награда за ангажираност в науката отиде при Анна Берти Суман и нейния проект Sensing for Justiceиталиански проект,който изследва потенциала на местния мониторинг на околната среда като източник на доказателства в съдебни спорове за екологично правосъдие и като инструмент за екологично посредничество.

Специална награда за приобщаващ научен ангажимент взе Кари Бойс от Канада за проекта Science Is a Drag – първото драг шоу в света с изцяло научна тематика, създадено, за да предизвиква цис - хетеро стереотипите и да осигури безопасна платформа за LGBTQIA+ учени и научни комуникатори. Очаквайте скоро по програма "Христо Ботев" интервю с Кари Бойс.

Категорията Falling Walls Ventures (научни стартиращи предприятия) отличава стартиращи идеи, които съчетават по най-добрия начин научно-изследователската експертиза с предприемачески постижения.

Сред представените 25 проекта бяха бърза и ранна диагностика на редки заболявания, хранене на бъдещето и нови методи за производство на месо и протеини и софтуерни решения за ускоряване на научно-изследователската и развойна дейност със специален фокус върху фармацевтиката.

Наградата "Пробив на годината за научни стартъпи" беше присъдена на QPhox – стартираща компания от Нидерландия, която работи върху първия квантов модем, който ще помогне за мащабирането на квантовите компютри и свързването им в бъдеща квантова интернет мрежа.

В категорията Emerging Talents (Falling Walls Lab) наградата "Falling Walls Breakthrough of the Year" се дава на студенти и професионалисти в ранна кариера за новаторски идеи.


80 млади изследователи и предприемачи от 54 страни представиха революционните си идеи, справящи се със съвременни предизвикателства като: справедливостта на ваксините, глобалното затопляне и проследяването и премахването на космически отпадъци. Победителят Саша Найду спечели голямата награда с представянето на проекта си: Breaking the Wall of Acid Mine Drainage. Проектът преодолява замърсяването на водите и загубата на земя, свързани с минни дейности като използва отпадъчни продукти от рафиниращия и селскостопанския сектор за пречистване на минни отпадъчни води, което води до богата на хранителни вещества утайка, която се използва в земеделието.

Ема Хорн от Кейп Таун, Южна Африка, спечели второ място за проекта: Breaking the Wall of Tile Manufacturing. Работата на Ема изследва първия 3D принтер за подвързване на биоплочки. Отпечатването на устойчиви и естетични био-плочки е много мащабируемо и изисква пренебрежимо малко влагане на енергия. Аюши Чаухан от Индия,спечели трето място за работата си: Breaking the Wall of Tuberculosis. Проектът се занимава с липсата на достъпен инструмент за правилно наблюдение на случаите на DR-TB - устойчива на лекарства туберкулоза и работи върху ново поколение преносими устройства, които ще позволят бързото откриване на точкови мутации, отговорни за DR-TB.

Чуйте повече от разговора на Василена Мирчева с Ася Чанева.

Снимки: Ася Чанева
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Милена Ташкова: Човек трябва да опознае емоциите си, за да ги контролира

Милена Ташкова е клиничен психолог, директор на "Психодраматична  работилница " , психотерапевт, супервайзър и обучител по метода психодрама и главна част от проекта "Живот на килограм", който помага за превенцията на хранителните разстройства при тийнейджърите. "От 25 години работя като психотерапевт и през годините българите се научиха да търсят..

публикувано на 28.03.24 в 14:30
„В лабораторията на художника“ от Александър Божинов

Историята като шарж

Александър Божинов (1878-1968) преживява двете световни войни, Народния съд и още много политически преобръщания и изпитания. В живота му историята често се оглежда като в огледало и се отразява с абсурдното си лице. За Божинов, за историята като гротеска, за хода на времето в шаржови и сатирични измерения говорим с проф. Ваня Добрева, проф...

публикувано на 28.03.24 в 11:19

За Трявна… като за Трявна

Има много места в България, които те грабват от пръв поглед. Ако тръгнеш по старинната улица от Калинчевата и Даскаловата къща, минеш покрай дома на Славейкови – баща и син, Петко и Пенчо, прекосиш гърбатия мост и площада с часовниковата кула, поклониш се на вдълбаната в земята църква, то е пределно ясно къде си попаднал. Но нашият екип бе тук..

публикувано на 27.03.24 в 07:35
Куршум джамия

До края на март Куршум джамия отваря врати

След 9 години на съдебни битки и протести бившият мюсюлмански храм Куршум джамия в Карлово вече е реставриран и става музей, който ще отвори врати съвсем скоро. Куршум джамия е паметник на културата от национално значение. При реставрацията са запазени елементи от 1485 година, когато е построена джамията. "Тази сграда е най-старата от Османския..

публикувано на 26.03.24 в 15:45

Поредица кратки филми за опазването на българските гори

Гората е сложен организъм, който за жалост не е безгранично устойчив и вечен. Редица фактори – като изсичането на дървета и климатичните промени – влияят на горската екосистема.  Преди Седмицата на гората (1-7 април ) в "Нашият ден" разговаряме с Нели Дончева от WWF България за поредицата кратки филми, посветени на опазването на българските гори...

публикувано на 26.03.24 в 09:50