Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Изкуство за дипломация" краси столични спирки

Снимка: Мартина Кръстева, БНР

Посолството на Република Хърватия в България се включва в тазгодишния проект „Изкуство за дипломация“ на художничката Петя Илиева. Той преобразява спирките на градския транспорт и ги превръща в изложбено пространство на културното и архитектурното наследство на държавите с дипломатическо представителство в България.

Жителите на София и нейните гости имат възможността да видят Хърватския народен театър на една от централните трамвайни спирки в столицата – площад „Света Неделя“.

Фотографията не е избрана случайно. Тя представлява една от културните връзки между Хърватия и България. Архитектите Фердинанд Фелнер и Херман Хелмер, проектирали сградата на Хърватския народен театър, са проектирали и тази на Народния театър „Иван Вазов“.

Представянето на тази фотография на известния хърватски фотограф Марко Върдоляк е част от културната програма на Посолството на Хърватия в България по повод 30 години от установяването на дипломатически отношения между страните ни.


Ето какво сподели за „Нашият ден“ посланичката на Хърватия у нас Нейно Превъзходителство Ясна Огняновац:

“Мисля, че това е много ценен проект, защото прави града по- свеж, а хората, които чакат градския транспорт наистина се наслаждават на изкуство, на нещо красиво. Поздравявам художничката Петя Илиева, която е автор на идеята, както и Столична община за тяхната подкрепа.

Българската публика е много близка до хърватската. Особено в театралното пространство, независимо дали в Загреб или София.

В това си приличат нашите два народа. Ето защо мисля, че тази снимка ще бъде много въздействаща за хората тук и дори ще насърчи жителите на София да дойдат в Загреб. Особено сега, по време на Коледните празници, имаме страхотен коледен базар – един от най-добрите в света. Всички сте добре дошли!“.

На събитието присъства и художничката Петя Илиева и представители на Столична община- Трайчо Трайков, кмет на район Средец и Ирина Савина зам.-кмет в направление „Европейски политики, международни дейности и туризъм“.

На 15 декември предстои още едно събитие от програмата по повод 30 години от установяването на дипломатическите отношения между България и Хърватия.

Четиримата саксофонисти от Квартет Папандопуло ще свирят в Националната музикална академия от 18:00 ч. напълно безплатно за българската публика.

А на 14 декември в камерната зала „Апостол Карамитев“ на Народния театър ще може да видим поетичен моноспектакъл, посветен на една от най-известните хърватски авторки - Весна Парун, представен от Загребско актьорско ателие в сътрудничество с театър ИТД. Началото на събитието е 19:30 часа.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Снимчки: Мартина Кръстева, БНР
По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Весислава Танчева

Весислава Танчева: Тезата, че всички са маскари, устройва само маскарите

Какво е компроматна война, защо виждаме атаки само срещу конкретни политически партии и политици и какво означава тази могъща атака на едните към конкретно – другите, коментира в "Мрежата“ по програма "Христо Ботев“ Весислава Танчева, комуникационен експерт. Какво е компроматна война "Думата "компромат", между другото, е русизъм и идва от..

публикувано на 30.01.23 в 08:40

Защо хората не припознават градския транспорт като алтернатива на автомобилния трафик?

Доколко мръсният въздух в България, цяла Европа и вече почти в целия свят пречи на нас конкретно, жителите на София? Разбира се, проблемът може да е глобален, но за нас той е чисто локален. И ние се опитваме по някакъв начин да разберем какви са причините и да ги отстраним, доколкото можем, за да дишаме самите ние чист въздух, когато ставаме..

публикувано на 30.01.23 в 08:18
Джевхери Гювен

Джевхери Гювен: Въпреки заплахите ще продължавам работата си

Продължаваме с рубриката ни, в която разговаряме с журналисти в изгнание, бягащи от репресивните режими в страните си. Този път турският журналист Джевхери Гювен , който живее в Германия под полицейска охрана заради заплахи за живота му, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" какво е да живееш в страх, кой иска думите му да замлъкнат и..

публикувано на 27.01.23 в 17:25
Маргарита Шурупова

Маргарита Шурупова: Руското общество се радикализира, а инакомислието демонстративно се потиска

Тази седмица се навършиха две години от залавянето и изпращането на Алексей Навални в руски затвор. На какво е символ Навални за свободно мислещите руснаци, какво се случва в руското общество – коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Маргарита Шурупова, руска журналистка, избягала в България от режима на Владимир Путин. Казусът – убежище..

публикувано на 27.01.23 в 16:05

Мораторната лихва за забава по гражданските дела

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси. Мария Петкова поставя няколко въпроса към предаването: Във Варненския районен съд има заповедно производство срещу нея. Първият въпрос е "Как се изчислява мораторната лихва за забава по гражданските дела?  Може ли адвокатът да..

публикувано на 27.01.23 в 15:10