Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

III Международно триенале "Духът на акварела" с изложба и фестивал в София

След III Международно триенале на акварела с мото "Духът на акварела", което се проведе през лятото в град Варна, феерията от цветове и изящество на акварелното изкуство продължава и през зимата да очарова родната публика с изложба и Фестивал на акварела в София. И двете събития са организирани и курирани от художничката Селма Тодорова, президент на Международно акварелно общество - България.


До 6 януари следващата година в столичната арт галерия "Богомил Райнов" на ул. "Св.Св. Кирил и Методий" 24 софийските зрители могат да разгледат отблизо изложбата "Духът на акварела" с творби на талантливи автори от 5 континента, а в по-кратките фестивални дни световно признатите художници Прафул Савант от Индия, Атанур Доган от Канада и други известни майстори на акварела от Холандия, Испания, Италия, Словакия и Португалия, които гостуват на фестивала по покана на Международно акварелно общество – България, споделят пред публиката своя опит и умения в акварелните техники в майсторски класове и едночасови демонстрации на живо.

"Духът на акварела" в София е четвърто представяне в страната на Пътуващата изложба на III Международно триенале на акварела с едноименно заглавие. Експозицията е една прецизна и с много вкус подбрана от куратора Селма Тодорова селекция на най-добрите близо 150 картини от общо 300 акварелни творби във всички възможни жанрове и категории на автори от 55 държави, оформени в рамки от рециклирана хартия и включени в пътуващата изложба.

След София, Пътуващата изложба ще бъде представена последователно в Ямбол, Стара Загора, Пазарджик, Благоевград и Кюстендил. За почитателите на акварела, които няма да могат да я разгледат на живо, организаторите са подготвили двуезичен каталог с публикации на акварелните творби от III Международно триенале на акварела – Варна в дигитална и печатна версия.

За програмата на фестивала, за изложбата и как "Духът на акварелаЧ завладява все повече почитатели по света, чуйте в разговора на Краси Шопова с безспорно признатите с таланта си в акварелното изкуство художници Селма Тодороварр президент на Международно акварелно общество – България и Атанур Доган, президент на световната организация "Международно акварелно общество".

Снимки: Селма Тодорова
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Въображаемият свят на Галина Николова

Поетесата Галина Николова представя новата си стихосбирка "Въображаеми градини". Книгата излиза след десетгодишна пауза от нейните предишни работи. Тя е разделена на три части – "Зима", "Дъщеря" и "Утеха".  Събитието е на 30 януари от 19.30  на бар-сцената на "Топлоцентрала". "Трябваше ми време да си припомня как да бъда милостива към себе си...

публикувано на 30.01.23 в 09:10

Детска книга за приятелството

Немският писател Себастиан Мешенмозер разказва в книгата "Гордън и Тапира" за приятелството между пингвина Гордън, който обича реда, и Тапира, който разхвърля. Двамата обаче са съквартиранти и трудно съчетават особеностите си. Затова идва момент, в който пингвинът не издържа и двамата се скарват. Тогава дори рисунките по страниците губят цвета си, а..

публикувано на 30.01.23 в 09:00

Отвъд стената – театрално приключение за глухи и чуващи деца

"Достъпът до изкуство на нечуващите деца в България е напълно ограничен и голяма част от тях не са гледали театър. Причината за това е липсата на театрални представления, които да са придружени от жестов език и да са адаптирани към проблемите на тази група хора". Това споделиха Албена Тагарева и Мила Коларова – създатели на "Отвъд стената" преди..

публикувано на 29.01.23 в 08:40

(Повече от) 300 спартанци в превода

300 преводачи на художествена литература у нас излязоха с отворено писмо, с което призовават да бъде вдигната най-ниската ставка за превод. С писмото те настояват – в съгласие с добрите практики на европейските си колеги – да работят при минимална тарифа от 10 лв. на страница за превод на художествена проза от чужд на български език и само с..

публикувано на 28.01.23 в 12:25

Концерт "Фалмис и приятели" на сцената на "Театро"

Концертът "Фалмис и приятели" е част от събитията по случай честването на 25-годишнината от създаването на концепцията "Фалмис". Ансамбъл "Фалмис" е създаден през 2016 г. към Дружеството на банатските българи в България. Целта на ансамбъла е да съхрани фолклора, традициите и културата на банатските българи. Получили убежище в областта Банат,..

публикувано на 27.01.23 в 17:20