Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Със стремеж към една неделна баня

Сцена от "Баня" в Сатиричния театър "Алеко Константинов"
Снимка: satirata.bg

Със стремеж към една неделна баня…
И надежда за по-чист понеделник

Радиотеатърът представя премиерата си "Баня" – радиоадаптация по пиесата на Владимир Маяковски на 8 януари от 16.00 часа.

Участват артистите: Георги Златарев, Росен Гицов, Димитър Илиев, Георги Сиркатов, Румен Драганов, Георги Богданов, Станислава Коцева, Кристина Топалова.

Адаптация и постановка: Станислава Кирилова

"Трудно е да се каже кое не провокира съвременните интерпретации по пиесата "Баня", трудно е и да се сблъскаме толкова челно с едни проблеми, които аха да си кажем, че отдавна са минало, но които ни следват по петите вече десетилетия наред… Труден е и хуморът на Владимир Маяковски, малко озъбен и хапещ, такъв, от който боли вътрешно, с болка, която не сме склонни  да демонстрираме пред света. Труден е и безпределния буквализъм, с който този провокативен поет ни облива, трудно се преглъща и това, че всичките отговори са  дадени, че няма Хамлетова дилема, че понякога нещата са или добри, или лоши, без право на интерпретация. Трудно е и да приемем, че сме пренесли старите практики в новото време, че машината ни на времето май че е счупена и че ако сме мръднали времево, то морално не сме.

Коя ще да е тази баня в "Баня", където проблемите са от мръсни по-мръсни – злоупотреба с власт, протекционизъм, бюрокрация, цинизъм и овеществена простотия поставена на най-висше държавно ниво? То като че ли и това е въпросът, който най-смълчано виси над всички останали очевидности… къде е банята, в която ще се отмият нечистотиите на порочността във властта? Коя ще е неделята, в която ще се окъпем /по стар български обичай/?... а годината 2030 е само условна…"

Станислава Кирилова

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вера Мутафчиева

Трагикомедия или ведър темерутлук – историята на една психическа устойчивост

"Мама и татко се сгодиха през октомври 1927 г." – с това изречение започва "Бивалици", автобиографичната книга на Вера Мутафчива. С неподражаемия си стил и гледната точка на всеприсъстващ автор тя разказва първите си съзнателни спомени, всъщност опреди това както стана ясно. Със забележителен стоицизъм, ирония и самоирония тя предава не само своите..

публикувано на 02.09.23 в 09:10

Силвия Чолева: Обществото ни е загърбило нормалното живеене сред хаос и цинизъм

На 18 юни от 16 часа Радиотеатърът ще излъчи премиерната си постановка "Авариен изход" по поетесата на Силвия Чолева. На 25 май имаше предварително прослушване на радиопостановката с публика във Второ студио на БНР. Дойдоха много почитатели и ценители на съвременната българска драматургия. Още едно доказателство, че българската театрална публика има..

публикувано на 10.06.23 в 08:40

"Авариен изход" на живо с публика

До март месец 2020 Радиотеатърът беше създал традицията да кани публика във Второ студио, с която заедно – слушатели и изпълнители – да прослушват премиерните постановки на български пиеси. Интересът към прослушванията на живо беше голям. За съжаление Covid епидемията прекрати тези събирания. Сега с голяма радост съобщаваме, че редакцията ги..

публикувано на 22.05.23 в 09:15

Любовни измерения

Нина Мазур е известна украинска театрална критичка. Пише и монодрами. Често са свързани с Шекспир, но всъщност се интересува повече от жените около Шекспир. Като заобиколим изминалите векове, които така и не отговориха на загадката около личността на Шекспир, премиерата на Радиотеатъра "Агнес, жената на Уил", на 14 май от 16 часа , предлага странна..

публикувано на 13.05.23 в 09:45

Имало едно време…

Премиерата за деца на Радиотеатъра започва с Имало едно врем e … Както трябва да започват всички приказки. Имало едно време едно хипопотамче на име Туртухчо, което живеело в Африка, в Хипопотамия. Туртухчо бил много любознателен, обичал да научава нови и нови, и нови неща… Да, този път малките ни слушатели ще се запознаят с Туртухчо,..

публикувано на 11.05.23 в 09:48