Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поетичен Никулден ’22: в диалог с поетите Николай Кънчев и Федя Филкова

За 16-и път се провежда Поетичен Никулден под наслов "Поетически диалози с Николай Кънчев и Книга за Федя Филкова". Водещ на вечерта е Милен Миланов, а проф. Михаил Неделчев ще държи слово на тема "Посмъртната памет за Поета на Федя Филкова".

В Поетичния Никулден ще вземат участие поетите Албена Тодорова, Амелия Личева, Белослава Димитрова, Бистра Величкова, Георги Господинов, Екатерина Григорова, Йордан Ефтимов, Мария Калинова, Мая Ангелова, Надежда Радулова, Оля Стоянова, Петър Чухов, Пламен Антов, Пламен Дойнов, Яница Радева.

В първата част на вечерта всеки от поетите трябва да прочете свое стихотворение, посветено или инспирирано от Николай Кънчев, или диалогизиращо с неговата поезия. Възможно е да прочетат и авторско стихотворение на самия Николай Кънчев.

Във втората част на вечерта ще бъде представен сборникът "С ръка върху сърцето: Федя Филкова", със специалното участие на доц. д-р Гергина Кръстева.

Повече за събитието в галерия "Средец" на Министерството на културата научете от проф. Пламен Дойнов.

Снимка – изд. Кралица Маб

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Вълните на морето са жени" – филм, който не се очаква от турски режисьор

"Вълните на морето са жени" в случая не е стихотворението на Евтим Евтимов, а българското заглавие на филмовата история на Аслъхан Юналдъ. Нейният пълнометражен игрален дебют е изпълнен с напрежение трилър, чието основно действие се развива на яхта върху лазурните вълни на Егейско море. Зрителите проследяват историята на млада жена, която се завръща в..

публикувано на 28.03.24 в 16:59

Опиянението на чувствата във "Вино от глухарчета"

Спектакълът "Вино от глухарчета" на сцената на Младежкия театър "Николай Бинев" се опитва да дефинира битката между живота и смъртта, между светлината и мрака, между младите и старите. Надяваме се спектакълът да насърчи децата и семействата да говорят повече помежду си, да отнесат видяното със себе си у дома, да искат да открият "машината на времето"..

публикувано на 28.03.24 в 15:35
Рене Карабаш, Мари Врина, Захари Карабашлиев (от ляво надясно)

Българска литературна инвазия във Франция

Българските книги звучат на френски език и присъстват в литературния живот на Франция. Париж, Страсбург, Лион – това е пътят на литературния тур, който в момента осъществява преводачът Мари Врина заедно с писателите Захари Карабашлиев, Рене Карабаш и Ангел Игов по инициатива на Българския културен институт в Париж. В тура участва и преведеното на..

публикувано на 28.03.24 в 12:50

Поредицата "Земното минало" и екранизацията като превод

Научнофантастична трилогия, която пренася читателя от Културната революция в Китай до невъобразимо далечното бъдеще – това е поредицата "Земното минало" на Лиу Цъсин. Всеки, който вече е чел трилогията, се е сблъскал с въображаеми, но дълбоки научни теории и с големи въпроси за човечеството и хуманността. В "Нашият ден" гост е преводачът от..

публикувано на 28.03.24 в 11:25

Уважаеми зрители, Тодор Чапкънов!

Ако погледнем филмографията на Тодор Чапкънов, ще видим редом до името му да стоят над 20 филма и сериала, като сред тях е и един от най-големите нидерландски екшъни през последните години – " Черният лотос " . Могат да бъдат прибавени и още близо 50 продукции, в които участва като първи асистент или секънд юнит, тук са включени филми като "..

публикувано на 28.03.24 в 11:11