Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът на френския филм с ново издание на Киномания 2022

Впечатляваща селекция от седем авторски филма предлага тази годината Фестивалът на френския филм в рамките на Киномания. Селекцията на Френския институт у нас обединява заглавия, представени в Конкурсната програма на най-големите фестивали, посветени на Седмото изкуство. Всички те предлагат собствен поглед върху света, специфичен фокус върху обществените процеси и ключове за осъзнаване на комплексния характер на човешките взаимоотношения.

Ще бъдат показани и четири класически филма, с които ще бъде отдадена почит на двама велики артисти, които ни напуснаха неотдавна – Жан-Люк Годар и Жан-Луи Трентинян.

Кадър от филма „Брат и сестра“ на Арно Деплешен
Фестивалът на Френския филм ще бъде открит на 18 ноември в 19.00 ч. в кино "Люмиер" с филма "Брат и сестра" на Арно Деплешен. Завладяващата история за неизречени думи, подтистнати чувства и дълго пазени тайни е с участието на Марийон Котийар и Мелвил Пупо в ролите на Алис и Луи - отдавна отчуждили се брат и сестра, на които им се налага да се съберат отново заради инцидент с родителите им. Със забележителната си игра Котийар прави вероятно една от най-добрите си роли в киното до момента. Филмът е с номинация от конкурсната програма на Кан.

Кадър от филма „Една хубава утрин“
Друга талантлива актриса – Леа Сейду ще видим във филма на режисьора и сценарист Миа Хансен-Льове - "Една хубава утрин". Сейду е в образа на самотна майка, която се грижи всеотдайно за болния си баща. Среща със стар приятел поставя началото на страстна връзка между двамата, въпреки че той е обвързан. В ролята на отколешния другар и бъдещ любовник е Мелвил Пупо.Топла и затрогваща история за семейните ценности и взаимоотношенията между хората.

Кадър от филма „Пътниците на нощта“ на Михаел Ерс
Прекрасните Шарлот Гензбур и Еманюел Беар ще заблестят в носталгичния "Пътниците на нощта" на Михаел Ерс. Елизабет е изоставена от съпруга си жена, майка на двама тийнейджъри, която започва работа в нощно радиопредаване, където попада на младата Талула и решава да я приюти в дома си. Филмът е въздействаща драма за отминаващото време и очарованието на градския живот, създаден с много кинематографичен усет.

Кадър от филма „Пленително пътуване“ на режисьора Кристиан Карион
На едно необикновено и "Пленително пътуване" ще ни отведе филмът на режисьора Кристиан Карион с участието на Лин Рено и Дани Буун. Таксиметров шофьор с объркан живот качва 92-годишна дама в колата си, за да я отведе до старчески дом. Пътуването е изпълнено със спирки към миналото на възрастната жена, което разкрива драматичния й живот. Това своеобразно пътешествие поражда топло приятелство между шофьора и клиентката му и променя живота и на двамата.

Друга драматична история ще преживеем с филма "Стъпка напред" на режисьора Седрик Клапиш. Балерината Елиз претърпява физическа и емоционална травма едновременно. Падане на сцената я лишава от възможността да танцува цели две години, а същевременно приятелят й я изоставя. Филмът проследява усилията и реабилитирането на Елиз, която бавно преустройва живота си и се насочва към съвременния танц, като става част от трупата на известен хореограф. В главната роля е Марион Барбо – звезда на балета на Парижката опера.

От света на балета ще се пренесем в епицентъра на театралния живот с филма "Млади завинаги" на режисьорката Валерия Бруни Тедески. Тя използва автобиографични елементи в продукцията си и пресъздава годините си на учение в прочутата школа на Патрис Шеро, която е сърцето на френския театрален живот в средата на 80-те години. Стела, Виктор, Адел и Етиен са млади хора със страст към театъра, приети в престижното училище на легендарния режисьор. Животът им е изпълнен с много емоции, любов, но и с големи трагедии. Филмът е с участието на нашумелия френски актьор Луи Гарел.

Световноизвестният любим актьор Жерар Депардийо ще видим във филма "Умами", в ролята на прочутия готвач Габриел Карвен, който се отправя на пътуване до Япония с надеждата да открие тайнствения пети вкус, наречен именно умами.

Информация за датите, часовете и залите на прожекциите може да намерите тук

Киномания се реализира с подкрепата на Министерството на културата. Филмовото събитие ще се проведе между 17 ноември и 4 декември 2022 и отново ще покаже най-доброто от седмото изкуство за последните две години, златни класики и български премиери.

Снимки: institutfrancais.bg
По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Григор Бануши

Григор Бануши за недовършената симфония на едно поколение

Адриан Мара е албански композитор, диригент и дисидент, преследван от тайните служби на Енвер Ходжа. Макар и измислен персонаж, Мара е събирателен образ на цяло поколение репресирани музиканти в Албания – симфония от трагични съдби и несбъднатост. "Недовършена симфония" е новият роман на албанския писател и радиожурналист Григор Бануши. Той..

публикувано на 20.04.24 в 09:05
„Добрутро“, 2022 г.

"Реката на забравата" – дебютна изложба на Христина Костова

"Реката на забравата" е първата самостоятелна изложба на Христина Костова, която може да разгледаме от 16 април в Регионалния исторически музей на София. Страстта ѝ към рисуването се появява през 2019 г., когато напуска работата си в Дупница и се мести да живее в София. Всичко започва с малка скица с молив на нейния любим, на обикновена копирна..

публикувано на 20.04.24 в 08:35

Такива сме си

В редакция "Хумор и сатира" сме подчертано любознателни и се интересуваме от всичко в света, но на слушателите си предлагаме само най-важното. Тази неделя след новините в 18 подборката изглежда така: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос". - "Истинските новини" - германски полицаи ще помагат на летище..

публикувано на 20.04.24 в 08:05

Наближава крайният срок за "Искри" 2024

До 30 април 2024 г. всички деца, които обичат да пишат, могат да се включат в Националния радиоконкурс за детско литературно творчество "Искри". Конкурсът се организира за 41-ви път от програма "Христо Ботев" на Българското национално радио и е най-старият национален конкурс за литературни произведения, написани от деца. "Очертава се и..

публикувано на 19.04.24 в 17:15

Послеписът на художника Милко Божков

Откриването на изложбата с живопис на Милко Божков в три зали на галерията на СБХ на "Шипка" 6 изненада посетителите и зарадва приятелите на художника. За новата си мащабна експозиция с лаконичното заглавие "P.S." / "Послепис" Божков казва пред "Артефир": " Пост е, докато един художник нарисува картината, след това  скриптум е, когато..

публикувано на 19.04.24 в 15:12