Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Декалог на тревогата" звучи на шест езика в "Сфумато"

Снимка: sfumato.info

В Театралната работилница "Сфумато" текат последните репетиции на международното ателие "Декалог на тревогата". Ателието е партньорски проект с Националния театър на Люксембург в рамките на мултинационален творчески проект "Катастрофа", иницииран от UTE (Съюз на театрите на Европа), за периода 2022-2023 година.

Ръководители на "Декалог на тревогата" са режисьорите Маргарита Младенова и Иван Добчев.

"Това е проект, който подготвяме от две години. То е ателие, но носи всички белези, макар и в чернова, на бъдещото представление. Участват актьори от много държави, мултилингвистичен е проектът. На шест езика се говори в самото представление, което е върху текстове от Чехов, Платон, Софокъл, Достоевски, Селин, Мюлер, Бюхнер, Арто, Цветаева, Калдерон. И има също така сонгове – песни между фрагментите, върху които работим с Христо Намлиев. Те са върху поезия на Ани Илков, Елиът, един хор от Софокъл имаме.

Имаме много активен диалог, огромно доверие на тия момчета и момичета. Те гледаха и спектакли на "Сфумато" и казват, че от спектаклите, които гледат, разбират много по-бързо и дълбоко какво е "Сфумато" като поетика, къде са попаднали и какво се иска от тях, отколкото само говорене и четене", разказа в "Артефир" Маргарита Младенова.

Участниците са подбрани спрямо езика, на който са писани текстовете, включени в спектакъла, обясни проф. Младенова.

В представлението участват Александра Чорович, Биляна Георгиева, Борис Кръстев, Васил Дуев-Тайг, Даниел Пинто, Дени Бойе, Жером Бюрелбах, Константинос Хаджисавас, Мария Карамитри и Сава Драгунчев.

Драматург е Флориан Хирш, сценографията е на Елена Иванова, композитор - Христо Намлиев.

Спектакълът ще се играе в "Сфумато" само четири пъти – на 17, 18, 19 и 20 декември.

След премиерата в България предстоят премиерни представления в Люксембург, участие във фестивал на целия проект "Катастрофа" в Порто (Португалия), а след това – още фестивали и турнета в европейски театри.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Краткият рай на Николай Искренов

Тази година наградата на редакция "Хумор и сатира" на Националния конкурс за хумор и сатира в град Кубрат спечели столичният поет Николай Искренов.  Журито оцени искрените, човешки и "кинематографични" стихове, които той бе предложил за участие. Оказа се обаче, че Николай Искренов има не само сатирични стихотворения, палитрата на неговите интереси е..

публикувано на 29.06.24 в 08:00

Кулябин, Коршуновас и една "Среща сред цъфналите праскови"

Три големи събития предстоят в рамките на фестивала "Световен театър в София" . Повече за вълнуващите театрални преживявания, които очакват българската публика  в "Артефир", разказва театроведът Асен Терзиев . Това е 18-о издание на фестивала, който е част от Културния календар на Столична община. "Страх и отчаяние в Третата империя" –..

публикувано на 28.06.24 в 16:37
Мариус Донкин

Мариус Донкин взе голямата награда на Международния фестивал "МоноАкт" – Косово

Химн за обичта и толерантността е монодрамата "Господин Ибрахим и цветята на Корана", с която актьорът Мариус Донкин спечели голямата награда на VI издание на Международния фестивал "МоноАкт" в Косово . Пет пиеси участваха в състезателната програма, като моноспектакълът по едноименното произведение на Ерик-Еманюел Шмит заслужи овациите на..

публикувано на 28.06.24 в 15:59

Международният форум за кирилицата продължава

Това издание на "Артефир" пренася слушателите на церемонията по откриването на Международния форум за кирилицата "Азбука, език, идентичност" . Двудневното събитие, инициирано от вицепрезидента на Република България Илияна Йотова, започна на 27 юни в зала 6 на НДК и продължава днес (28 юни) в Регионалния исторически музей - Пловдив...

публикувано на 28.06.24 в 15:10
Кадър от филма „Защото обичам лошото време“

София Филм Фест на път

Повече от 15 години инициативата "София филм фест на път" възпитава вкус към стойностно кино. Програмата включва филми, прожектирани на последните издания на кинофорума. Всяка година се добавят нови български градове. През 2024 г. за първи път ще се проведат "СФФ в Пазарджик" и "СФФ в Якоруда". Предстои и 12-ото издание на "СФФ в Севлиево". В..

публикувано на 28.06.24 в 14:45