Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божията трапеза

Снимка: sofia-seminaria

Цялата старозаветна история е подготовка за Царството Божие, т.е. за Изкуплението и спасителни му за човешкия род плодове. Голяма е вечерята, за която става дума в днешното евангелско четиво, защото неизчерпаеми са благата, които тя предлага.

Първите поканени са еврейският народ и неговите духовни водачи, за което основание им дава полученият на планината Синай Божи закон.

В книгата на пророк Исая намираме предсказание за нея: "и Господ ще сложи върху тая планина за всички народи трапеза...". Еврейските първенци отказват поканата, предпочитащи земните наслади пред небесното блаженство. Тогава Домакинът приканва странници от друмища и кърища, но на трапезата има още място за гости. Слугите прибират всички бедни и ощетени, които да напълнят къщата на Стопанина.

Христос завършва притчата с думите: "Никой от поканените няма да вкуси от вечерята Ми, понеже мнозина са звани, а малцина призвани."

Божията трапеза ни очаква, но за жалост и ние подобно на евангелските поканени отклоняваме поканата под най-различни предлози в осъвременена форма. Не бива да забравяме, че привързаността ни единствено към земните наслади ще ни превърне в онези звани, но не избрани християни, носещи това име, но оковали с веригите на зло и грехове душите си.

Ще се опитаме да разчетем Христовите думи: Мнозина са звани, а малцина – избрани. Ще говорим за това какво представлява Божията трапеза и достойни ли сме за нея? Ще го сторим заедно със ставрофорен иконом Николай Георгиев, председател на митрополитския храм "Св. Неделя".



Християнска поезия
Стихотворението "С възторжени слова аз се опитвам…" от Стоян Михайловски в изпълнение на актьора Ириней Константинов.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Катерина Рашевска

Катерина Рашевска: Отвличането на украински деца е геноцид

Защо Русия отвлича украински деца по време на войната и как могат да бъдат върнати те в страната, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Катерина Рашевска , адвокат в Центъра за човешки права в Киев, Украйна. "Нашата организация е създадена през 2013 г. от първите дни на руската агресия, след окупацията на Кримския полуостров. Още тогава..

публикувано на 27.09.24 в 17:45
Андрей Несмачни

Андрей Несмачни: Никоя страна в Европа не е застрахована от руска агресия

Андрей Несмачни е ветеран от войната на Русия в Украйна. Ранен е при Херсон през 2023 г. Когато се завръща в Ирпин, решават с негов приятел да създадат място, в което други ранени войници да могат да работят. Кръщават фабриката са стъклени сувенири Bat Art . Андрей разказва за "Мрежата" по програма "Христо Ботев" защо е важно за възстановяването на..

публикувано на 27.09.24 в 16:20

Андрей: Тази война трябва да стане война на дронове

Андрей и Олга имат лаборатория за изработка на дронове в Украйна. Този август при срещата ми с тях те разказаха за "Мрежата" по програма "Христо Ботев" защо дроновете са важни за тази война, как са започнали да правят дронове и защо те спасяват човешки животи на фронта. "Това е нашата лаборатория. Тук проектираме и произвеждаме всички наши..

публикувано на 27.09.24 в 16:15
Анелия Торошанова и д-р Орлин Колев

Конституционни ребуси и изборни предизвикателства

Преди дни Конституционният съд се произнесе, като обяви Решението на НС за предсрочното прекратяване на мандата на управителя на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов за противоконституционно. В случая решението на КС има ли възстановителен ефект? За ветото на президента по отношение на Закона за адвокатурата. В "Законът и Темида"..

публикувано на 27.09.24 в 14:15
Ана-Мария Кръстева

"Сътворението" – ново предаване търси отговори на екзистенциални въпроси

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден" гостува Ана-Мария Кръстева , водеща на предаването "Благовестие", която сподели подробности за новия си проект – предаването "Сътворението" по програма "Христо Ботев". Тя разказа, че идеята за този проект носи в себе си от дълго време и многократно е опитвала да го реализира, но безуспешно до..

обновено на 27.09.24 в 13:40