Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Мигове светлина" – изложба на Греди Асса

Галерия "Нюанс" представя самостоятелната изложба на художника Греди Асса, като един нов ракурс към картинното пространство, като внимателно "вникване в художествените послания“, както казва самият той. 

Експозицията има заглавие "Мигове светлина", като търсене на вътрешното очарование на светлината, превърната от артиста в изненада. Тук любопитното е, че част от картините са с огромни размери – близо два метра, а другата част са малко-форматни изящни платна, свързани с истории и случки, с посвещения към уважавани от него артисти, любим прийом на Греди Асса. 

Това са платна като "Посвещение на Дечко Узунов", "Време", "Опит за скулптура", "Прозорец", "Пространство", всичките те са като едни изящни, съкровени размишления за негови любими сюжети. Заглавието в големите платна напомня на зрителя за мимолетността на един лъч светлина, за уважение към малките моменти в забързаното ни ежедневие. 

Припомняме и други изложби на Греди Асса като "Деца на въображението", "Нещо като автобиография", "Магията на цвета", "През пустинята", "Исландия, моя утопия", в които винаги съзираме това негово желание чрез "Изкуството си да разчисти праха от ежедневието". Затова преминава през времето като тайни пътеки към сърцата на хората.

Изложбата може да бъде видяна до 11 декември в столичната галерия "Нюанс"

Ето как развълнуван Греди Асса представи в "Артефир" новата си изложба "Мигове светлина":

Снимки – галерия "Нюанс"

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Възраждането на "Дъга" и комикс културата у нас

"Комикс Манифактура" е гражданско сдружение с общественополезна дейност, което си поставя за цел да запазва, развива и разраства комикс културата у нас и на Балканите. Първата изява на техния труд е възкръсването на списание "Дъга", което беше една от добрите запазени марки за комикси през късния социализъм. "Малко се изненадахме от цялото внимание –..

публикувано на 02.02.23 в 08:46

Изложбата "Homo ludens" събира Ставри Калинов и Венко Мадолев

Галерия "Милениум" представя изложбата Homo Ludens с произведения на Ставри Калинов и Венко Мадолев. Експозицията включва 15 скулптури и 54 картини на Ставри Калинов, в т.ч. графика, акварел, студена керамика с маслени бои, живописни платна – маслени бои и смесена техника, както и 10 графики на Венко Мадолев. За пореден път Ставри Калинов..

публикувано на 02.02.23 в 08:35

Почит към тракийската керамика

Галерия "Арте" представя юбилейната изложба на художника Иван Кънчев, озаглавена "С почит към тракийската керамика". Има и голяма новина за този художник – съвсем наскоро той се завърна от Флоренция, където му бе връчена една Международна награда, назована "Донатело", като една от най-престижните награди за изкуство във Флоренция, за творци, откроили се..

публикувано на 01.02.23 в 17:50

Животът – като поредица от по-малки и по-големи катастрофи

Пиесата "Верижна катастрофа" е експериментален текст за театър на младата режисьорка Дина Маркова. Той се срещна с публиката за първи път на 31 януари в новото пространство за независим театър Yalta Art Room. Текстът е създаден в рамките на второто издание на творческа работилница "Зонг текст", реализирана с подкрепата на Национален фонд "Култура"..

публикувано на 01.02.23 в 16:47

Корабът на глупците на Мара - Мариела Димитрова

В пространството на списание "Еуропео" (L'Europeo) са разположени най-новите произведения (с малки изключения) на художничката Мара - Мариела Димитрова, която има по-различен подход и изява на нашата художествена сцена.   Изложбата се нарича "Корабът на глупците", аналогия с прочутото класическо произведение, и включва около 30 изключително интересни..

публикувано на 01.02.23 в 16:10