Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"В очакване на Годо" от режисьора Пол Дженкинс с премиера на сцената на "Алма Алтер"

На 30-и ноември предстои премиерата на пиесата "В очакване на Годо" на сцената на театър лаборатория "Алма Алтер". Пиесата е в две действия и е написана от нобелиста Самюъл Бекет на френски език между 9 октомври 1948 и 29 януари 1949 г. и публикувана през 1952 г. в Париж от издателство Minui. След това пиесата е преведена от автора на английски. Режисьор на представлението е Пол Дженкинс. За пиесата на Самюел Бекет и за нощта на театрите в "Алма Алтер", разказва Петя Йосифова-Хънкинс, хореограф на театъра:

Пол Дженкинс"Не за първи път в "Алма Алтер" експериментираме с идеята за чакане. Това е от най-сложните неща на сцената, от най-големите предизвикателства. Имаме богата програма абсурден театър в театъра през годините, това което Пол предлага като режисьор е нещо отвъд конвенционалното, нещо което отдавна чакаме. Чакането е екзистенция в пиесата. Състоянието на чакане е състояние на живеене. Не мисля, че чакането има хореография, чакането има език на тялото, говори посредством съществото на чисто физическо ниво."

С тази пиеса Бекет задава въпроса и дали чакането е мъчение или освобождение. Бекет борави с театъра на абсурда, а "Алма Алтер" има опит с работата върху неговия език. Входът за представлението е свободен.

"Виждали ли сте ги? Очакващи... търпеливо очакващи... докато ние бързаме около тях? Защо изглеждат сякаш нямат нищо? Какво притежават те, което ние не притежаваме? Бекет диагностицира болестта... но не предлага решение. Освен ако чакането не е мъчение... а освобождение?"


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дзен списъци – литературни и житейски

Кое, което не е книга, може да събере текстове от Авъл Гелий, Сей Шонагон, Алфред Дьоблин, Хорхе Луис Борхес, Пиер дьо Бурдей, абат Брантом, Джон Ланчестър, поп Минчо Кънчев, Ролан Барт, Мартина Апостолова, Николай Колев и Стефан Иванов? Не нова "Видрица", а пърформансът "Списъци".  Може да се види само този сезон и само четири пъти, освен на..

публикувано на 04.02.23 в 08:45
проф. Людмил Димитров и Силвия Чолева

Процесът "Орфей" и театърът на Йерней Лоренци

Йерней Лоренци e професор в Академията за театър, радио, кино и телевизия в Любляна и е един от най-известните европейски режисьори. В интервю в сп. "Култура" той разкрива своето творческо кредо така:  "Режисьорът в един момент трябва да съгради собствен свят. И да успее да се отлепи от всякакви модели. Да се отърси от всичко задържащо го: учители –..

публикувано на 03.02.23 в 13:56

"Чест" с първа постановка на българска сцена

"Чест" е премиерното заглавие в афиша на Театър "199 Валентин Стойчев". Постановката е на Ивайло Христов по пиесата на съвременната австралийска драматуржка Джоана Мъри-Смит, в превод на Златна Костова. "Чест" е писана през 1995 година и има десетки постановки в целия свят, но сега се поставя за първи път на българска сцена. " Онър и..

публикувано на 03.02.23 в 13:40
 Мариан Бозуков

За будните деца на Чепеларе, вълшебното завръщане и чудото, което предстои

За работата с деца, театъра и красотата на Родопите в "Нашият ден“ разказва актьорът Мариан Бозуков . Завръща се в родното Чепеларе преди две години и половина, защото обстоятелствата така се подреждат и няма какво повече да прави в София.  В момента е част от трупата на Родопския драматичен театър в Смолян. "Хората казват, че камъкът си..

публикувано на 03.02.23 в 12:30

Излезе първата българска постапокалиптична книга за деца

"Чудният нов свят" е името на първата българска постапокалиптична книга за деца, която съчетава в себе си и виртуална реалност. Чрез сканиране на QR кодове в самата книга, пред децата оживяват нови светове. 3D обектите са дело на Николай Михайлов, а по скулпторите – герои в приказката работи Чудомир Драгнев. Това са пет метални създания, които..

публикувано на 03.02.23 в 12:25