Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Годишните бургаски награди за литература

Снимка: burgas.bg

В началото на месец декември бяха връчени годишните Бургаски литературни награди на официална церемония в Операта.

Плакет "Христо Фотев" - за поезия – бе присъден на Иван Сухиванов;

"Пегас" за поезия, проза или литературна критика бе присъден на Керана Ангелова;

"Златен Пегас" – голямата награда, която се връчва през 2 години за цялостно творчество по предложение на Бургаската писателска общност, бе присъдена на литературния критик, историк и университетски преподавател проф. Светлозар Игов.

А плакет "Петко Росен” - за проза – бе присъден на Антония Апостолова, за книгата ѝ – "Нас, които ни няма". Книгата проследява историята на две семейства, които живеят в Бургас. В центъра на романа е тийнейджърската любов – между Мартин и Антония. Сюжета има препратки към научната фантастика, космологията, философията, поезията, бургаските "потайности", с неочакваните метафори и почти съвършеното познание на чувствата. Централна роля има и разбирането за смъртта, и то е различно за различните герои.


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нощният рицар Кирил Недков и любовта към актьорската игра

Когато носиш няколко дини под мишница, все се надяваш никоя от тях да не падне до финалната права. Не толкова за да докажеш, че си успял да ги пренесеш цели, колкото за да се насладиш на момента, в който към дините ще можеш да добавиш и малко сиренце. Точно този миг на наслада обаче често ни убягва, защото винаги успяваме да излъжем съзнанието си, че..

публикувано на 03.06.23 в 08:45

"Кулата" – една модерна приказка за модерния объркан свят

Една нова българска пиеса започва сценичния си живот в Театър 199 "Валентин Стойчев". Пиесата е на младия актьор Борис Кръстев, който спечели с нея конкурса за нова българска драматургия, организиран от Театър 199 на името на голямата актриса Славка Славова. Творбата му беше отличена в конкуренцията на още 45 текста, участващи в конкурса...

публикувано на 02.06.23 в 14:50

С името на Ботев

Всяко поколение има своя Ботев. Това е така, защото универсалните истини се четат различно от всяко поколение.  Денят 2-ри юни се свързва с няколко точки върху картата на България, които непременно са важни за отбелязването на паметта на Ботев и падналите за свободата и независимостта на отечеството. Враца, Калофер, Ботевград. Как възприемаме света на..

публикувано на 02.06.23 в 14:17
Веселин Начев

Веселин Начев – "Фигурално"

Четвъртата изложба на художника Веселин Начев в галерия "Стубел" не е просто продължение на предишните три. Тя дори не е непременно естествената следващата стъпка в неговата творческа  хронология. Със заглавието си "Фигурално – живопис" тя е като придихание, като артефакт между обичайния ритъм, като осъзнаване да се спре времето.  Веселин Начев и..

публикувано на 02.06.23 в 13:32

"Балада за изгубените планини" – мост между културите

Днес, 2 юни, в деня на празника на Италианската република, от 19 часа в Софийската градска художествена галерия ще бъде представена новата книга на един от италианските преводачи на българския автор Йордан Радичков Данило Манера "Балада за изгубените планини". Преводът от италиански е дело на младия преводач Нина Караманова. В представянето ще..

публикувано на 02.06.23 в 11:40