Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Изложбата "Домове" възражда картичката като художествен формат

Изложбата "Домове" в "Ателие 28" в столицата представя художествени творби под формата на картичка. Художникът Ивайло Вълканов е воден от идеята си да възроди мисията на картичката днес. Ивайло се вдъхновява от творчеството на Антон дьо Сент Екзюпери, от Рилке и от Юнг, а сюжетите си рисува основно с акварел. Цветовете са ярки, някои от творбите са и графики, а темите абстрактни, разказва Ивайло Вълканов:

"Опитвам се да възстановя романтиката от получаването на картичка. Откакто имам съзнателни спомени за себе си, винаги съм имал специално отношение към картичките. Когато преди 4 години започнах да рисувам избрах тази форма на израз, това е много приятна форма на изкуство. Миниатюрата изисква една интимност, едно вживяване, и предизвиква човека да забави темпото. "Цитаделата" е символ на дома, на човешкия прогрес, човешката цивилизация. Цитаделата е дом на човека."


Мисията на Ивайло с изложбата "Домове" е да възроди картичката като художествена творба и като жест, който днес може би е малко позабравен. Вдъхновява се в много от творбите на Екзюпери, сред които от "Цитаделата" – книга философия за същността на човека, за общуването му със себеподобните, за ценностите му и за мястото му в света. "Моя душа, къде си? Чуваш ли ме? Аз ти говоря, аз те викам, тук ли си?"– това е молитвата, с която на късни години Юнг се обръща към душата си – най-важният персонаж не само в неговата наука, но и в неговото собствено битие и мислене. Друга творба представя Рилке – "Портите на Рая.


Изложбата може да бъде разгледана всеки делник след 15 часа до 14 декември.

Ивайло Вълканов е адвокат по професия и образование, но преди години изпитва порив да започне да рисува и днес не си представя своя ден, без да рисува и организира различни изложби с творбите си.

Снимки: личен архив на Ивайло Вълканов
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Нощният рицар Кирил Недков и любовта към актьорската игра

Когато носиш няколко дини под мишница, все се надяваш никоя от тях да не падне до финалната права. Не толкова за да докажеш, че си успял да ги пренесеш цели, колкото за да се насладиш на момента, в който към дините ще можеш да добавиш и малко сиренце. Точно този миг на наслада обаче често ни убягва, защото винаги успяваме да излъжем съзнанието си, че..

публикувано на 03.06.23 в 08:45

"Кулата" – една модерна приказка за модерния объркан свят

Една нова българска пиеса започва сценичния си живот в Театър 199 "Валентин Стойчев". Пиесата е на младия актьор Борис Кръстев, който спечели с нея конкурса за нова българска драматургия, организиран от Театър 199 на името на голямата актриса Славка Славова. Творбата му беше отличена в конкуренцията на още 45 текста, участващи в конкурса...

публикувано на 02.06.23 в 14:50

С името на Ботев

Всяко поколение има своя Ботев. Това е така, защото универсалните истини се четат различно от всяко поколение.  Денят 2-ри юни се свързва с няколко точки върху картата на България, които непременно са важни за отбелязването на паметта на Ботев и падналите за свободата и независимостта на отечеството. Враца, Калофер, Ботевград. Как възприемаме света на..

публикувано на 02.06.23 в 14:17
Веселин Начев

Веселин Начев – "Фигурално"

Четвъртата изложба на художника Веселин Начев в галерия "Стубел" не е просто продължение на предишните три. Тя дори не е непременно естествената следващата стъпка в неговата творческа  хронология. Със заглавието си "Фигурално – живопис" тя е като придихание, като артефакт между обичайния ритъм, като осъзнаване да се спре времето.  Веселин Начев и..

публикувано на 02.06.23 в 13:32

"Балада за изгубените планини" – мост между културите

Днес, 2 юни, в деня на празника на Италианската република, от 19 часа в Софийската градска художествена галерия ще бъде представена новата книга на един от италианските преводачи на българския автор Йордан Радичков Данило Манера "Балада за изгубените планини". Преводът от италиански е дело на младия преводач Нина Караманова. В представянето ще..

публикувано на 02.06.23 в 11:40