Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Със стремеж към една неделна баня

Сцена от "Баня" в Сатиричния театър "Алеко Константинов"
Снимка: satirata.bg

Със стремеж към една неделна баня…
И надежда за по-чист понеделник

Радиотеатърът представя премиерата си "Баня" – радиоадаптация по пиесата на Владимир Маяковски на 8 януари от 16.00 часа.

Участват артистите: Георги Златарев, Росен Гицов, Димитър Илиев, Георги Сиркатов, Румен Драганов, Георги Богданов, Станислава Коцева, Кристина Топалова.

Адаптация и постановка: Станислава Кирилова

"Трудно е да се каже кое не провокира съвременните интерпретации по пиесата "Баня", трудно е и да се сблъскаме толкова челно с едни проблеми, които аха да си кажем, че отдавна са минало, но които ни следват по петите вече десетилетия наред… Труден е и хуморът на Владимир Маяковски, малко озъбен и хапещ, такъв, от който боли вътрешно, с болка, която не сме склонни  да демонстрираме пред света. Труден е и безпределния буквализъм, с който този провокативен поет ни облива, трудно се преглъща и това, че всичките отговори са  дадени, че няма Хамлетова дилема, че понякога нещата са или добри, или лоши, без право на интерпретация. Трудно е и да приемем, че сме пренесли старите практики в новото време, че машината ни на времето май че е счупена и че ако сме мръднали времево, то морално не сме.

Коя ще да е тази баня в "Баня", където проблемите са от мръсни по-мръсни – злоупотреба с власт, протекционизъм, бюрокрация, цинизъм и овеществена простотия поставена на най-висше държавно ниво? То като че ли и това е въпросът, който най-смълчано виси над всички останали очевидности… къде е банята, в която ще се отмият нечистотиите на порочността във властта? Коя ще е неделята, в която ще се окъпем /по стар български обичай/?... а годината 2030 е само условна…"

Станислава Кирилова

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Електричеството в нас

На 26 март от 16 часа Радиотеатърът ще излъчи премиерното повторение на пиесата "За едно явление в електричеството". Радиокомпозицията е по разкази на Чехов, съотнесени по такъв начин, че възпроизвеждат атмосферата на най-съкровените му пиеси. Ето какво казва проф. Людмил Димитров за тази постановка: "Градина, сватба, самоубийство, монах,..

публикувано на 18.03.23 в 08:50

"Кентървилският призрак" от Оскар Уайлд плаши с хумор

И през 2023 г. Радиотеатърът не забравя мисията си да продуцира качествена драматургия за деца и тийнейджъри. На 16, 17 и 18 януари от 7.20 часа слушайте премиерата на трите части на "Кентървилският призрак" от Оскар Уайлд. Точно защото говорим за текст на Уайлд, тук внимателно е избегната една досадно честа практика при историите за деца,..

публикувано на 12.01.23 в 12:15

Ръкописите не горят

В богатия си фонд Радиотеатърът на програма "Христо Ботев" пази едни от най-големите шедьоври на словесното и драматургичното творчество, създавани през последните осем десетилетия. Щастливи ви сме да съобщим, че редом до тях застава един от най-значимите романи в руската, а и в световната литература –   "Майстора и Маргарита " от Михаил Булгаков...

публикувано на 23.12.22 в 13:39

Животът винаги предлага "План Б"

В неделя (20.11.2022) Радиотеатърът на програмата "Христо Ботев" ще представи своята премиерна радиопостановка по документални разкази "План Б" от Яна Добрева , която вече имаше своята сценична реализация в столичния "Сити Марк Арт Център". Зависимостите не подбират своите жертви. За тях полът и образованието, етносът и материалното положение,..

публикувано на 17.11.22 в 13:25

Думи в памет на Майя Динева

На 7-и септември загубихме нашата скъпа колежка Майя Динева. Тя не би допуснала да говорим патетично за нея. Тя най-много би искала да се съберем, да се посмеем, да разкажем някоя забавна случка от театралния живот и от работата ни в "Радиотеатъра", да си спомним за непрежалимата ѝ приятелка Негрита, да изпием по едно питие така, както тя изпращаше..

публикувано на 07.09.22 в 12:35