Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В окото на абсурдността с киното на Драго Шолев

Драгомир Шолев
Снимка: Таня Димова

Посветил се на това да докаже, че българският език е и винаги ще бъде език на киното, Драгомир Шолев не спира да създава стойностни провокации, които припомнят на зрителите, че родното ни седмо изкуство е част от техния интерес. Последната провокация на режисьора носи името "Рибена кост“ и разказва десет житейски истории, докато рисува сюжета на една обща съдба.

Плаж, море, слънце и приятен бриз те отнасят в мечти. Трудно нещо би могло да те накара да не чувстваш блаженство. Но точно като на кино, именно филмът измества фокуса от утопията към абсурдността на реалния живот, където човек може да се огледа в окото на умрял делфин, за да прозре безсилието на местната власт и съществуването на хората, пуснали се по течението. Делфинът е достигал брега мъртъв, а хората са потънали живи в бездната на държавната система. Концесионер посреща последствията, а всички огледали се в делфина, който всъщност не е риба, бавно, но сигурно доказват, че отдавна сме стигнали костта.

Един филм, десет истории, нужно чувство за хумор, социален коментар с мярка, добра актьорска игра, дори на тези, които са чиста форма натуршчици, вкусни и точни думи и заслужени зрители. Неслучайно "Рибена кост“ е удостоен с наградата на Съюза на българските филмови дейци за най-добър филм на фестивала "Златна роза“ 2021. Получи и наградата за операторско майсторство за работата на Ненад Бороевич.

Третият пълнометражен филм на Драго Шолев се базира на действителни събития и отново повдига въпросите за абсурдността на съвремието, подобно на "Подслон“ и "Прасето“. За да постигне това, режисьорът просто си представя хората, на които говори. Онзи единствен зрител, който е близък до него, разбира го и е готов да навлезе в дълбочината на историята. Силата на идентичността намира място в киното на Шолев, както и времето, което – независимо къде ни отвежда и за какво ни разказва – винаги ни среща с интерпретацията ни за нашето днес.

За всичко това и още много режисьорът и сценарист на "Рибена кост" Драгомир Шолев говори в часа на "Кино с думи“. Чуйте го в звуковия файл.

Снимка – Златна роза
По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мартина Денева: Музеят трябва да дава вдъхновение за бъдещето

"Постоянната експозиция на един музей обикновено остава от пет до десет години, поне така е в чужбина, но в България реалността е малко по-различна. У нас все още има много музеи, в които виждаме стари експозиции, създавани през 70-те и 80-те години, с всичките техни плюсове и минуси. Със сигурност една постоянна експозиция трябва да има допир със..

публикувано на 06.06.23 в 18:05

Дом на киното с ново ръководство до провеждането на конкурс

След новината за оттеглянето на "Арт фест" от управлението имаше реална опасност за арт хаус киното на София да затвори. За радост, това няма да се случи и в следващите месеци управлението се поема от "Purple Rain", компания зад която стоят имената на Борислав Чучков, Цанко Василев и Ради Георгиев. Тримата участват в обявения от Съюза на българските..

публикувано на 06.06.23 в 17:21

"Във и след времето. 52 разговора" на Теодора Станкова

52 интервюта, публикувани в различни медии през последните петнайсет години  с някои от най-талантливите, изявени и обичани творци на нашето време, са представени в книгата на Теодора Станкова, журналист, собственик и управител на фондация "Софийските метафори".  За съжаление някои от тях вече са покойници, но думите им остават. Всяко от..

публикувано на 06.06.23 в 16:55
Здравка Василева

Здравка Василева – всяка картина е монолог на артиста

Здравка Василева гради своя личен път в изкуството със своя характерен и запомнящ се и уникален образ на живописец. Като професор по живопис и композиция, ръководител на катедра Живопис, на проекти, на студентски изложби, тя е от водачите на новите поколения млади живописци. С тези думи на Вихра Пешева ви въвеждаме в самостоятелната изложба на..

публикувано на 06.06.23 в 15:39

Избрана поезия от китайския поет Ю Дзиен излиза на български

Избрана поезия от съвременния китайски поет на неформалната поетична сцена Ю Дзиен излезе на български език с превода и подбора на Веселин Карастойчев. Той сподели специално за "Артефир", че това издание е най-пълното в световен мащаб и по думите на Ю Дзиен, с когото Веселин общувал активно, докато е работил върху книгата. През 1985 година Ю Дзиен..

публикувано на 06.06.23 в 10:10