Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Божията трапеза

Снимка: sofia-seminaria

Цялата старозаветна история е подготовка за Царството Божие, т.е. за Изкуплението и спасителни му за човешкия род плодове. Голяма е вечерята, за която става дума в днешното евангелско четиво, защото неизчерпаеми са благата, които тя предлага.

Първите поканени са еврейският народ и неговите духовни водачи, за което основание им дава полученият на планината Синай Божи закон.

В книгата на пророк Исая намираме предсказание за нея: "и Господ ще сложи върху тая планина за всички народи трапеза...". Еврейските първенци отказват поканата, предпочитащи земните наслади пред небесното блаженство. Тогава Домакинът приканва странници от друмища и кърища, но на трапезата има още място за гости. Слугите прибират всички бедни и ощетени, които да напълнят къщата на Стопанина.

Христос завършва притчата с думите: "Никой от поканените няма да вкуси от вечерята Ми, понеже мнозина са звани, а малцина призвани."

Божията трапеза ни очаква, но за жалост и ние подобно на евангелските поканени отклоняваме поканата под най-различни предлози в осъвременена форма. Не бива да забравяме, че привързаността ни единствено към земните наслади ще ни превърне в онези звани, но не избрани християни, носещи това име, но оковали с веригите на зло и грехове душите си.

Ще се опитаме да разчетем Христовите думи: Мнозина са звани, а малцина – избрани. Ще говорим за това какво представлява Божията трапеза и достойни ли сме за нея? Ще го сторим заедно със ставрофорен иконом Николай Георгиев, председател на митрополитския храм "Св. Неделя".



Християнска поезия
Стихотворението "С възторжени слова аз се опитвам…" от Стоян Михайловски в изпълнение на актьора Ириней Константинов.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Цветан Димитров

Българските сирена – вкус и пробиотици, предавани през поколенията

Темата за храната далеч не е само въпрос на вкус или удоволствие — тя е тясно свързана с екологията, устойчивостта и културното наследство. Един от хората, които най-ярко олицетворяват тази връзка у нас, е Цветан Димитров — биолог по образование, изследовател по дух и сиренар по призвание. Поводът за нашия разговор с него е предстоящо обучение по..

обновено на 03.06.25 в 12:50

Проф. Нешо Чипев: Най-много пластмаса се изхвърля във водните екосистеми

На 5 юни ще бъде отбелязан Световният ден на околната среда. От 2 до 6 юни Министерството на околната среда и водите провежда у нас инициативата "Зелена седмица". В деня на откриването на изложбата "Подводна вкаменена гора" в Националния природонаучен музей във "Време за наука" гостува проф. Нешо Чипев. Проф. Чипев е  участник в..

публикувано на 03.06.25 в 12:36

Учени от цял свят представиха в България иновации в медицината и фармацията

Проф. Милен Георгиев говори във "Време за наука" за М еждународната конференция за проучване и разработване на природни вещества в медицината и фармацията. 230 гости от над 30 държави са станали част от научната конференция у нас – доказателство, че България вече доказва своя голям изследователски потенциал. По време на събитието са..

публикувано на 03.06.25 в 12:00
Доброслав Димитров

Изкуственият интелект и българското училище

Как с изкуствен интелект да бъде трансформиран начинът на преподаване, как страстта у децата към новите технологии да бъде ангажирана за създаване на повече интерес към учебния процес, по какъв път трябва да поеме българското училище в епохата на технологичната революция – разговор в "Нашият ден" с Доброслав Димитров , председател на УС на БАСКОМ...

публикувано на 03.06.25 в 10:27