Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лалка Димитрова: Усещането на корупция се носи като смрад във въздуха

АКФ връчи, за трета поредна година, наградите "Червена линия: журналистика срещу корупцията". Бойко Станкушев, директор на фондация "Антикорупционен фонд", подчерта: "Без смелостта на журналистите, които неотстъпно разкриват пред обществото добре прикрити злоупотреби и несправедливости, борбата с корупцията е невъзможна. Това е посланието на наградите и надеждата ни е, че с тях отдаваме дължимото на ключовия принос на журналистическата общност за разкриването и противодействието на корупционните практики“.

Тази година за наградата бяха номинирани 36 журналисти. "Червена линия" за регионална журналистика бе присъдена на Лалка Димитрова от "Дарик" - Бургас за разкриване на регионалните измерения на проблем с европейско значение – липсата на надеждна система за идентификация на влизащите в България лица, търсещи закрила.

Заедно с адв. Стоян Мадин, изпълнителен директор на фондация "Български адвокати за правата на човека" и член на журито, тя беше гост на "Мрежата".

Хубава журналистика

Лалка Димитрова: "Повечето от нас, които правим истинска журналистика, трябваше да се сбогуваме с част от илюзиите си и с онова, което пишеше в учебниците ни, че е важна единствено истината, само истината и нищо друго освен истината, и че това е нещо възможно. Оказа се обаче, че ситуацията към днешна дата е много, много по-различна. И аз доскоро си мислех, че истината е най-силното оръжие, само че се оказа, че в момента ние използваме истината като танк, с който водим хибридна война. Разбира се, че ние сме губещите във всяка една ситуация, но хубавото е, че регионалните журналисти имат и гръбнак, имат и кураж, имат и смелост, и добро образование, защото е много важно това, за да работиш тази професия.“

Битката на корупцията срещу обективната журналистика

Лалка Димитрова: "За корупция се говори много, но никой не казва как тя може да бъде измерена, за да можем да ѝ се противопоставим ефективно. За съжаление на този етап тази битка е чрез посочване на конкретни примери от страна на журналистите, за които държавните институции трябва да си свършат работата. И пак за съжаление, често тези институции генерират тази корупция и днес си мисля, че журналистиката е изгубила основната си функция да бъде коректив на властта. Така изглежда.

Има един индекс "Усещане за корупция" – това усещане за корупция се е пропило във всяка фибра на телата ни, това се носи като смрад във въздуха. И тук идва работата на журналистите, макар механизмите за реакция са доста по-ограничени за нас.“

Стоян Мадин: "Корупцията е обществено явление и като обществено явление, докато имаме обществена търпимост към него, тя няма да изчезне. А за да може да изградим една обществена нетърпимост, трябва да разобличаваме корупцията. Промяната започва от създаването у хората необходимост да се борят за моралните ценности. Когато имаме едно такова общество, то то много трудно може да бъде корумпирано. Това е дълъг процес и той не може да се случи за 2-3 години, за 10 години дори не може да се случи, но ако имаме ясната визия какво искаме да постигнем, то ние можем да започваме отсега. Обикновеният човек има визия за съвсем други неща. Корупцията е причината, а обикновено хората виждат следствието и не си задават въпроса за това каква трябва да е причината, за да се случва това или онова. Трябва да има повече смели хора, които да искат да се спазват законите. Смелите хора са адвокати, журналисти, съдии, прокурори, политици. Просто време е да кажем: "Не! Нещата няма да се случат по този начин. Искаме да променим правилата на играта. Не искаме да живеем в държава, където най- хубавото нещо е нощното шкафче пълно с кюлчета. Ние не я искаме тази ценност. Ние искаме нещо друго. Ние в това шкафче не искаме кюлчета, ние искаме – книги, искаме идеи. Искаме бъдеще!“

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.

Снимка – Pixabay

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13
Божана Славкова

Божана Славкова, победителката в Mili Dueli: Провокират ме дребни неща

Божана Славкова, победител в най-големия световен поетичен конкурс Mili Dueli, се превърна в първия български автор, спечелил голямата награда с безапелационните 968 точки . Това отличие тя получи за нейния поетичен филм "Дървото с некролозите", създаден съвместно с Денис Стоянов и Денислав Маринов. Божана Славкова се занимава с поезия, кино,..

обновено на 26.04.24 в 10:17

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25