Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Понеделник, 28 ноември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
Български поети: Петър Анастасов
Автор на подборката: Рада Александрова

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Срещу понеделник
водещ: Ивана Мурджева
• Метаморфози срещу понеделник
Разговорът е част от поредицата "Жените – първа линия или ариергард".
В последно време популярност в социалните мрежи придоби една нова инициатива – Сиренарската школа на Мина. Всяка седмица страницата публикува полезни съвети, снимки и видео, които показват как се приготвят различни видове сирена. Много интересен е подхода, а и начина на представяне. Но много по-интересно е кой стои зад това? Мина Варджиева е инженер-технолог със специалност Мляко и продукти от мляко. Освен това тя е фермер, земеделски производител, застъпник за правата на малките семейни фермери, пазител на традициите в производство на храни. Мина се справя  с тежките условия на земеделския труд, поема рискове, строи, развъжда животни, наглед може всички. Да не пропуснем – стреля точно – защото е републикански шампион за стрелба при младежите. Почива си в операта, защото е страстен почитател на балета и оперното изкуство.
• Въведение в понеделник: Какво да очакваме от седмицата.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Георги Стефанов
Джаз

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Изборът е старинна сюитна, традиционна сефарадска и арабска музика от Испания. Изпълнители – Амая Фернандес Посуело и певицата Самира Кадири с формация "Арабеск".

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Иван Цонков, Ивелина Христова, Нели Гурбанова, Стоян Варналиев и други

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Росомахата и лисицата", приказки на северните народи

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Вятърничава приказка за Жабчо" от Теодора Стамболска

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Милена Воденичарова, Мария Мира Христова
• Епизоди от живота: По-лесно ли се общува с деца, когато си "току-що пораснало дете" – за работата като аниматор на дванадесетокласничката Маги, която съчетава училище и работа в детски клуб.
• Защо лекарската мрежа "Въздух за здраве" написа писма на политици и обществени фигури с мастило, направено от мръсен въздух? Кои са основните замърсители на въздуха в столицата и страната и до какви здравословни проблеми водят те? Добра новина ли е, че Европейският съд ще отмени вероятно глобата, която Европейската комисия наложи на страната ни, заради мръсния въздух, заради процедурен пропуск? Ще се реши ли проблема с качеството на въздуха в София, ако Столична община гласува Наредбата за нискоемисионните зони на 15 декември? – разговор с д-р Александър Симидчиев – основател на сдружение "Въздух за здраве", Ивайло Хлебаров от екип "Въздух" на сдружение "За земята" и Теодора Полимерова, директор на дирекция "Климат, енергия и въздух" в СО.
• Разговорът: Къде са жените в цялата картина на изкуството? Къде са жените "гении"? Къде са техните ретроспективни изложби, биографии и до болка познати и репликирани произведения? Извън няколкото нарочени за символни имена като Яйои Кусама, Марина Абрамович, Джорджия О’Кийф и Фрида Кало, къде са великите художнички? – разговор с Рая Раева, Виктория Петрова от Български фонда за жените по повод изследването на Фонда на тема " Жените в изкуството".
• Минутите на редактора: Кои са музикалните филми в програмата на Киномания 2022 година.
• Terra Култура
С "Разказ за войната" в директно излъчване от залите на Националния исторически музей – НИМ, по повод 110-та годишнина от Балканската война.
С участието на: историка и военен експерт Христо Христов – за изложбата и уникалните артефакти, представящи в хронологичен ред историята от месеците на войната; д-р Валентина Задгорска, ръководител отдел "Нова и най-нова история" – за постоянната експозиция на Третото българско царство, и обръщение към слушателите от директора на НИМ доц. д-р Бони Петрунова.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
водещ: Цвети Бахариева
• Нови продукции:
- "Billy Cobham - Drum 'N' Voice, Vol. 5" на легендарния барабанист Били Кобъм.
- "I'm Strong” – на вокалистката и авторка Клаудия Кампаньол.
• Нови записи на Питър Чинкоти, Касандра Уилсън и др.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Белослава Димитрова
• Марко Видал за новата си книга "Едно мъжко момиче" и за неговите преводачески усилия да популяриза български автори на испански език
• Мария Енчева за превода си на романа на Димитри Ферхюлст "Непропокопсаниците"
• 10 години "La text" – разговор с поета и музиканта Петър Чухов
• По повод 90-годишнината от рождението на големия пейзажист Илия Милков (1927-2009) с изложба в арт галерия "Le Papillon"
• "Пласт-тония" се завръща на сцена, с турне в четири български града. Танцовият спектакъл ще бъде представен в Държавна опера Варна, Държавен куклен театър Стара Загора, Културен дом НХК Бургас и в Регионалния център за съвременни изкуства "Топлоцентрала"

