Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

София стрийт банд представя късометражния филм на София Стрийт Балкан Тур

Група "Sofia Streets" – Балканско турне е проект на трима смели музиканти – Иван Иванов (китара), Магдалена Петрович (виолончело), Виктор Самсонов (бийтбокс, китара и вокал), които си поставят задача да осъвременят автентичната музика, да представят нейното звучене на територията на четири балкански държави – Гърция, Турция, Сърбия и България.  Като идеята е не просто да срещнат хората с автентичната музика като улични музиканти, но и да създадат филм от това си преживяване, в който да съберат не просто изпълненията  си, а и бита и културата на всяка Балканска страна, разказват участниците – Магдалена Петрович и Иван Стилиянов Иванов:

"Съчетаването на тези три музикални инструмента е предизвикателство. Определено звученето е модерно, личи си и от записите в късометражния филм. Взехме и от културата на всяка държава. Огледът ни трябваше да ни доведе до избор на място за стрийт пърформанс. Имаше автентичност в записите ни. Искахме да споделим някои от нашите балкански песни, специално направени във версия, която показва нашето музикално докосване в нея с елементи на етно музиката. Направихме аранжименти на много песни и ги събрахме в музикално турне, наречено "Sofia Streets Balkan tour". С това име искахме да пренесем нашата музика от софийските улици до улиците на балканските страни около България."


Ангелина Грозева (вляво) и Магдалена Петрович
Иван и Магдалена продължават своите пътешествия по света. А когато са в България,  можете да ги откриете в няколко столични клуба – те са все така с усещане за съвременната музика и готови да експериментират. Проектът е подкрепен от Национален фонд „Култура“.


Снимки: личен архив, БНР
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Съвременната ирландска литература

На 17 март Ирландия отбеляза своя национален празник – Св. Патрик. Както всяка година, патронът на ирландците и техен покръстител беше честван пищно по целия свят – зелени реки, тъмна бира "Гинес", ирландски танци и ирландска музика.   Спокойно можем да кажем, че ирландската култура се е превърнала в нещо като глобален феномен, но дали този феномен не..

публикувано на 20.03.23 в 16:57
Лиъм Нийсън

Лиъм Нийсън вярва в обединението на Ирландия

Нещо любопитно, което проправя път между САЩ, Холивуд и Белфаст. В интервю за "Скай нюз" холивудският актьор Лиъм Нийсън заяви, че очаква, докато е жив, да види обединена Ирландия. Лиъм Нийсън е израснал в католическо семейство в населен предимно с протестанти град. Започва актьорската си кариерата в Северна Ирландия по време на бурните събития..

публикувано на 20.03.23 в 16:50

Петър Чухов – залутан между сънища и огледала

"Залутан между огледала и сънища, поетът прекосява пространствата на ежедневието. Какво намира там? Дали всичко не е отражение на това, което е в огледалото и онова, което е в съня?" Поетът и музикант Петър Чухов чете поезия в Столична библиотека довечера (20 март). "Някой е спал тук преди мен" се нарича този своеобразен пърформанс, който започва в..

публикувано на 20.03.23 в 15:00
Дубравка Угрешич

В памет на Дубравка Угрешич

Отиде си писателката Дубравка Угрешич. Тя пишеше честно, винаги в съпротива спрямо статуквото, фалша, лъжите, подмяната, национализма, омразата, насилието във всички области на живота, политиката и творчеството.  Космополитна, майстор разказвач и мислител. Есетата ѝ са кратки, ударни, запомнящи се, както и романите ѝ. Тя не спестяваше нищо дори на..

публикувано на 20.03.23 в 14:35

"Кралицата майка" с премиера в Театър "Българска армия"

Най-известната пиеса на съвременния италиански драматург Манлио Сантанели влиза в репертоара на Театър "Българска армия ". Премиерата се състоя на 17 март на камерната сцена "Миракъл". Постановката е на режисьора Стефан Спасов, който е работил по превода на Аве Иванова. "Кралицата майка" представя взаимоотношенията между властна майка и..

публикувано на 20.03.23 в 14:30