Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Успешните жени в литературата днес

Louise Elisabeth Glück
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Успешните жени в литературата днес. Какво е значението на наградите и с какво допринасят за развитието и популяризирането на писателките и поетесите в нашето съвремие?

Конкретен фокус ще направим през дългоочакваното издание на български език на американската поетеса и есеистика Луиз Глик (Нобелова награда за литература за 2020 година), включващо три книги "Триумфът на Ахил“, "Дивият ирис“ и "Медоулендс“.

Затова сме и поканили хората, заради които я имаме в крайна сметка тази книга, преводачите и поетите Надежда Радулова и Калоян Игнатовски, както и с поетесата и издателка и наша колежка Силвия Чолева.

Ето какво точно гласят част от мотивите на Шведската академия, наградата ѝ се присъжда за "нейния разпознаваем поетически глас, който със сурова красота превръща личното съществуване в универсално".

И една малка част от това, което четем в нейната Нобелова лекция:

"…поетите, към които се връщах, вече пораснала, бяха онези, в чиито произведения аз играех – като избрания слушател – ключова роля. Интимна, изкусителна, често потайна или подмолна. Не стадионните поети. Не поетите, които говорят на себе си. Харесваше ми тази спогодба, харесваше ми усещането, че стихотворението изрича нещо съществено, а и лично, посланието, което споделя с теб свещеникът или аналитикът."

Снимка ЕПА/БГНЕС

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Трети Международен хоров фестивал "Момчетата пеят"

От 6 до 8 октомврив София, Долна Баня и Ботевград ще се проведе третото издание на международния хоров фестивал "Момчетата пеят", организиран от Сдружение "Хор на софийските момчета".  Публиката ще може да чуе представителна програма с участието на хорови състави от България, Швейцария и Белгия.  Участници във фестивала са четири момчешки формации:..

публикувано на 04.10.23 в 17:52

Фестивал събира за тринайсети път млади театрали в Ловеч

От 2 до 6 октомври Ловеч е домакин на традиционния фестивал "Младите в театъра". Домакин и организатор на театралния форум, който води началото си през 80-те години на миналия век, е Драматичният театър в града. По традиция фестивалът беше открит с представление на домакините. Тази година това е премиерният спектакъл "Звездното дете" по..

публикувано на 04.10.23 в 16:11

Необикновеният живот на Пол Нюман

Холивудският актьор Пол Нюман приема мемоарите си като жест към потомството. Книгата, наречена "Необикновеният живот на един обикновен човек", е подготвяна дълго от неговия близък семеен приятел Стюарт Стърн, но след поредица от събития в крайна сметка излиза доста години след смъртта на Нюман. Актьор, режисьор, автомобилен състезател, 10 пъти..

публикувано на 04.10.23 в 15:05

Калина Богоева – отдадена на красотата

Голямата българска балерина Калина Богоева е разпознаваема със своята осанка, магична енергия и отдаденост към изкуството. Акад. Калина Богоева е признат авторитет у нас и в чужбина в областта на методиката на класическия танц по системата Ваганова, както и в анализа и изучаването на балетния класически репертоар и балетна режисура. Творческа вечер на..

публикувано на 04.10.23 в 13:10

Панорама на Апостол Карамитев в кино "Влайкова"

По случай 100 години от рождението на великия артист Апостол Карамитев кино "Влайкова" ще прожектира 8 от най-хубавите филми с неговото знаково участие.  На 16-и октомври 2023 г. (понеделник) от 18.30 ч. ще можете да гледате само в кино "Влайкова" новата документална лента на БНТ1 от рубриката "БНТ Представя", посветена на актьора "Апостол – силата на..

публикувано на 04.10.23 в 11:13