Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Възраждане" предлага учениците от 2-ри до 4-ти клас да могат да повтарят

Снимка: pixabay.com

През изминалата седмица депутати от парламентарната група на политическа партия "Възраждане“ внесоха в Народното събрание проект за промяна на Закона за предучилищното и училищното образование се предвижда връщането на възможността учениците от втори до четвърти клас да повтарят учебната годината, ако не са покрили минималните критерии.

Според настоящия закон тези деца остават в системата на училищата през целия начален етап, без да повтарят класове. Човек би помислил, че идеята на този законопроект е грижата за неуспяващите деца, но вносителите му в прав текст дават едно друго обяснение и то е следното – не цитирам, защото е дълго, преразказвам коректно: такива деца много често са децата от двуезични семейства, които нямат потребност да образоват децата си. В средния курс те са причина останалите деца да понижат резултатите си. 

Съществува един проблем в училище, който пречи на мнозинството деца да имат добри резултати и този проблем трябва да бъде решен, като изключим една друга малка част от образованието.

Това е като да имам болен зъб и зъболекарят, вместо да се опитва да разбере защо е болен този зъб, какво отношение има недоброто му състояние към всички мои органи и системи, дали нямам нужда от общ антибиотик или друга терапия, може ли той да бъде лекуван локално, да ми го извади.  

Предложението на политическа партия "Възраждане“ едва ли ще бъде прието, но това не означава, че е безобидно и че депозирането му няма да доведе до негативни за обществото резултати. 

Темата коментира гражданската активистка и правозащитничка Валентина Ташкова, ангажирана в много обществено-политически каузи и най-вече в борбата за достоен живот на хората с увреждания като представител на сдружение "Общност Мостове“.  

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Весислава Танчева

Весислава Танчева: Тезата, че всички са маскари, устройва само маскарите

Какво е компроматна война, защо виждаме атаки само срещу конкретни политически партии и политици и какво означава тази могъща атака на едните към конкретно – другите, коментира в "Мрежата“ по програма "Христо Ботев“ Весислава Танчева, комуникационен експерт. Какво е компроматна война "Думата "компромат", между другото, е русизъм и идва от..

публикувано на 30.01.23 в 08:40

Защо хората не припознават градския транспорт като алтернатива на автомобилния трафик?

Доколко мръсният въздух в България, цяла Европа и вече почти в целия свят пречи на нас конкретно, жителите на София? Разбира се, проблемът може да е глобален, но за нас той е чисто локален. И ние се опитваме по някакъв начин да разберем какви са причините и да ги отстраним, доколкото можем, за да дишаме самите ние чист въздух, когато ставаме..

публикувано на 30.01.23 в 08:18
Джевхери Гювен

Джевхери Гювен: Въпреки заплахите ще продължавам работата си

Продължаваме с рубриката ни, в която разговаряме с журналисти в изгнание, бягащи от репресивните режими в страните си. Този път турският журналист Джевхери Гювен , който живее в Германия под полицейска охрана заради заплахи за живота му, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" какво е да живееш в страх, кой иска думите му да замлъкнат и..

публикувано на 27.01.23 в 17:25
Маргарита Шурупова

Маргарита Шурупова: Руското общество се радикализира, а инакомислието демонстративно се потиска

Тази седмица се навършиха две години от залавянето и изпращането на Алексей Навални в руски затвор. На какво е символ Навални за свободно мислещите руснаци, какво се случва в руското общество – коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Маргарита Шурупова, руска журналистка, избягала в България от режима на Владимир Путин. Казусът – убежище..

публикувано на 27.01.23 в 16:05

Мораторната лихва за забава по гражданските дела

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси. Мария Петкова поставя няколко въпроса към предаването: Във Варненския районен съд има заповедно производство срещу нея. Първият въпрос е "Как се изчислява мораторната лихва за забава по гражданските дела?  Може ли адвокатът да..

публикувано на 27.01.23 в 15:10