Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 24 ноември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
Български поети: Николай Искъров
Автор на подборката: Рада Александрова

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Без мечти не заспивай
водещ: Божидар Любенов
За песните, музиката, мечтите…
С Живко Колев – поет, автор на текстове, сценарист, продуцент, режисьор  и с Йордан Караджов – рок-музикант, фронтмен и солист на група "Сигнал" – в среднощно откровение ще разговаряме за най-важните моменти от техния творчески път. А също и за социалната роля на песента и музиката – какво обичат да слушат българите днес? В разговора в студиото участва и журналистът Румен Дечев.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Концертна версия
водещ: Цвети Бахариева
Първа част на концертния албум "Live At The Mellon Jazz Festival" 1990 на формация в състав: Джак Де Жонет (ударни), Пат Матини (китара), Хърби Хенкок (клавишни) и Дейв Холанд (бас).

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционна музика и екзотичен уърлд от островите Зелени нос. Сред участниците – Сезария Евора, Ано Нобо квартет, "Симентера", Константино Кардозо и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Сорина Богомилова, Деян Митев, Любен Захариев, Ангел Добрев и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Сънят", автор: дете

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Лисица – хаджийка" от Николай Райнов

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Люба Константинова, Нина Цанева
• Епизоди от живота: Гоцеделчевските срещи – епизод 5: за любовта, каквато я описват народните песни, и такава, каквато я виждаме в живота днес. Къде са приликите, разликите, станали ли са "по-лъжовни" младите в наши дни и защо – размишлява 72-годишната Анифé.
• Темите на деня: ще търсим в ежедневието на двама активни граждани – Ася Андонова и Йосиф Деянов.
• Темата на деня: Отново за състоянието на гражданската енергия – разговор със социолозите Леа Вайсова и Мария Брестничка и с гражданите Ася Андонова и Йосиф Деянов. Гледната точка на хумористите на програма "Христо Ботев".
• Истории в ефира: Заради кого всъщност се движат самолетите? Кои са невидимите хора, които се грижат за сигурността на полета и какво е нещото, което задължително влиза в багажа на Бойко Гълъбов – технически специалист с над 40-годишен опит в поддръжката на самолети от гражданската авиация.
• Времето на редактора: Двойката новоизбрани млади омбудсмани на Стара Загора Диана Щерева и Георги Георгиев разказват как си представят  непознатото, което им предстои в работата с младите хора в града на липите.
• Денят делово: Кои са най-добрите работещи модели за връзка между бизнеса и образованието, защо е важно да бъдат прилагани у нас, какъв е начинът за създаване на наука, иновации и открития на световно ниво в България и как той ще бъде реализиран на практика от института INSAIT? Кои лидери в света на компютърните науки и технологиите бяха привлечени в него и как стана възможно завръщането на българските олимпийци в областта на математиката и компютърните науки обратно в страната ни?

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
водещ: Маргарита Заберска
Песни от албума Alone Together от юли 2022 г. на датския квинтет Acoustic Lounge.
Изпълняват прочути джаз стандарти, евъргрийни и поп хитове на Артър Шварц, Джони Мендел, Том Жобим, Сам Спаро, Фарел Уилямс, Доналд Фейгън, Тад Дамерън, Джордж Дейвид Вайс и Бърт Бакарак в жанровете соул, латин джаз и фънк.
Acoustic Lounge се състои от музикантите Сорен Баун (кийборди, пиано, фендер пиано, вокали, аранжименти), Йеспер Будилсен (бас), Клаус Вайтльов (саксофон), Микаел Хартвиг и Микел Шнетлер (перкусии).

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Силвия Чолева
• Изложба "В странство" по повод 125 години от рождението на Иван Милев в Дом Витгенщайн във Виена – разговор с Пламен Петров
• Теодора Димова получи Голямата награда на Софийски университет – разговор с нея.
• "Огледалото и светлината" на Хилари Мантел – разговор с Боряна Джанабетска.
• "Музико" – музикален инструмент, разработен приоритетно за незрящи и глухи деца – разговор с Полина Герасимова
• "Корабът на Калигула" – изложба на Камен Старчев галерия в "Стубел"
• Чуй Антон Митов!

