Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Успешните жени в литературата днес

Louise Elisabeth Glück
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Успешните жени в литературата днес. Какво е значението на наградите и с какво допринасят за развитието и популяризирането на писателките и поетесите в нашето съвремие?

Конкретен фокус ще направим през дългоочакваното издание на български език на американската поетеса и есеистика Луиз Глик (Нобелова награда за литература за 2020 година), включващо три книги "Триумфът на Ахил“, "Дивият ирис“ и "Медоулендс“.

Затова сме и поканили хората, заради които я имаме в крайна сметка тази книга, преводачите и поетите Надежда Радулова и Калоян Игнатовски, както и с поетесата и издателка и наша колежка Силвия Чолева.

Ето какво точно гласят част от мотивите на Шведската академия, наградата ѝ се присъжда за "нейния разпознаваем поетически глас, който със сурова красота превръща личното съществуване в универсално".

И една малка част от това, което четем в нейната Нобелова лекция:

"…поетите, към които се връщах, вече пораснала, бяха онези, в чиито произведения аз играех – като избрания слушател – ключова роля. Интимна, изкусителна, често потайна или подмолна. Не стадионните поети. Не поетите, които говорят на себе си. Харесваше ми тази спогодба, харесваше ми усещането, че стихотворението изрича нещо съществено, а и лично, посланието, което споделя с теб свещеникът или аналитикът."

Снимка ЕПА/БГНЕС

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Въображаемият свят на Галина Николова

Поетесата Галина Николова представя новата си стихосбирка "Въображаеми градини". Книгата излиза след десетгодишна пауза от нейните предишни работи. Тя е разделена на три части – "Зима", "Дъщеря" и "Утеха".  Събитието е на 30 януари от 19.30  на бар-сцената на "Топлоцентрала". "Трябваше ми време да си припомня как да бъда милостива към себе си...

публикувано на 30.01.23 в 09:10

Детска книга за приятелството

Немският писател Себастиан Мешенмозер разказва в книгата "Гордън и Тапира" за приятелството между пингвина Гордън, който обича реда, и Тапира, който разхвърля. Двамата обаче са съквартиранти и трудно съчетават особеностите си. Затова идва момент, в който пингвинът не издържа и двамата се скарват. Тогава дори рисунките по страниците губят цвета си, а..

публикувано на 30.01.23 в 09:00

Отвъд стената – театрално приключение за глухи и чуващи деца

"Достъпът до изкуство на нечуващите деца в България е напълно ограничен и голяма част от тях не са гледали театър. Причината за това е липсата на театрални представления, които да са придружени от жестов език и да са адаптирани към проблемите на тази група хора". Това споделиха Албена Тагарева и Мила Коларова – създатели на "Отвъд стената" преди..

публикувано на 29.01.23 в 08:40

(Повече от) 300 спартанци в превода

300 преводачи на художествена литература у нас излязоха с отворено писмо, с което призовават да бъде вдигната най-ниската ставка за превод. С писмото те настояват – в съгласие с добрите практики на европейските си колеги – да работят при минимална тарифа от 10 лв. на страница за превод на художествена проза от чужд на български език и само с..

публикувано на 28.01.23 в 12:25

Концерт "Фалмис и приятели" на сцената на "Театро"

Концертът "Фалмис и приятели" е част от събитията по случай честването на 25-годишнината от създаването на концепцията "Фалмис". Ансамбъл "Фалмис" е създаден през 2016 г. към Дружеството на банатските българи в България. Целта на ансамбъла е да съхрани фолклора, традициите и културата на банатските българи. Получили убежище в областта Банат,..

публикувано на 27.01.23 в 17:20