Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Борисов: Как се създава еднорог?

Снимката е илюстративна
Снимка: @pixabay

Първият български еднорог се занимава с издаването корпоративни дебитни карти в комбинация с платформа за управление на разходи в над 30 държави. Привлича служители от цял свят. Компанията, създадена през 2018 г., е оценена от инвеститорите на 1 млрд. долара и се превръща в първата млада компания еднорог. Набраният капитал ще бъде вложен в разширяване на бизнеса в Европа и на най-големия пазар на финтех услуги – САЩ.

"Всичко започва с това човек да вземе решение и да направи компания. Смея да кажа, че в България в последните 10 години започна да се създава, т.нар. "екосистема", която включва не само фондове за дялово инвестиране и рисков капитал. В момента в страната има над 15 фонда, които подпомагат стартиращи бизнеси. Това включва идея, събиране на екип, който има опит да прави такъв тип компания."

Това каза в интервю за БНР един от основателите и главен изпълнителен директор на първия български еднорог Христо Борисов.

Според него първите клиенти дават крила на идеята и подпомагат критичното мислене и какво е необходимо, за да се реализира добре на пазара.

През 2018 г. Христо Борисов решава да стартира собствена компания заедно с Бойко Караджов благодарение на "ангели инвеститори".

"Фондът за дялово инвестиране се включи през януари 2019 година и с първоначален капитал от 1 млн. лв. ние успяхме да развием идеята до фаза, в която имахме клиенти от 16 държави“, казва Борисов.

И допълва, че едно от най-важните неща за една стартираща компания са първите клиенти и първите хора – дори те да не виждат 100% как ще се реализира този продукт, биха подали ръка и биха пробвали този продукт.

Реално в първия ден на локдауна в България – 13 март 2020 г. компанията получава своята спасителна инвестиция.

"Едно от условията на инвестицията е централата на дружеството да бъде преместена в САЩ, в Нидерландия или във Великобритания. Като ние решихме, че Лондон има най-добрата среда за това, което ние правим“, казва още той.

Понякога рискът е прекалено голям за фондовете и те предпочитат да залагат на страни, в които се чувстват по-комфортно.

Историята на българския финтех показва, че в България може да се изграждат глобално важни продукти.

"В момента дружеството оперира на два континента. Предлагаме услугата си в цялата европейска икономическа зона плюс САЩ. През октомври 2022 г. отворихме наш офис и в Ню Йорк", казва още Борисов.

Компанията вече има 267 души персонал и надеждите за 2023 г. са свързани с планове за растеж и големи очаквания от американския пазар.

"Планираме да бъдем малко по-предпазливи от гледна точка на растеж. Ще отворим около 100 позиции и планираме да бъдем около 350 човека глобално в седемте офиса на компанията“, споделя той.

Как две софийски момчета създадоха бизнес, оценен в момента от пазара за над милиард долара?

Израснал в столичния квартал "Дружба", Христо Борисов помни годите на прехода. Разбира се, 1994 г. и успехите на българския отбор на Световното първенство по футбол в САЩ, както и опашките за бензин. Христо Борисов се запознава с Бойко Караджов е една от големите български технологични компании.

"Играехме по цял ден навън, возехме се по рейсовете. Тогава нямаше технологии", спомня си Борисов. Той споделя, че гори в това, което прави в момента, но вече е по-различно с две деца и семейство.

Да правиш бизнес на два континента 

"Голяма част от продукта, който ние създаваме, е насочен към компании, които са международни. Това е една от големите добавени стойности, които ние даваме“, казва още Борисов.

От какво се нуждае България?

"Важно е като бизнес среда, всички фактори, които са свързани с качеството на живот, свободата на словото, приемането на България в еврозоната, Шенген са изключително важни“, твърди той.

"През следващите шест ще достигнем до работещо правителство и да има работещи механизми, които да подпомагат бизнес средата, казва още Христо Борисов в "Нашият ден".

Чуйте пълния разговор с Христо Борисов, главен изпълнителен директор на първия български еднорог, в звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Празнично богослужение, в първия ден на Възкресение Христово, в митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“ в София

Възкресение Христово – празникът на празниците

"Христос възкръсна от мъртвите, като чрез Своята смърт победи смъртта и на ония, които бяха в гробовете живот подари." Това са словата от Пасхалния тропар, който огласява всички храмове в нощта на Христовото възкресение. Те разкриват неговата същност, благодарение на която ние човеците придобихме живот вечен. От светлината на Неговото..

обновено на 05.05.24 в 13:39

Стара семейна рецепта за козунак от село Габра

В софийското село Габра тази събота навсякъде мирише на козунак, защото тамошното Народно читалище "Стоян Богданлийски 1931" организира кулинарният конкурс "Най-вкусен домашен козунак". Целта му е съхраняване и насърчаване на традицията за домашно приготвяне на празничните хлябове. 83-годишната баба Гергана споделя стара рецепта за козунак,..

обновено на 04.05.24 в 16:03

Храна за нечовеци

Храните за животни са също толкова важни, колкото храните за човеци – не само защото кучето е най-добрият приятел на човека, а и защото човекът може да направи избор в полза на своите четирикраки питомци. Иван Бенин от Банско е потомък на Неофит Рилски и цял живот е обичал животните. Някак естествено е той да започне да се занимава с храни за..

публикувано на 03.05.24 в 15:22

Спомен за Иван Андонов

Снимки: Уикипедия, БНТ

публикувано на 03.05.24 в 13:21

Богословът Мария Касабова: Бог е с нас, ако ние сме с него!

В един от най-вълнуващите епизоди на предаването "Нашият ден" гостува богословът Мария Касабова, чиято родова линия се свързва с братя Миладинови, а нейните деди са свещеници. Тя представя в разговора своето семейство, неговите корени и ценности, които го определят. Мария споделя, че нейният съпругът, Андрей, е диригент на Църковния мъжки..

обновено на 03.05.24 в 13:14