Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Годишните бургаски награди за литература

Снимка: burgas.bg

В началото на месец декември бяха връчени годишните Бургаски литературни награди на официална церемония в Операта.

Плакет "Христо Фотев" - за поезия – бе присъден на Иван Сухиванов;

"Пегас" за поезия, проза или литературна критика бе присъден на Керана Ангелова;

"Златен Пегас" – голямата награда, която се връчва през 2 години за цялостно творчество по предложение на Бургаската писателска общност, бе присъдена на литературния критик, историк и университетски преподавател проф. Светлозар Игов.

А плакет "Петко Росен” - за проза – бе присъден на Антония Апостолова, за книгата ѝ – "Нас, които ни няма". Книгата проследява историята на две семейства, които живеят в Бургас. В центъра на романа е тийнейджърската любов – между Мартин и Антония. Сюжета има препратки към научната фантастика, космологията, философията, поезията, бургаските "потайности", с неочакваните метафори и почти съвършеното познание на чувствата. Централна роля има и разбирането за смъртта, и то е различно за различните герои.


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спомени за телекоми, банки и още нещо

Редакция "Хумор и сатира" съхранява памет за почти 70 години назад, към която се връщаме често в "Голямата къща на смешните хора" – кога по-отдавна, а кога както този път в по-скорошни години. Тази неделя (3 март) след новините в 18 ще чуем: "Истинските новини" – предложението за данък свръхпечалба и спомени за телекоми, банки и хора...

публикувано на 02.03.24 в 09:25

Книгата, посветена на любовта на Ленард Коен

Излезе на български новата книга "Танцувай с мен. Ленард Коен и неговата голяма любов". Тя е на успешната писателска двойка, която пише под псевдонима Силвия Франк, създадена от психоложката и художничка Силвия Вандермер и етнологът Франк Майерверт. Книгата е посветена на любовта на световноизвестният композитор, поет и певец Ленард Коен към неговата..

публикувано на 02.03.24 в 08:45

Ивайло Ненов: Учениците не гъкват, когато слушат "Епопея на забравените"

В празничния 3 март актьорите от Русенския драматичен театър "Сава Огнянов" ще посрещнат публиката си със спектакъла "Епопея на забравените". По този начин трупата се включва в организираните от Община Русе чествания на националния празник на България. Постановката по една от най-значимите творби на Иван Вазов е дело на режисьора Ивайло Ненов...

публикувано на 01.03.24 в 16:05
Димитър Узунов

Въпроса за креативността с представление на Димитър Узунов

"Как да се превърнеш в Айнщайн за един час?" се завръща на сцена "Дерида" в своя нов формат. Това е един спектакъл, посветен на креативността. В новата му версия има и нови акценти. Сред тях е музика и звуков дизайн на Никола Груев-Котарашки: "Важно е да осъзнаем, че всеки може да бъде креативен. Това не е възможност само на талантливите, защото..

обновено на 01.03.24 в 13:48

Нова изложба на Вили Николов

Художникът представя своята нова изложба "Естетика Полифония" в галерия "Милениум". Експозицията включва разнообразни теми и сюжети, каквито са фолклорът, конете, легендите, самодивите, джазът и блясъкът на лъскавите музикални инструменти, разказва Вили Николов. "Третирам боите като графика и това ме отличава в най-голяма степен от другите..

публикувано на 01.03.24 в 12:25