Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Дива Коледа“ на “Малките 5“ за втора поредна година

3
Снимка: БГНЕС

И тази година “Малките 5 кьошета“ се преобразиха с уникален коледен дух и важно послание със събитието “Дива Коледа”. Тази година темата е дивата природа, а каузата – опазването на редките животински видове. През целия месец декември мащабна зелена инсталация на фасадата на "Слънце Луна“ ще напомня за богатството на дивата природа, а малките търговци наоколо ще подкрепят каузата с тематични декорации и продукти, вдъхновени от животните.

Въздействащата коледна украса насочва вниманието към проблема за близо 2000 критично застрашени от изчезване животински вида, като африкански горски слон, черно-бял лемур, адакс, тигър, жълтокачулато какаду, макак и панголин.

Животните, които мога да се видят в главните роли на тазгодишната украса на “Малките 5”, са обект на грижите на столичния зоопарк, който е партньор на инициативата.


За коледните каузи и защитата на застрашените животински видове от цял свят, разказва в “Нашият ден“ Влади Герасимов:

“Каузата “Дива Коледа“ е продължение на миналогодишната ни коледна украса на “Малките 5 кьошета“, което е едно място с много атмосфера. Смятаме, че е много подходящо да се превърне в градска среда и да събере хора покрай празниците, на които да разкажем истории, като тази за изчезващите диви животни по света.

В случая минаваме от глобалното към локалното и разказваме за дивите животни, които пребивават в зоопарка в София. Чрез инсталацията сме визуализирали различни животни“.


Програмата стартира в България през 2022 г. с ново поколение банкови карти, направени от 85,5% рециклирана и рециклируема пластмаса и важно послание в подкрепа на биоразнообразието в над 30 страни по света: “Докато тази карта изтече, много застрашени видове може да изчезнат”.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

Снимки:БГНЕС
По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Тервел-Любомир, или как младите визионери променят страна ни?

Тервел-Любомир е на възраст, когато повечето младежи са в началото или средата на студентските си години. За разлика от тях, той вече е завършил висшето си образование в Минно-геоложкия университет (МГУ) в София и е успял да регистрира свой стартъп. Неговото начинание е свързано с два от многото му интереси – биотехнологиите и квантовите..

обновено на 23.05.24 в 11:43

Що е то елитно образование?

Що е то елитно образование? В технологичното време, в което растат децата, имайки достъп от най-ранна възраст до различни езици, екрани и медии, как се преподава в едно престижно българско училище – разговор в "Нашият ден" с Александър Чакмаков , директор на Първа английска езикова гимназия . По думите на Чакмаков учителството е вътрешно..

публикувано на 23.05.24 в 10:35
Румен Джагаров

Да се преместиш на село. Носталгия, мечта или вид протест?

Румен Джагаров е млад архитект, който преди време разказа пред нашите слушатели как скицира стари къщи, за да ги съхрани в паметта ни. Той е представител на поколението "Z", отраснал в големия град, но виждащ бъдещето си в малко населено място.  За живота си в Ново село, трудностите, но най-вече за хубавите страни, говори самият Румен в рубриката..

обновено на 23.05.24 в 09:52
Радка Аргирова

Ваксина срещу HIV – защо чак сега?

Епидемията от СПИН, която започна преди 45 години, остава един от най-големите предизвикателства за медицината. През тези години учени и лекари се стремят към разработването на ефективна ваксина срещу HIV (Human Immunodeficiency Viruses, човешки имуннодефицитни вируси) . Наскоро започнаха клинични изпитания на обещаващи разработки, които могат да..

обновено на 23.05.24 в 09:19