Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националният литературен конкурс за студентско творчество "Георги Черняков" – 2022 отличи писатели студенти

Снимка: sbp.bg

На тържествена церемония в Националния студентски дом се състоя връчването на наградите на младите писатели, които тази година взеха участие в Осмото издание на Националния литературен конкурс за студентско творчество "Георги Черняков" – 2022. Конкурсът е знаков за откриване на таланти, пробващи перото си в поезията, прозата и хумора. Председател на журито бе поетът Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели; членове на журито бяха: Анжела Димчева, Максим Максимов, Георги Кушвалиев, Тодор Костадинов и Лъчезар Лозанов.

Творби за конкурса изпратиха 110 автори от цялата страна – студенти от различни университети в София, Пловдив, Бургас, Шумен, Велико Търново, Благоевград, Варна. Сред тях бяха отличени:
Светислав Тодоров (в дясно)

За поезия: първа награда – Светислав Тодоров за стихотворението "По тънкия конец на светлината"; втора награда – Натали Василева за стихотворението "Писма до себе си: Наръчник за щастие";специална награда от името на Съюза на българските писатели – Мария Вуцова за стихотворението "Докато разбърквам на котлона"; специална награда от името на Националния студентски дом – Камелия Панайотова за стихотворението "Под крилото".
Недялко Йорданов

Проза: първа награда – Венцислава Писачева за разказа "Съдбовна среща"; втора награда – Габриела Дамянова за разказа "Любов по време на вълшебни костенурки"; специална награда на Съюза на българските писатели – Славея Семова за разказа "Добрият и лошият плод"; специална награда на Националния студентски дом – Михаела Илиева за разказа "Пиета".
Георги Константинов

На тържеството бяха наградени и доайените на поезията у нас Недялко Йорданов и Георги Константинов. УС на Общество на литературния кабинет "Димчо Дебелянов" (приемник на някогашния Кабинет на младите писатели-студенти "Димчо Дебелянов") отличи двамата поети със статуетките "Неостаряващо перо" и Почетен диплом за техния принос към основаването и развитието на КМПС "Димчо Дебелянов", както и за цялостен принос към българската литература. Церемонията се водеше от Анжела Димчева – председател на Общество на литературния кабинет "Димчо Дебелянов". Димитрина Кюркчиева разговаря с нея в "Артефир".

По тънкия конец на светлината
Когато в часовете сини
тъй призрачен градът изглежда,
наплитат кривите комини
кълбенцата си сива прежда.

Но аз дори не забелязвам
как мракът упорито лази,
поглъща блудкавия залез
и ме оставя сам и празен.

Как прилепите си събуждат,
цвърчат над кипналото ларго.
И въздухът тежи спаружен
след писъка на някой гарван.
Крещят съседите и тракат
по пода чашите разбити.
След оттегчените трамваи
шумът като вълна връхлита.

Потъвам в скромната си стая
прозореца захлопвам чинно.
Дано се случи да не знаеш
защо у мен е светлосиньо.

Светислав Тодоров
студент в Медицински университет - София,
отличен с първа награда за поезия

Снимки: sbp.bg
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ето така изглежда сатирикът Петър Краевски, когато е сериозен

Когато сатирикът е сериозен

Сатирикът е най-сериозен, когато пише своите сатири, но не само. Пловдивският сатирик Петър Краевски , автор и водещ на шоуто "Алтер его" по Радио Пловдив, е написал през десетилетната си писателска кариера безброй смешни текстове. Понякога обаче той показва и сериозното си лице като в стихосбирката "Смирено". Не съм поет и що се отнася до..

публикувано на 20.04.24 в 13:05
Роман Кисьов

Роман Кисьов и новите посоки на епитафията

Идеята, че душата е безсмъртна, а в отвъдното я очакват различни измерения, е вековна. В новата си книга поетът, писател, преводач и художник  Роман Кисьов  избира тази гледна точка – на душата, отделена от всичко земно, която се подготвя за нетленния живот. Повод за разговора с Роман Кисьов в "Артефир" е предстоящата премиера на поетичната..

публикувано на 20.04.24 в 12:10

Летящата поезия на Росен Карамфилов

Росен Карамфилов е дух, отдаден изцяло на изкуството. Новата му стихосбирка, озаглавена "Аз ходя" , говори за вътрешната свобода – тази на автора и на неговите читатели. Редакторът на поетичната книга Недялко Славов казва, че "авторът е зачеркнал пешеходната формула на човечеството, а самият той е летящо същество."   Илюстрациите в книгата са..

публикувано на 20.04.24 в 11:10
Григор Бануши

Григор Бануши за недовършената симфония на едно поколение

Адриан Мара е албански композитор, диригент и дисидент, преследван от тайните служби на Енвер Ходжа. Макар и измислен персонаж, Мара е събирателен образ на цяло поколение репресирани музиканти в Албания – симфония от трагични съдби и несбъднатост. "Недовършена симфония" е новият роман на албанския писател и радиожурналист Григор Бануши. Той..

публикувано на 20.04.24 в 09:05
„Добрутро“, 2022 г.

"Реката на забравата" – дебютна изложба на Христина Костова

"Реката на забравата" е първата самостоятелна изложба на Христина Костова, която може да разгледаме от 16 април в Регионалния исторически музей на София. Страстта ѝ към рисуването се появява през 2019 г., когато напуска работата си в Дупница и се мести да живее в София. Всичко започва с малка скица с молив на нейния любим, на обикновена копирна..

публикувано на 20.04.24 в 08:35