Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

III Международно триенале "Духът на акварела" с изложба и фестивал в София

След III Международно триенале на акварела с мото "Духът на акварела", което се проведе през лятото в град Варна, феерията от цветове и изящество на акварелното изкуство продължава и през зимата да очарова родната публика с изложба и Фестивал на акварела в София. И двете събития са организирани и курирани от художничката Селма Тодорова, президент на Международно акварелно общество - България.


До 6 януари следващата година в столичната арт галерия "Богомил Райнов" на ул. "Св.Св. Кирил и Методий" 24 софийските зрители могат да разгледат отблизо изложбата "Духът на акварела" с творби на талантливи автори от 5 континента, а в по-кратките фестивални дни световно признатите художници Прафул Савант от Индия, Атанур Доган от Канада и други известни майстори на акварела от Холандия, Испания, Италия, Словакия и Португалия, които гостуват на фестивала по покана на Международно акварелно общество – България, споделят пред публиката своя опит и умения в акварелните техники в майсторски класове и едночасови демонстрации на живо.

"Духът на акварела" в София е четвърто представяне в страната на Пътуващата изложба на III Международно триенале на акварела с едноименно заглавие. Експозицията е една прецизна и с много вкус подбрана от куратора Селма Тодорова селекция на най-добрите близо 150 картини от общо 300 акварелни творби във всички възможни жанрове и категории на автори от 55 държави, оформени в рамки от рециклирана хартия и включени в пътуващата изложба.

След София, Пътуващата изложба ще бъде представена последователно в Ямбол, Стара Загора, Пазарджик, Благоевград и Кюстендил. За почитателите на акварела, които няма да могат да я разгледат на живо, организаторите са подготвили двуезичен каталог с публикации на акварелните творби от III Международно триенале на акварела – Варна в дигитална и печатна версия.

За програмата на фестивала, за изложбата и как "Духът на акварелаЧ завладява все повече почитатели по света, чуйте в разговора на Краси Шопова с безспорно признатите с таланта си в акварелното изкуство художници Селма Тодороварр президент на Международно акварелно общество – България и Атанур Доган, президент на световната организация "Международно акварелно общество".

С финансовата подкрепа на НФК по програма за възстановяване и развитие на частни културни организации.

Снимки: Селма Тодорова
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спомени за телекоми, банки и още нещо

Редакция "Хумор и сатира" съхранява памет за почти 70 години назад, към която се връщаме често в "Голямата къща на смешните хора" – кога по-отдавна, а кога както този път в по-скорошни години. Тази неделя (3 март) след новините в 18 ще чуем: "Истинските новини" – предложението за данък свръхпечалба и спомени за телекоми, банки и хора...

публикувано на 02.03.24 в 09:25

Книгата, посветена на любовта на Ленард Коен

Излезе на български новата книга "Танцувай с мен. Ленард Коен и неговата голяма любов". Тя е на успешната писателска двойка, която пише под псевдонима Силвия Франк, създадена от психоложката и художничка Силвия Вандермер и етнологът Франк Майерверт. Книгата е посветена на любовта на световноизвестният композитор, поет и певец Ленард Коен към неговата..

публикувано на 02.03.24 в 08:45

Ивайло Ненов: Учениците не гъкват, когато слушат "Епопея на забравените"

В празничния 3 март актьорите от Русенския драматичен театър "Сава Огнянов" ще посрещнат публиката си със спектакъла "Епопея на забравените". По този начин трупата се включва в организираните от Община Русе чествания на националния празник на България. Постановката по една от най-значимите творби на Иван Вазов е дело на режисьора Ивайло Ненов...

публикувано на 01.03.24 в 16:05
Димитър Узунов

Въпроса за креативността с представление на Димитър Узунов

"Как да се превърнеш в Айнщайн за един час?" се завръща на сцена "Дерида" в своя нов формат. Това е един спектакъл, посветен на креативността. В новата му версия има и нови акценти. Сред тях е музика и звуков дизайн на Никола Груев-Котарашки: "Важно е да осъзнаем, че всеки може да бъде креативен. Това не е възможност само на талантливите, защото..

обновено на 01.03.24 в 13:48

Нова изложба на Вили Николов

Художникът представя своята нова изложба "Естетика Полифония" в галерия "Милениум". Експозицията включва разнообразни теми и сюжети, каквито са фолклорът, конете, легендите, самодивите, джазът и блясъкът на лъскавите музикални инструменти, разказва Вили Николов. "Третирам боите като графика и това ме отличава в най-голяма степен от другите..

публикувано на 01.03.24 в 12:25