Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо студентите празнуват на 8 декември?

Какъв е животът в един от факултетите на СУ?

Снимка: Фейсбук

Началото на празника 8 декември е свързано с първото и до 1920 г. единствено висше учебно заведение у нас – Софийския университет. Рождената дата на университета е 1 октомври 1888 г.

В параграф 25 от Общия правилник на университета от 1905 г. се казва: "На 25 ноември (8 декември), ден на Свети Климент Охридски и празник на университета, става тържествено представление на новия ректор (мандатът е бил едногодишен). Старият ректор чете отчет за вървежа на университета, а новият казва академическа реч". 

Това е официалното начало на 8 декември. То е свързано преди всичко с развитието на науката и културата.

Какъв е животът в един от факултетите на Софийския университет?

“Стопанският факултет е основан отново през 1990 г. Първият декан е проф. Чобанов, който все още е част от нашия академичен състав. Основаването на Стопанския факултет е един доста мащабен проект. Това, което отличава факултета е, че учебната програма е направена по висок западен стандарт. Още с основаването тогава на две специалности – икономика и стопанско управление – се залага изключително силна количествена школа. В икономиката е много важно да се прави количествен анализ, въз основа на който да се вземат решения и да се изграждат политики.

Другото отличително нещо за Стопанския факултет е, че се преподава на чужд език. Имаме специалности на английски, на немски и на френски. Това е още с основаването на факултета, заложено като висок стандарт, който и до ден днешен привлича при нас изключителни таланти, с които е удоволствие да се работи“.

Това каза в интервю за БНР доц. д-р Боряна Богданова, зам.-декан на Стопанския факултет на Софийския университет.

Кирил Спиридонов, Калина Станева, доц. д-р Боряна Богданова и Виктория Бъзинска
“Завършила съм Стопанския факултет през 2006 г. Студентските ми години бяха един от най-прекрасните периоди в живота ми. Период на интензивно учене, но и на създаване на прекрасни приятелства, които и до днес отварят врати. В студентските ми години са положени прекрасни основи на мрежа от контакти, които и до ден днешен подкрепят Факултета в развитието му“, разказва още доц. Богданова в ефира на “Нашият ден“.

“Всяко нещо е свързано с математика, независимо дали е икономика, химия или физика. Не математиката ме насочи към икономиката, а по-скоро интересът към социалното мислене, икономическите процеси, бизнесът – как функционира цялата система. Икономиката описва най-общо една кръгова система, в която ни сме просто участници“, казва в ефира на “Нашият ден“ Виктория Бъзинска, студентка по икономика.

“В моето семейство няма хора с уклон към икономиката. Има към различни други сфери – химия и банково дело“, посочва още тя.

Изкуственият интелект…

“Той представлява следното – всички задачи, които биха могли да се оптимизират. Ако вземем предвид една администрация и процесите в нея, те биха могли да се автоматизират чрез някакъв алгоритъм. Идеята на изкуственият интелект в този случай е оптимизация на човешката производителност“, посочва още студентката Виктория Бъзинска и посочва:

Със сигурност, когато изкуственият интелект навлезе, ще отпаднат много от процесите в икономиката, но на тяхно място ще възникнат нови“.

“Работата на изкуствения интелект е да прави нещата по-добре от хората. В момента има нашумяла тенденция към изкуството, където изкуственият интелект рисува по-бързо от човека и прави по-хубави картини. Артистите използват изкуствения интелект, за да направят още по-добри неща. Това показва, че той ще може да подобри човешката ефективност, но не бих казал, че ще я замени “, казва в ефира на “Нашият ден“ Кирил Спиридонов, който се дипломира наскоро.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бохумил Храбал през 1985 г. (Фотография на Хана Хамплова).

110 години от рождението на Бохумил Храбал

В днешните "Епизоди от живота" се занимаваме с Бохумил Храбал , който е роден на 28 март 1914 г. Днес се навършват 110 години от неговото рождение .  Може да се каже, че Храбал е един от "най-човеколюбивите автори", не само в Чешката, но в Европейската и Световната проза. Произведенията му са превеждани на близо 30 езика, като популярността им..

публикувано на 28.03.24 в 09:11

Осемнайсетгодишен русенец е глобен за продажба на райски газ на непълнолетен клиент

Осемнайсетгодишен русенец е глобен, след като продал голямо количество райски газ на 16-годишно момче. Това съобщи регионалният говорител на МВР в Русе Даниела Малчева, предаде БТА. Сигналът за незаконната продажба на непълнолетното момче бил подаден в полицията от баща му. Той разказал на униформените служители, че забелязал промяна в..

обновено на 28.03.24 в 08:59

Милиони хора са изложени на риск от холера

Милиони хора по света са изложени на риск от холера поради липса на чиста вода, сапун и незадоволителни количества от имунизацията против заболяването. За това сигнализира Международната координационна група по обезпечаване на ваксини и упорства за незабавни дейности. Броят на инфектираните с холера се усилва от 2021-ва година насам, като..

публикувано на 28.03.24 в 08:22

Тенденциите в лечението на белодробен рак

Академия по молекулярна патология и персонализирана медицина на тема "Рак на белия дроб" ще се проведе от 4 до 6 април в София. Първите два дни ще бъдат в мултидисциплинарен формат. Водещи експерти и специалисти от всички медицински специалности, които участват в диагностиката, лечението и проследяването на пациенти с рак на белия дроб, ще изнесат..

публикувано на 27.03.24 в 13:51

Медицинските услуги са поскъпнали

До 60/100 по-скъпи са прегледите без направление при специалисти, показва репортерска проверка, направена в кабинети на клиники, ДКЦ и болници. Поскъпнали са и лабораторните изследвания, както и доплащанията на различни консумативи при операции.  Цените за преглед при различни специалисти в лечебни заведения вече започват от 50-60 лв., а когато..

публикувано на 27.03.24 в 13:37