Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Terra Култура

За куклите и сцената като културно наследство

Отбелязваме 60 години висше образование за куклен театър в България

Снимка: Малък куклен театър "Слон"

Според повечето изследователи на античната епоха с възникването на кукленото изкуство се заражда кукленият театър във вид, близък до този, познават днес. 

България има своето запазено място в световната култура. Тя е третата страна, която обучава студенти професионално в тази нелека професия от 1962 година насам. За магията на изкуството, в което куклите оживяват, в "Нашият ден" разказват доц. д-р Мирослав Цветанов и актрисата Роза Николова.

"60 години са изключително къс период, в който професионалното образование все още има да догонва професионализма в правенето на артефакта, наречен кукла“, споделя доц. д-р Мирослав Цветанов.

Той е известен най-вече с това, че е създател на водния куклен театър – единствен в България и в Европа. Малък куклен театър "Слон" е създаден през далечната 1988 г. От него е и актрисата Роза Николова. Той е първият частен професионален театър у нас, зад гърба му са повече от 20 спектакли и повече от 30 награди от международни форуми и фестивали.

"Кукленият театър трябва да бъде професионален и много личи разликата, ако се гледа един театър, който съществува през годините, без да има професионално образование и професионално подготвени творци“, казва Роза Николова.

Тя припомня думите на големият художник Иван Кирков, че "Театърът е олтар, в който се събират всичките изкуства“. Това важи за кукления театър, където самата кукла е художествен факт. И тогава вече започва да живее, вече в друго изкуство. В това на актьорите, които не може да нямат подготовка във всички останали области на изкуството и културата.

"Кукленият театър има особено значимо място. За съжаление той е малко познат като изкуство. В обществото съществува една погрешна представа, за която са виновни вероятно творци, че това е изкуство само за деца. Може би защото години наред се наблягаше на работата с деца. Важно е в първите години на своето развие децата да имат контакт с такова изкуство, като театъра и кукления театър в частност. Куклата в кукления театър има съвсем друга функция и се различава съществено от куклата, която е за игра", посочва актрисата.

През новото хилядолетие на сцената навлизат мултимедията и дигиталните технологии. Проектират се 3D персонажи, задвижвани посредством компютърен джойстик, както и илюзорни ефекти.

"За нас беше огромна чест да бъдем част от един международен форум, който се състоя на 8 декември. В рамките на 6 часа дискусии и доклади и различни мнения за кукленото изкуство с изявени творци от 12 страни“, посочва доц. д-р Мирослав Цветанов.

И допълва, че  докладът му на тема "Степен на осъзнато, контролирано въздействие на куклата върху зрителя в кукления театър в условия на дигитална глобализация" засяга онези нови идеи, върху които ще стъпи кукленият театър.

Посланието 

"Да не се озъртат за дребното около себе си. Да разчитат и вярват на своите сили и на вярата в това, което умеят да правят, подчертава доц. д-р Мирослав Цветанов.

Целия разговор с доц. д-р Мирослав Цветанов и Роза Николова можете да чуете в звуковия файл.

Снимки – Малък куклен театър "Слон"
По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Феникс Върбанов с нова изложба и стихове в галерия "Аросита"

Изложбата на Феникс Върбанов " Swell / Мъртво течение " представя автора в нова светлина. Творбите в нея са едновременно близки, но и различни от показаното в наскоро завършилата изложба "Пулсации", в галерия "Стубел". Тук, освен произведения, изпълнени в характерната колажна техника, художникът представя рисунки и литографии. Феникс Върбанов..

публикувано на 22.05.24 в 16:08

"Вазовчета" подаряват песен на всички българи по света за 24 май

Организираното от сдружение "Христо Ботев" Българско неделно училище "Иван Вазов" в Париж отбеляза десет успешни и щастливи години от своето създаване. В театър "Св. Леон" на 19 май се събраха стотици Вазовчета: деца от присъствената и дистанционната форми на обучение, техни родители, бивши ученици и учители, български и френски приятели на училището,..

публикувано на 22.05.24 в 12:00

Дечко Узунов. Съзидания

" (…) Това, което си създал, това е твоят живот." Дечко Узунов През 2024 г. се навършват 125 години от рождението на големия български художник и интелектуалец Дечко Узунов (1899–1986). Едва ли ще се намерят малцина, които да не знаят името му, да не са се срещали с негови творби, които отдавна са в музеите и днес определяме с думата..

публикувано на 22.05.24 в 11:18

"Музика в портрети" с фолклорния оркестър на БНР

Преди поредното любопитно издание на проекта на Оркестъра за народна музика на БНР – "Музика в портрети"  диригентът Димитър Христов споделя в "Нашият ден" повече за предстоящото музикално събитие. На 23 май от 19 ч. в Първо студио на БНР Оркестърът за народна музика ще свири заедно с трима интересни и талантливи гост-солисти. По думите..

публикувано на 22.05.24 в 11:11

Среща с автограф: "Моята сила. Диагноза за цял живот" на Димитрина Шишкова

Обръщате ли достатъчно внимание на тялото си? Грижите ли се за него толкова често, колкото за вещите си? Отделяте ли му същото време и старание, както на работата си? Главната героиня в тази книга води обикновен, спокоен живот. Започнала от най-начално ниво своята кариера, постепенно Ива става ценен професионалист, обичан и уважаван колега. Един..

публикувано на 22.05.24 в 10:00