Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Отбелязваме Деня на българското кино

Снимка: @Bulgarian.National.Film.Center

Днес (13 януари) се отбелязва Денят на българското кино. По този повод Национален филмов център обявява месец януари за месец на българското кино и отбелязва 100 години от рождението на именития режисьор Въло Радев. По повод 108 години от първата прожекция на български филм, днес в Дома на киното, ще имате възможност да видите с вход свободен  "Флорентинска нощ" – анимационен филм, с режисьор Сотир Гелев, както и "С внимание към детайла" – документален филм - очерк за оператора и преподавателя от НАТФИЗ доц. Георги Карайорданов, режисьор Деси Томбушева. Инициативата е подкрепена и от други столични кина и кина в страната, под името – "13 филма на 13 януари". Кинопреглед към историята и бъдещето предоставяме с кинокритика – Деян Статулов, който наскоро издаде и книгата си, посветена на седмото изкуство и на цензурата в него – "Невъзможната свобода".

"Тази година премиерно очакваме "Майка" на Зорница София, копродукцията ни с Испания "Васил", с участието на Иван Бърнев, филма на Валери Йорданов – "Шекспир като улично куч"“, с участието на прекрасни млади актьори и Захари Бахаров, голямата Ели Скорчева, която ще видим отново на екран във филм на Стефан Командарев, филмът "Януари", по класиката – пиеса на Радичков.“

На 13 януари 1915 г. се провежда първата прожекция на първия български игрален филм "Българан е галант". Режисьор на кратката няма комедия в стила на Макс Линдер е Васил Гендов, който играе и ролята на Българан.

Книгата на Деян Статулов – "Невъзможната свобода" разглежда основните аспекти на идеологическата цензура в българското игрално кино в периода 1948-1989 година. Книгата е резултат от дългогодишно изследване върху механизмите и средствата, чрез които се осъществява контрол над кинопроизводството по време на социализма в България.


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Герой на нашето време

Кой е героят на нашето време? Днес, тук.  Според Светла Цоцоркова и Светослав Овчаров – авторите на сценария и режисьори на документалния филм със същото заглавие – това е Георги. Георги е строител, майстор, които живее в провинцията. Каквото подхване – прави го. Не се изтъква, скромен, но със собствено мнение по всякакви въпроси. Георги не е съгласен..

публикувано на 30.03.23 в 17:08

Отбелязваме 90 години от рождението на Константин Павлов

По повод 90-годишнината от рождението на поета Константин Павлов се проведе конференция в Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция. Наградата за поезия "Константин Павлов" ще бъде връчена за втора поредна година на 1-ви април в навечерието на неговия рожден ден в Софийската градска художествена галерия. Сред предстоящите прояви през..

публикувано на 30.03.23 в 15:50

Акад. Георги Чернев за изложбата "Стилове в изкуството"

Изложбата "Стилове в изкуството" се представи в Университета за национално и световно стопанство. 18 съвременни художници представят творбите си, а картините са в стил реализъм, постимпресионизъм, експресионизъм, класическа живопис, абстракционизъм. Сред творбите е портрет на проф. Стефан Бобчев – основател и първи ректор на УНСС.  Заедно с изложбата..

публикувано на 30.03.23 в 13:50
Антон Антонов

Среща по време на разходка – изложба на Антон Антонов

В галерия "Астри" се представя изложба на художника Антон Антонов, назована "Среща по време на разходка". Това са предимно пейзажи, природни гледки в различни в различни формати, които обаче носят атмосферата и магията на нещо не толкова реално, директно свързано с природния изглед, а нещо извън видимото. По-точно нещо сюрреалистично, пресъздаване на..

публикувано на 30.03.23 в 12:20
Нина Димитрова и Емил Янев

Кредото на Нина

В епизод 499 "Трамвай по желание" среща своята публика с актрисата и режисьор Нина Димитрова, носител на наградата "Златен кукерикон" за 2023 г. Театралното и житейско кредо на Нина най-добре се изразява от концепцията и съдържанието на създадения от нея и Васил Василев-Зуека Театър "Кредо" – творческа свобода, въображение, преданост. "Театър "Кредо" е..

публикувано на 30.03.23 в 11:35