Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

III Международно триенале "Духът на акварела" с изложба и фестивал в София

След III Международно триенале на акварела с мото "Духът на акварела", което се проведе през лятото в град Варна, феерията от цветове и изящество на акварелното изкуство продължава и през зимата да очарова родната публика с изложба и Фестивал на акварела в София. И двете събития са организирани и курирани от художничката Селма Тодорова, президент на Международно акварелно общество - България.


До 6 януари следващата година в столичната арт галерия "Богомил Райнов" на ул. "Св.Св. Кирил и Методий" 24 софийските зрители могат да разгледат отблизо изложбата "Духът на акварела" с творби на талантливи автори от 5 континента, а в по-кратките фестивални дни световно признатите художници Прафул Савант от Индия, Атанур Доган от Канада и други известни майстори на акварела от Холандия, Испания, Италия, Словакия и Португалия, които гостуват на фестивала по покана на Международно акварелно общество – България, споделят пред публиката своя опит и умения в акварелните техники в майсторски класове и едночасови демонстрации на живо.

"Духът на акварела" в София е четвърто представяне в страната на Пътуващата изложба на III Международно триенале на акварела с едноименно заглавие. Експозицията е една прецизна и с много вкус подбрана от куратора Селма Тодорова селекция на най-добрите близо 150 картини от общо 300 акварелни творби във всички възможни жанрове и категории на автори от 55 държави, оформени в рамки от рециклирана хартия и включени в пътуващата изложба.

След София, Пътуващата изложба ще бъде представена последователно в Ямбол, Стара Загора, Пазарджик, Благоевград и Кюстендил. За почитателите на акварела, които няма да могат да я разгледат на живо, организаторите са подготвили двуезичен каталог с публикации на акварелните творби от III Международно триенале на акварела – Варна в дигитална и печатна версия.

За програмата на фестивала, за изложбата и как "Духът на акварелаЧ завладява все повече почитатели по света, чуйте в разговора на Краси Шопова с безспорно признатите с таланта си в акварелното изкуство художници Селма Тодороварр президент на Международно акварелно общество – България и Атанур Доган, президент на световната организация "Международно акварелно общество".

Снимки: Селма Тодорова
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Ши-зи-про" и театърът без сценарий

Импровизационният театър дава свобода на изразяване и възпира вътрешния критик в нас – според актьорите от трупата на "Ши-зи-про". За поредна година те организираха Международен фестивал на импровизационния театър, който събра гости от четири държави и премина под мотото "Жанрове". Златин Цветков, Катя Бръмбарова и Илиан Илков разказват в студиото на..

публикувано на 28.09.23 в 12:59

Полина Петкова, подкастър: Тийнейджърите търсят "авариен изход"

През последната година и половина, TeenStation, която винаги е била фокусирана върху интересите и перспективите на тийнейджърите, има удоволствието да работи с някои от най-обещаващите млади илюстратори, дизайнери и художници. Тези талантливи младежи се превърнаха в ключова част от редакционния екип, давайки своеобразен облик на разнообразните теми,..

обновено на 28.09.23 в 11:44
Людмила Сланева и Евелина Бибова

"Чума" – филмова история за силата на саможертвата

Да бъдеш до скъп на сърцето си човек, когато смъртта го обвива в обятията си, е трудна, но завладяваща история за саможертвата. Майстор като Йордан Йовков има усета да разкаже за тази форма на любов така, че да четеш – и място да не си намериш. Проф. Боян Биолчев и Иван Владимиров – първият сценарист, вторият режисьор – правят нещо сходно, но те..

публикувано на 28.09.23 в 09:10

"Рефлексия на образа" – нова изложба на Станислав Божанков

Графичните произведения на художника Станислав Божанков в галерия "Интро" срещат посетителите с абстрактното изкуство на автор с подчертано индивидуален почерк и пластичен език. Изложбата има заглавие "Рефлексия на образа", като в отделните цикли се виждат древни символи, закодирани послания, размисли за мистични белези и интуитивни откровения. Той..

публикувано на 28.09.23 в 08:25

24-часов театрален маратон за първи път в Габрово

24-часов театрален празник за зрители от всички възрасти ще изпълни пространствата на Габровския драматичен театър "Рачо Стоянов" на 29 и 30 септември . Поводът е юбилеят на независимата театрална формация "Малка театрална компания", създадена през 2013 година от режисьора Емил Йорданов и куклените актьори Десислава Йорданова, Силвия Тенева и..

публикувано на 28.09.23 в 08:05