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично
водещ: Цветелина Начева
Клавирни пиеси от Любомир Пипков в изпълнение на Александър Василенко.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Познати и непознати
водещ: Цвета Николова
• Светлина, цвят и ритъм
С мисъл за децата с увреждания разказваме за новоконструирания от български екип музикален инструмент, наречен Музико. В студиото гостува екипът, създал новия инструмент - Полина Герасимова, инж. Ивайло Миленков и Виктор Герасимов. На запис глухи и незрящи деца разказват за възможностите за съвместна изява, които новият инструмент позволява, а родители споделят мнение за влиянието на новата придобивка върху развитието на децата им.
• Арттерапия за деца и възрастни: Наталия Цекова ви среща с Биляна Георгиева – художник сценограф и хора, на които тя помага с рисуване да преодоляват дефицитите си.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Катрин Димитрова
Фолклорните области на България: Фолклорът на Югозападна България
Фолклорът в Пиринския край е, до голяма степен, добре изучен и анализиран. Миграцията на населението по политически и икономически причини засяга етнографско-фолклорната култура на този регион. За нейните отлики ще разкажат етномузикологът гл. ас. д-р Петьо Кръстев от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН., гл. ас. д-р Маргарита Кръстева-Стойчевска – хореограф и преподавател в НБУ, и диалектологът проф. Владимир Жобов – преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Мариана Ганчева
• Терапия или манипулация – за скритата психология на социалните мрежи и кой и как я употребява и управлява - ще говорим с проф. Десислава Бошнакова, преподавател по ПР в Нов български университет и Жюстин Томс , преподавател и автор.
• Моята история, моята тема: Копия на най-големите археологически открития от Регионалния исторически музей във Варна се представят в тактилна изложба за незрящи - за проекта разговор с Нели Вълчева.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
водещ: Магдалена Маданска
• Георги Андреев разказва за спектакъла "Диви ягоди" на Държавен фолклорен ансамбъл "Филип Кутев".
• Димитър Богданов отправя покана за концерт – промоцията на албума "Пътуване".
• Асен Павлов представя фолклорния мюзикъл "Готови Ѝ".

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
водещ: Валерия Христова
Концерт от Мюнхен, състоял се на 10 декември 2021 г. Свири СО на Баварското радио с диригент Херберт Бломстед и солист Мартин Стурфелт - пиано. В програмата: Вилхелм Стенхамар – Концерт за пиано и оркестър № 2 в ре минор, опус 23; Лудвиг ван Бетовен - Симфония № 3 в Ми бемол мажор, опус 55 "Ероика".

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Радослав Чичев
Фотосвидетелства за насилието, травмата и борбата срещу тях. Как чрез възможностите на фотографията може да се променя социалната действителност и какви усилия изисква това? Разговор с фотографката Шарлоте Шмиц и Светлана Бахчеванова, основателка на FotoEvidence.

от 23.00 до 24.00 часа
Джаз импровизации
водещ: Сибила Лилова
Чарли Хедън "The Golden Number"& Чарли Хедън и Пат Патини "Beyond the Missury Sky"
Ще звучат изпълнения от албума на Чарли Хедън "The Golden Number", а след това към него ще се присъедини и Пат Матини в съвместният им проект "Beyond the Missury Sky".

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 8 декември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Дамян Дамянов от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Александър Янев, Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 07.12.23 в 08:45

Четвъртък, 7 декември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Кирил Христов от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Една от най-запомнящите се продукции на 2023 г. – "Live at The Village Vanguard" на Есперанса Сполдинг като..

публикувано на 06.12.23 в 09:25

Сряда, 6 декември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Когато светът си събуваше потурите", разказ от Николай Хайтов – част 3 от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 05.12.23 в 16:43

Вторник, 5 декември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Когато светът си събуваше потурите", разказ от Николай Хайтов – част 2 от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 04.12.23 в 08:20

Понеделник, 4 декември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Когато светът си събуваше потурите", разказ от Николай Хайтов – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Денят започва с микс между фестивални прояви, трибюти към големи имена и неочаквани срещи с две ярки индивидуалности. Началото е с по-голямата част от концерта на..

публикувано на 03.12.23 в 08:35