Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Визуалното изкуство и танцът се срещат във "Виртуални тела"

13
Снимка: @360videodance

Проектът "Виртуални тела" представя избрани живописни и скулптурни произведения от постоянната експозиция в "Квадрат 500" през средствата на съвременния танц. Проектът обединява визуалното изкуство, танца и технологиите. Десет хореографи създават кратки танцови видеа, всяко от които е една вълнуваща и оригинална интерпретация на преживяното произведение през усещането на хореографа.

Посетителите на експозицията ще могат да се докоснат до тези своеобразни танцови "картини", като сканират с мобилните си устройства QR кодовете към всяка от тях. Аудио-визуалните интерпретации ще бъдат достъпни и в интернет. Това е идея, която се заражда отдавна в артистичния продуцент и режисьор Росен Михайлов:

"Това не е само свързано с използване конкретно на технологиите, а свързване и с картини и скулпторите в галерията и придаване на нещо ново като смисъл, което успяхме да осъществим в настоящата година. Дадохме право на всеки от артистите да избере кое произведение го вълнува. Единственото условие пред хореографите беше българските хореографи да правят хореографии по български произведения."

Росен Михайлов
Росен Михайлов като хореограф влиза в интерпретации по картината "Почивка" на Стоян Сотиров на фона на българска народна песен, която изиграва важна роля в професионалния път на Росен Михайлов:

"Основната идея беше, когато я видях тази картина ми напомни за неща, които са се случили в кариерата ми преди вече 25 години. За един дует с Олга Житухина, изключителен творец от Латвия. Обадих ѝ се и я попитах искаш ли отново да направим първия си дует, когато се събрахме решихме, че няма смисъл от това и не можем да се върнем назад във времето и картината ни тласна към нова посока. Специално направен аранжимент на песента "Полегнала е Тодора" имаме. Получи се много интимен акт на споделяне с хората, които ще имат възможност да го гледат."

Видео проектът "Виртуални видеа" ще остане в "Квадрат 500" за неопределено време. Това е най-новият творчески проект на танцова компания "Хетероподи", реализиран с партньорството на Националната галерия.


Екип на проекта:
• Артистичен продуцент и режисьор на видеата – Росен Михайлов
• Видео оператор/ фотограф – Цветан Игнатовски
• Музика и звукова среда – Александър Кипров-Син и Георги Ценов
• Координатор на проекта – Ники Михайлова
• Връзки с обществеността и социални медии – Яна Георгиева
• Консултант – Мартин Косташки, уредник в Националната галерия
Хореографи: Александра Манчева, Ангелина Гаврилова, Жана Пенчева, Мила Искренова, Росен Михайлов, Стефан Вучов, Стефани Ханджийска, Стефания Георгиева, Филип Миланов и Яница Атанасова.

Избрани произведения от постоянната експозиция на Национална галерия / "Квадрат 500":
• Голо тяло (1919) от Никола Ганушев
• Приготовление за бал (Пред огледалото, 1919) от Елена Карамихайлова
• Соломон и неговите жени (1921) от Жул Паскин
• Портрет на поетесата Дора Габе (1930) от Стефан Иванов
• Форми, откъсващи се от земята (1934) от Жорж Папазов
• Почивка (1936) от Стоян Сотиров
• На чешмата (1938) от Иван Фунев
• Марица (Алегория, 1948) от Асен Пейков
• Композиция – женска фигура II и III (1950-те) от Николай Абрашев
• Програма Емилия – серия А (до 1981) от Сашо Стоицов
• Композиция (1987) от Зиятин Нуриев

Снимки: ФС на ТК "Хетероподи"
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Въображаемият свят на Галина Николова

Поетесата Галина Николова представя новата си стихосбирка "Въображаеми градини". Книгата излиза след десетгодишна пауза от нейните предишни работи. Тя е разделена на три части – "Зима", "Дъщеря" и "Утеха".  Събитието е на 30 януари от 19.30  на бар-сцената на "Топлоцентрала". "Трябваше ми време да си припомня как да бъда милостива към себе си...

публикувано на 30.01.23 в 09:10

Детска книга за приятелството

Немският писател Себастиан Мешенмозер разказва в книгата "Гордън и Тапира" за приятелството между пингвина Гордън, който обича реда, и Тапира, който разхвърля. Двамата обаче са съквартиранти и трудно съчетават особеностите си. Затова идва момент, в който пингвинът не издържа и двамата се скарват. Тогава дори рисунките по страниците губят цвета си, а..

публикувано на 30.01.23 в 09:00

Отвъд стената – театрално приключение за глухи и чуващи деца

"Достъпът до изкуство на нечуващите деца в България е напълно ограничен и голяма част от тях не са гледали театър. Причината за това е липсата на театрални представления, които да са придружени от жестов език и да са адаптирани към проблемите на тази група хора". Това споделиха Албена Тагарева и Мила Коларова – създатели на "Отвъд стената" преди..

публикувано на 29.01.23 в 08:40

(Повече от) 300 спартанци в превода

300 преводачи на художествена литература у нас излязоха с отворено писмо, с което призовават да бъде вдигната най-ниската ставка за превод. С писмото те настояват – в съгласие с добрите практики на европейските си колеги – да работят при минимална тарифа от 10 лв. на страница за превод на художествена проза от чужд на български език и само с..

публикувано на 28.01.23 в 12:25

Концерт "Фалмис и приятели" на сцената на "Театро"

Концертът "Фалмис и приятели" е част от събитията по случай честването на 25-годишнината от създаването на концепцията "Фалмис". Ансамбъл "Фалмис" е създаден през 2016 г. към Дружеството на банатските българи в България. Целта на ансамбъла е да съхрани фолклора, традициите и културата на банатските българи. Получили убежище в областта Банат,..

публикувано на 27.01.23 в 17:20