Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Награда за Теодора Димова

Теодора Димова беше удостоена с Голямата награда за литература на Софийския университет. Както пише в съобщението: "Наградата ѝ се връчва за активната гражданска позиция, широтата на темите, както и заради високата литературност и езиковото майсторство на текстовете ѝ“.

Ето какво казва в словото си по повод наградата писателката: "Литературните награди станаха много, някои от тях, малко на брой, не само запазват престижа си, но с всяка следваща година го надграждат. Други често го изгубват заради снижаване на критериите, заради злоупотреба с медийното отразяване или заради лобиране на определени литературни кръгове, които на нашата малка територия са особено ясно проследими. 

Случаят с наградата, която вие ми връчвате, е различен. Вашата награда е учредена в самия край на миналия век и вече е с над 20-годишна история. Нейни носители са Вера Мутафчиева, Йордан Радичков, Ивайло Петров, Константин Павлов, Антон Дончев, Валери Петров, Екатерина Йосифова, имена на творци, които са си тръгнали от този свят, но са иззидали тук темелите на съвременната литература и на българското светоусещане. Още докато бяха сред нас, ние ги възприемахме като живи класици, а сега, когато са прекрачили отвъд, литературната история им отдава дължимата почит.“

Чуйте Теодора Димова.

Снимки – Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва 15-ото издание на Международния фестивал "Златен кукер" в София

Аулата на НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" и тази година ще е домакин на 15-ото издание на Международния фестивал на анимационния филм "Златен кукер" от 8 до 12 май в София. Фестивалът ще представи богата програма с прожекции на най-добрите филми в областта на анимационното изкуство , селектирани в десет различни категории, Майсторки класове ,..

обновено на 08.05.24 в 18:11

"Моята обич ще те посрещне" – новата книга на Петър Андасаров

Поетът Петър Андасаров издаде нова стихосбирка с избрана любовна лирика, озаглавена "Моята обич ще те посрещне". Книгата е илюстрирана от Кеазим Исинов. "Всяко едно стихотворение на Петър Андасаров докосва читателя с интонационна и ритмическа лекота, с оригинална образност, с диапазон от контрастни чувства, които лирическият говорител не крие зад..

публикувано на 08.05.24 в 17:52

Никога сянката не е толкова тъмна, че да няма светлина

Серия рисунки, колажи, принтове и обекти показва Десислава Христова в галерия "Аросита" в София. Вълнуват я и изследва сенките и светлината в тях, не само външните, а и най-тъмните, тези, които отчаяно крием от себе си и от другите. "На мен ми харесва да откривам светлината в сенките, да търся ярките цветни неонови проблясъци в хора, обекти и..

обновено на 08.05.24 в 16:19
Бронзов бюст на Ставри Калинов. Автор: Георги Чапкънов

Мощни естетически послания в картините и скулптурите на Ставри Калинов

В навечерието на Великден "Арт Клуб Дипломат" и галерия "Средец" откриха изложба с непоказвани творби в памет на големия художник и скулптор Ставри Калинов (1944 - 2023). Тя ще бъде отворена за посетители до 23 май в галерия "Средец" на Министерството на културата . "Ставри е вечен двигател в изкуството – естетически перпетуум мобиле!" – казва за..

публикувано на 07.05.24 в 17:21

Уникална книга за обредното богоугодие на малката домашна църква

"Господ няма да ми се сърди" – това заглавие е избрал за най-новата си книга дългогодишнният журналист и изследовател на обредния български фолклор Серги Гьошев. И както пише Румен Леонидов:  "Гьошев е смирил в едно цяло традиционната църковна подозрителност към народните лечителки с разкриването на молитвените им тайни и съпричастия. И в това небесно..

публикувано на 07.05.24 в 16:46