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично
водещ: Мануела Манчева
Из творчеството на Камий Сен-Санс.
В концерта са включени емблематични пиеси на френския композитор от албумите: "Камий Сен-Санс – творби за пиано" на Бернар Ренжесен; "The Perlman Sound" на цигуларя Ицхак Пърлман; "Classics for children" и др., както и две части от исторически запис на Втория клавирен концерт от парижката зала Ваграм, 1970 г. на Алдо Чиколини и Парижкия симфоничен оркестър с диригент Серж Бодо.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Лабиринти на познанието
водещ: Василена Мирчева
• В "Лабиринти на познанието" представяме учени от Института по биофизика и биомедицинско инженерство към БАН. Двама от тях са отново сред най-добрите 2% учени в света според класацията на Станфордския университет: акад. проф. дмн дтн Красимир Атанасов – въз основа на оценка на цялата му научна дейност в областта на изкуствения интелект и обработката на изображения и проф. д-р Олимпия Роева за влиянието на работата й върху световната наука.
• Проф. Диана Петкова пък наскоро беше удостоена с почетен знак на БАН "Марин Дринов на лента", както и Почетния знак на президента за значимите й заслуги към образованието и науката и за цялостен принос за развитието на науката и Съюза на учените в България.
• Зелени минути: представяне на иновативен проект за опазване на дърветата и създаване на нови гори.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Звукови хроники
водещ: Даниела Найденова
Поредица "Жени композиторки". Баварската принцеса Мария Антония Валпургис.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водеща: Милена Лекова
• Даряващият българин - разговор с Боряна Кирилова от БДФ, които представиха своя годишен анализ, и с Наталия Иванова от Time Heroes за това как се генерира и управлява доброволческата и дарителска помощ в критични ситуации, като тази с изгубилото се момче. Склонността на българите да отделят от личните си средства и време в полза на другите.
• Моята история: фотографката Тихомира Методиева, обучен доброволец пожарникар – за начините, по които се взима решението да помогнеш.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Портрети
водещ: Лина Мачева
Представя творчеството на кавалджията Недялко Недялков и певицата Стоименка Недялкова.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Метроном
водещ: Валерия Христова
• Найден Тодоров представя програмата за предстоящите гостувания на Софийската филхармония в Загреб и Берлин.
• На Симфоничния оркестър на БНР гостува диригентът на Словашкия Радиооркестър Константин Илиевски.
• Светлин Русев и Квартет "Филхармоника" изнасят концерт в рамките на есенното издание на XIII Международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща". Разговор с Павел Златаров - примариус на състава.
• Зефира Вълова разказва за последните концерти на XVI издание на фестивала "Изкуството на Барока".
• Разговаряме с Калуди Калудов за провеждането на първи Майсторски клас за млади оперни певци в Стара Загора под негово ръководство.
• Младият китарист Георги Димитров-Жожо спечели първа награда на Първия международен конкурс "Европейска Бахова китарна” 2022 провел се в Дармщат.
• Международните сцени: кореспонденция на Милен Венков от Белгия за концерт на френския  ансамбъл "Пигмалион".
Калина Томова представя компактдиск на сопраното Лисе Давидсен и Лейф Уве Андснес на пианото.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Милена Воденичарова
• Екранните деца.
Ден преди първата национална конференция "Екранни деца" в "Аларма" разговаряме с д-р Виолета Манолова от Център за приложни невронауки Везенков за симптомите, превенцията и терапията на екранната зависимост.
• А сега внимавайте

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз клуб
водещи: Цветославия Бахариева, Кристиян Бояджиев
Изпълнения на формацията "Степс Ахед", Елиана Елиас, Питър Ърскин, Боб Бърг, Марк Джонсън.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 27 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Great Wide Nothing" и тяхното разбиране за катарзиса - "Hymns for Hungry Spirits, Vol. I, Vol. II". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 26.04.24 в 18:32

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15