Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Изкуство за дипломация" краси столични спирки

Снимка: Мартина Кръстева, БНР

Посолството на Република Хърватия в България се включва в тазгодишния проект „Изкуство за дипломация“ на художничката Петя Илиева. Той преобразява спирките на градския транспорт и ги превръща в изложбено пространство на културното и архитектурното наследство на държавите с дипломатическо представителство в България.

Жителите на София и нейните гости имат възможността да видят Хърватския народен театър на една от централните трамвайни спирки в столицата – площад „Света Неделя“.

Фотографията не е избрана случайно. Тя представлява една от културните връзки между Хърватия и България. Архитектите Фердинанд Фелнер и Херман Хелмер, проектирали сградата на Хърватския народен театър, са проектирали и тази на Народния театър „Иван Вазов“.

Представянето на тази фотография на известния хърватски фотограф Марко Върдоляк е част от културната програма на Посолството на Хърватия в България по повод 30 години от установяването на дипломатически отношения между страните ни.


Ето какво сподели за „Нашият ден“ посланичката на Хърватия у нас Нейно Превъзходителство Ясна Огняновац:

“Мисля, че това е много ценен проект, защото прави града по- свеж, а хората, които чакат градския транспорт наистина се наслаждават на изкуство, на нещо красиво. Поздравявам художничката Петя Илиева, която е автор на идеята, както и Столична община за тяхната подкрепа.

Българската публика е много близка до хърватската. Особено в театралното пространство, независимо дали в Загреб или София.

В това си приличат нашите два народа. Ето защо мисля, че тази снимка ще бъде много въздействаща за хората тук и дори ще насърчи жителите на София да дойдат в Загреб. Особено сега, по време на Коледните празници, имаме страхотен коледен базар – един от най-добрите в света. Всички сте добре дошли!“.

На събитието присъства и художничката Петя Илиева и представители на Столична община- Трайчо Трайков, кмет на район Средец и Ирина Савина зам.-кмет в направление „Европейски политики, международни дейности и туризъм“.

На 15 декември предстои още едно събитие от програмата по повод 30 години от установяването на дипломатическите отношения между България и Хърватия.

Четиримата саксофонисти от Квартет Папандопуло ще свирят в Националната музикална академия от 18:00 ч. напълно безплатно за българската публика.

А на 14 декември в камерната зала „Апостол Карамитев“ на Народния театър ще може да видим поетичен моноспектакъл, посветен на една от най-известните хърватски авторки - Весна Парун, представен от Загребско актьорско ателие в сътрудничество с театър ИТД. Началото на събитието е 19:30 часа.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Снимчки: Мартина Кръстева, БНР
По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54