Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Визуалното изкуство и танцът се срещат във "Виртуални тела"

13
Снимка: @360videodance

Проектът "Виртуални тела" представя избрани живописни и скулптурни произведения от постоянната експозиция в "Квадрат 500" през средствата на съвременния танц. Проектът обединява визуалното изкуство, танца и технологиите. Десет хореографи създават кратки танцови видеа, всяко от които е една вълнуваща и оригинална интерпретация на преживяното произведение през усещането на хореографа.

Посетителите на експозицията ще могат да се докоснат до тези своеобразни танцови "картини", като сканират с мобилните си устройства QR кодовете към всяка от тях. Аудио-визуалните интерпретации ще бъдат достъпни и в интернет. Това е идея, която се заражда отдавна в артистичния продуцент и режисьор Росен Михайлов:

"Това не е само свързано с използване конкретно на технологиите, а свързване и с картини и скулпторите в галерията и придаване на нещо ново като смисъл, което успяхме да осъществим в настоящата година. Дадохме право на всеки от артистите да избере кое произведение го вълнува. Единственото условие пред хореографите беше българските хореографи да правят хореографии по български произведения."

Росен Михайлов
Росен Михайлов като хореограф влиза в интерпретации по картината "Почивка" на Стоян Сотиров на фона на българска народна песен, която изиграва важна роля в професионалния път на Росен Михайлов:

"Основната идея беше, когато я видях тази картина ми напомни за неща, които са се случили в кариерата ми преди вече 25 години. За един дует с Олга Житухина, изключителен творец от Латвия. Обадих ѝ се и я попитах искаш ли отново да направим първия си дует, когато се събрахме решихме, че няма смисъл от това и не можем да се върнем назад във времето и картината ни тласна към нова посока. Специално направен аранжимент на песента "Полегнала е Тодора" имаме. Получи се много интимен акт на споделяне с хората, които ще имат възможност да го гледат."

Видео проектът "Виртуални видеа" ще остане в "Квадрат 500" за неопределено време. Това е най-новият творчески проект на танцова компания "Хетероподи", реализиран с партньорството на Националната галерия.


Екип на проекта:
• Артистичен продуцент и режисьор на видеата – Росен Михайлов
• Видео оператор/ фотограф – Цветан Игнатовски
• Музика и звукова среда – Александър Кипров-Син и Георги Ценов
• Координатор на проекта – Ники Михайлова
• Връзки с обществеността и социални медии – Яна Георгиева
• Консултант – Мартин Косташки, уредник в Националната галерия
Хореографи: Александра Манчева, Ангелина Гаврилова, Жана Пенчева, Мила Искренова, Росен Михайлов, Стефан Вучов, Стефани Ханджийска, Стефания Георгиева, Филип Миланов и Яница Атанасова.

Избрани произведения от постоянната експозиция на Национална галерия / "Квадрат 500":
• Голо тяло (1919) от Никола Ганушев
• Приготовление за бал (Пред огледалото, 1919) от Елена Карамихайлова
• Соломон и неговите жени (1921) от Жул Паскин
• Портрет на поетесата Дора Габе (1930) от Стефан Иванов
• Форми, откъсващи се от земята (1934) от Жорж Папазов
• Почивка (1936) от Стоян Сотиров
• На чешмата (1938) от Иван Фунев
• Марица (Алегория, 1948) от Асен Пейков
• Композиция – женска фигура II и III (1950-те) от Николай Абрашев
• Програма Емилия – серия А (до 1981) от Сашо Стоицов
• Композиция (1987) от Зиятин Нуриев

Снимки: ФС на ТК "Хетероподи"
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Как да оцелееш в България" с чувство за хумор

Напук на дигиталната ера, в която живее целият свят, България си има свои правила за съществуване. Винаги някак наопаки, с няколко хода назад, без кой знае какви обозначителни табели за каквото и да било, вечно в ремонт, с едни усвоени пари, но с неразрешени проблеми. Навсякъде някой нещо не е разбрал и друг му е виновен, "да" винаги е "не", но и..

публикувано на 05.06.23 в 17:05

Цветанка Еленкова издаде сборник с есета и стихове

Заглавието е "Изместването на страха", а есетата и стиховете са посветени на християнската вяра. Теодора Димова, която е редактор на сборника, казва за него:  "Есетата и стиховете в тази малка книжка са писани в състояние, в което разумът е слязъл в сърцето и те двете образуват ново сетиво, което свободно се движи във времето на Стария и Новия завет,..

публикувано на 05.06.23 в 09:45

Архитектура в търсене на бъдещето

На 18-ото Международно архитектурно изложение във Венеция Българският павилион привлече вниманието на медии и посетители с инсталацията, посветена на демографските промени в Източна Европа "Образованието е придвижване от тъмнина към светлина". Тя работи със следите от отминалия вече живот в обезлюдени български села и особено с образите на..

публикувано на 05.06.23 в 08:50

Камъните на мисълта

Под заглавие "Камъните на мисълта" излязоха на български в превод на Стоян Гяуров записките на Хенинг Ритер – германски журналист, писател и преводач. В своя предговор към книгата авторът посочва възможните прочити на своите културно-историческифрагменти:  "Известна предопределеност е налице и в това, което човек чете. Има книги, за които се пази..

публикувано на 05.06.23 в 08:30

Нощният рицар Кирил Недков и любовта към актьорската игра

Когато носиш няколко дини под мишница, все се надяваш никоя от тях да не падне до финалната права. Не толкова за да докажеш, че си успял да ги пренесеш цели, колкото за да се насладиш на момента, в който към дините ще можеш да добавиш и малко сиренце. Точно този миг на наслада обаче често ни убягва, защото винаги успяваме да излъжем съзнанието си, че..

публикувано на 03.06.23 в 08:45